Najdi forum

VIRUSI – KRIZA

Pozdravljeni,

pred kratkim sem menjala računalnik in sedaj imam nenehno težave z virusi,

ko se povežem na internet se mi namesto moje domače strani odpre auto blank
javi se mi da imam okužen računalnik……

imam anitiviruna programa Kaspersky Anti Virus personal in Microsoft Anty spy vere nevem če sem pravilno zapisala.

Če ju zaženem mi noben nič ne najde.
Danes je računalnik prišel iz srevisa kjer so mi ga že celega ponono izbrisali in naložili zaradi virusov, na internetu sem bila vsega eno uro in ko sem šla naslednjič gor mi je že javljal viruse.

Ne vem kaj naj si mislim o računalniku (prej nisem imela nikoli težav z virusi) ali o mojih računalničarjih sama pa se v računalnik ne razumem preveč.

Kakršen koli nasvet za nove antivirusne programe
ali podobno dobrodošel.

Najlepša hvala za vašo pomoč

No ja… glede virusov ne moreš kaj dosti naredit, ker so zadnje čase res “hudi” virusi zunaj in najdejo vsak najmanjši delujoči proces, da se prek njega zavleče v računalnik.
Se mi pa zdi, da so na servisu površni, ker:

– če je virus na disku, NI treba brisati podatkov (ampak sej… inštalacijska ura servisov je visoka in ponavadi varnostnih kopij ne delajo ampak je najlažje kar povozit in potem stranki rečt “nismo imeli druge izbire…”),
– ti verjetno niso posodobili Windowsov z najnovejšimi popravki (samo popravki, Service pack 2 (2000) ali 4 (XP) sploh ni nujen, lahko bi pa vsaj varnostne popravke naložili in
– vklopit bi morali požarni zid (vsaj od XP-jev interni, če že ne morejo drugače),
– pa tudi lepo bi bilo, da stranko posvarijo o naložitvi antivirusnega programa, preden se poveže na internet in seveda posodobitvi definicij virusov.

V prihodnje pa, da ne bo nobenega virusa:

– če se le da, sproti posodabljaj Windowse s popravki, ki jih izda Microsoft,
– vedno imej vklopljen požarni zid in antivirusni program z novimi definicijami (če imaš ADSL / kabelski internet, omogoči, da se sproti sam posodablja preko interneta),
– in najboljše pravilo, a vseeno tisto, zaradi katerih ljudje dobimo največ virusov – POZORNO PREBERI vprašanja, preden kaj klikneš bodisi na internetu pri pregledovanju strani, pri inštaliranju programov iz interneta katerih pravega izvora ne poznaš itd.

Dostikrat se zgodi, da na internetu dobiš okence “Press OK to continue” in, če ga zapreš, se spet pojavi, in ga še enkrat zapreš in se spet pojavi… in dokler ne klikneš gumbka v tem okencu. 🙂 – Takrat je pa že prepozno kajti koda pokliče ActiveX kontrolnik, ki naloži .cab fajl, ga razpakira zažene in – virus je že na disku.

Torej bolje je vnaprej mislit zakaj te to okence sprašuje nekaj in kaj se bo zgodilo, ko ga klikneš.

Eni uporabljajo brskalnik FireFox, ki se ga dobi na internetu zastonj.
Če so ti razne reklame in okenčka moteča, ga preizkusi in že s tem boš zmanjšala možnost, da sprejmeš virus.

Če bi servisi zaračunali efektivne ure za ostranjevanje virusov, bi faktura pogosto presegla vrednost računalnika. Na nekaterih mlinčkih je toliko solate, da je prav gotovo najboljša rešitev formatiranje diska.

Glede neprevidnih uporabnikov pa se strinjam. Naivnost je in bo slovenskih fantov grob.

poskusi z za viruse in z Adaware SE ali pa “spybot search & destroy” za spyware, potem pa poročaj.

Še prej pa naredi to, kar je načel že oFca, pa se mu je verjetno zaradi vsesplošne radosti zaradi snega malo zatipkalo 🙂

Če imaš Win 2000 naloži SP4, če imaš win XP naloži vsaj SP1, nato še najnovejše security update, ker ravno te fore, da virus fašeš v parih minutah na netu, pokrpajo ti popravki.
In seveda posodabljaj svojega Kasperskega.

