virusi?
Zanima me, če je pisanje virusov in podobnih programov po zakonu res kaznivo, zakaj potem v Sloveniji ni bil še nihče(ali se motim?)pravnomočno obsojen?
Glede na to, da virusov in podobne navlake kar margoli na spletu, bi človek pomislil, da bi potem moralo biti obsojenih na tisoče ljudi? Ali mogoče vi kaj veste kako je s to stvarjo pri nas? Odgovorni v medijih sicer zatrjujejo, da se trudijo, vendar pa pravijo, da še nimajo dovolj kadrov iz tega strokovnega področja?
Kaj mislite ali se bo to v prihodnje kaj izboljšalo? Ter zakaj po vašem mnenju ni dovolj strokovnega kadra ali gre tukaj res samo za prenizke plače ali je posredi še kaj drugega?
hvala za pojasnilo
lep pozdrav
Pisanje virusov, pisanje programov za hack, za vdore in ostale
zadeve nikjer NI kaznivo.
Kaznivo je razširjanje virusov, ter vdorov/poizkusov vodov v sisteme, ter
zbirke podatkov.
Torej ti lahko napišeš virus, s tem ni nič narobe, dokler je to na tvojem računalu
doma, čimp pa ti to razširiš okrog po bodisi lokalnem računalniškem omrežjuv lastni firmi, ali Internetu, kjer prizadane na tisoče računalnikov, ja to je potem
kaznivo dejanje in edino prav je tako.
Težko je odkriti pisca virusov, še posebej, če to nekdo razširi preko npr. cyber caffejev, ali preko ponudnikov interneta, ki nimajo urejene notranje politike.
Pri nas je pa kaznivo vdiranje v tuje banke podatkov, vdori v sisteme so tudi
kaznivi, čeprav jih vse skupaj ni veliko znanih.
Verjetno je najbolj znan primer vdora v sistem tistega “levaka”, ki je poizkušal
nekaj “čarati” s programi NLB Klik in podobno!
Dokler bodo operacijski sistemi tako ranljivi, kot so danes toliko časa
bodo pisci virusov uspevali. Še bolj kot ranljivost operacijskih sistemov, bi jaz tukaj
mogoče izpostavil neznanje/lenobnost ali “uh me piši” obnašanje ljudi, ki so
zadolženi za administracijo veilikih sistemov v firmah.
Moraš vedeti, da računalništvo zahteva stalno izobraževanje, prebiranje novic,
ter neposredni kontakti med sabo. Le tako se lahko informacije o npr. virusih,
ali poizkusih vdorov zelo hitro preprečijo, ali onemogočijo.
Seveda pa strokovanjki na takih položajih na žalost niso poceni, torej jih je
potrebno dobro plačati, ter izobraževati.
Kako pa pri nas firme stojijo na teh področjih pa vemo, čeprav se stanje
izboljšuje.
Če pa firme nimajo denarja pa najemajo razno razne – oprosti izrazu “računalniške
levake”, ki samo vidijo denar, ne naredijo pa nič pametnega.
lp
Klemenxx:
“Pisanje virusov, pisanje programov za hack, za vdore in ostale
zadeve nikjer NI kaznivo.”
“Torej ti lahko napišeš virus, s tem ni nič narobe, dokler je to na tvojem računalu…”
To ne drži, kaznivo dejanje je že storjeno, če ima nekdo na svojemu računalniku program namenjen za vdor v sistem, pa četudi ga nikoli ne uporabi za svoj namen:
309. člen KZ
(1) Kdor orožje, razstrelilne snovi ali pripomočke, s katerimi se lahko napravijo, ali strupe, za katere ve, da so namenjeni za kaznivo dejanje, izdela ali si jih pridobi ali komu omogoči, da pride do njih, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Kdor napravi ali komu odstopi ponarejen ključ, odpirač ali kakšen drug pripomoček za vlom, čeprav ve, da je namenjen za kaznivo dejanje, se kaznuje z zaporom do enega leta.
(3) S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje, kdor izdela, si pridobi, proda ali da v uporabo pripomočke, ki so namenjeni za vdor v računalniški sistem.
To ne drži, kaznivo dejanje je že storjeno, če ima nekdo na svojemu računalniku program namenjen za vdor v sistem, pa četudi ga nikoli ne uporabi za svoj namen:
309. člen KZ
(1) Kdor orožje, razstrelilne snovi ali pripomočke, s katerimi se lahko napravijo, ali strupe, za katere ve, da so namenjeni za kaznivo dejanje, izdela ali si jih pridobi ali komu omogoči, da pride do njih, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Kdor napravi ali komu odstopi ponarejen ključ, odpirač ali kakšen drug pripomoček za vlom, čeprav ve, da je namenjen za kaznivo dejanje, se kaznuje z zaporom do enega leta.
(3) S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje, kdor izdela, si pridobi, proda ali da v uporabo pripomočke, ki so namenjeni za vdor v računalniški sistem.
————————————————————————————————-
Ok zopet odgovori na moje stare poste, seveda je druga oseba, kot zgoraj.
Recimo, da ti odgovorim takole:
– pri nas ni še tehnično sposobnega osebja, ki bi odkrivalo, ali ima
Klemenxx doma na računalu orodja za:
– vdor v sisteme
– source kode virusov, ki so destruktivne narave
– razne pripomočke za krajo intelektualne lastnine
in pdoobno.
Kot sem zgoraj že napisal:
– na določena vprašanja NE mislim več javno odgovarjati, ker sem nedavno
nazaj imel določene težave, razen če me bo nekoč nekdo
toliko sprovociral, da bom resno napisal moja razmišljanja, potem se bom
pa dokončno umaknil v penzijo.
S spoštovanjem!
Klemenxx
alias
Se opravičujem, nisem vedel da si imel nekakšne težave.
Oglasil sem se namreč predvsem zato, ker se mi zdi omenjeni 3. odstavek 309. člena KZ popolnoma dvoumen:
Torej kazniv je samo tak računalniški program, ki je namenjen za vdor. Vemo pa da se lahko nekateri programi, ki omogočajo tudi naprimer vdor , drugače vsakodnevno uporabljajo v pozitivnem smislu, včasih tudi za preprečitev vdorov. Zato mislim, da bi lahko nekoga krivično kaznovali, čeprav ni imel zlih namenov, po drugi strani pa bi se lahko ravno zaradi dvoumnosti tega zakona nek nepridiprav izgovarjal, da njegov program verjetno res omogoča tudi vdore, ampak da ga on uporablja zgolj v recimo izobraževalne namene in mu zaradi tega naprimer kriminalisti nebi mogli odvzeti programa čeprav bi bilo to upravičeno ali celo nujno zaradi varnosti.
Potemtakem bi bilo verjetno potrebno kaznovat tudi M$, saj mi je prodal in dal v uporabo polkna, ki imajo pripomočke s katerimi lahko vdrem v nek sistem(ki so ga žrtvi prav tako prodali in notri nanizali malo morje napak)
Da ne rečem, da so mi prodali tudi c++, s katerim lahko naredim še kaj več :))
Klemenxx, imaš prav. Mislim, da gre za provokacijo, ki ne zasluži niti minimalne pozornosti. Kaj bomo sedaj pogrevali stara jajca.
Na SVOJEM računalniku imaš lahko kar želiš. Da sploh pride do pregleda, moraš najprej storiti kaznivo dejanje. Nato sledi ovadba… itn. itn.
G.M. kot tudi nekaterim je očitno škodila letošnja vročina. Ampak čudno: saj se je že ohladilo.
Pa brez zamere G.M.
lp Tajfun
Forum je zaprt za komentiranje.