Hvala hmmm, v bistvu bo držalo – 25 centi ga ni vsako leto. 🙂

No nekaj sem hotel še dodati, kar vsakemu priporočam:
Za učinkovito odstranjevanje virusov kot je Downloader, SDBot in podobni,
je zelo učinkovito orodje Stinger, ki izhaja iz družbe McAffee in je popolnoma zastonj.
Downloadaš ga pa lahko tukaj.

Ker ponavadi za določene viruse žal antivirusni programi niso dovolj močni za odstranitev ampak to dokončno opravijo šele “specialna” orodja ali t.i. “virus removal tools” katere najboljše izdajata seveda Kaspersky pa tudi Symantec. Ampak tam je težje izbrati, če sploh ne veš kateri virus povzroča probleme. No, zaradi tega je Stinger nekoliko v prednosti vsaj v prepoznavanju, če že ne odstranjevanju (čeprav je dober v obeh kategorijah), ker prepozna več virusov in jih je sposoben popolnoma odstraniti, če so Windowsi zagnani v varnem načinu (!).

Sicer pa je še vedno boljša preventiva, kakor kurativa. 😉

Blah…. Tukaj: http://vil.nai.com/vil/stinger
Se opravičujem za napačen izpis

takole, pa bo…

Niti ni nujno, da so windowsi v varnem načinu – en kolega je imel hude trojance, ki so pc cillina in antiVira prekinili med skeniranjem in ju zaprli, tako da sta bila dejansko neuporabna. Hm, se spomnim na Stingerja, ki mi je že velikokrat bil v pomoč, in pohrusta trdoživo nesnago za malo malico.

Prav zato je potrebna uporaba več orodij. Odstranjevanje v varnem zagonu je skoraj nujno, saj ga ni programa, ki bi znal odstraniti proces, ki je v teku. Preprosto ni možno, tako kot ne morete pobrisat nobene odprte datoteke. Nekateri se sicer lepo odstranijo tudi v normalnem zagonu, običajno so to datoteke, ki le čakajo nekje na disku npr. v začasnih int. datotekah, in takrat niso aktivirane. Skratka, odvisno od samih virusov in nameščenih spy programov, searchbarov in drugega mrčesa.

Pa uspešno zatiranje želim!

Hvala Lady L – kdor zna, pač zna, a ne? 😉

No, v Windowsih se da nekoliko pomagat na takšen način, da se med čiščenjem virusov odklopiš iz internetne povezave, pa odpreš program s katerim boš skeniral/odstranjeval viruse,potem pa stisneš CTRl+ALT+DEL, odpreš Taskbar in se pomakneš v zavihek “Processes” pa prekineš delovanje procesa “explorer.exe”. Potem pa lahko neke stvari odstraniš, ker niso več v uporabi explorerja.

Nato po (uspešnem) čiščenju pa narediš isti postopek, samo, da v Taskbaru klikneš “New process…” pa vpišeš “explorer.exe” in enter, pa se proces explorer.exe ponovno aktivira ter se spet ikone in opravilna vrstica postavijo na svoje mesto.

To je bolj hiter postopek, vsekakor pa ni bolj učinkovit od varnega zagona.

Joj,

najprej hvala na vaši pomoči, sedaj pa še moram samo uporabit vaše nasvete

še enkrat najlepša hvala

Jaz imam pa Nortona. Če naložim stingerja, a moram Nortona prej sneti?

Ni nujno, Stinger je samostojen program (ni nameščanja), ki zna odstraniti le nekatere viruse in trojance. Dokaj učinkovit je bil npr. za Blsterje in Sasserje.

No ja tale postopek pri odstranjevanju virusov ni ravno učinkovit, saj proces explorer.exe ni krivec za to, da ne moreš odstranit virusa.
Virus teče v svojem procesu, ki nima veze z explorerjem in tudi če “ubiješ” explorer.exe, bo virusš še vedno lepo tekel v svojem procesu dalje.

Večina sodobnih virusov je tudi že pisana tako, da poskrbi za to, da če ubiješ njegov proces, da preden se proces neha, se zažene nova instanca virusa in tako je skoraj nemogoče zaustavit že zalaufan proces virusa.

Tko da velikokrat je res edina rešitev varni zagon.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close