Najdi forum

jst sem danes neki guglala pač neki iskala in ko mi vrže ven neki zadetkov kliknem enega in mi odpre stran in kar samo od sebe začne skenirat kao iskat viruse. no ta stran se pol nikakor ni dala zapret tako da je skeniralo do konca. zgoraj pa se mi je izpisalo: v korist vaše varnosti je računalnik blokiral nalaganje datoteke. ali nekaj podobnega. čisto na koncu se mi je odprlo še nekaj za naložit datoteko, kliknila sem križec in zaprla to. stran pa se še vedno ni hotela zapret zato sem resetirala računalnik. zdaj sem pregledala računalnik z avastom in ni našel nič.
zdaj pa nekaj vprašanj:
je avast dovolj zanesljiv?
kaj je sploh bila tista stran ki je sama od sebe skenirala? (stran ki sem jo iskala naj bi bila drugače slovenska nekaj za izobraževanje)
enkrat sem slišala da naj bi to bil trojanec. je res?
če nisem nič klikala, zapirala vse kar se je odprlo naj bi bilo vse ok ne? čeprav je skeniralo do konca?
plis help
hvala

če nisem nič klikala, zapirala vse kar se je odprlo naj bi bilo vse ok ne? čeprav je skeniralo do konca?

načeloma so to fake strani namenjene temu, da prestrašijo uporabnike, da na koncu
kupijo njihov antivirusni program, kateri je pa v resnici “trojanski konj” in se ga ne znebiš več
kar tako.

če si na koncu samo stran zaprla (lahko bi že prej), potem ni nič hudega.
Če imaš avasta vsaj kolikor toliko ažuriranjega potem je vse ok

saj pravim da se stran sploh ni dala zapreti. takoj ko sem videla da nekaj ni vredu sem hotela zapret se je odprlo okno kjer je pisalo: če želite nadaljevati kliknite nadaljuj, če želite ostati na strani kliknite ostani.
tako da kot sem že rekla sem stran lahko zaprla le tako da sem resetirala računalnik.
zanima me če je možno da sem staknila virus samo zato ker se je stran odprla in je “skeniralo” (do konca)?
ali bi virus dobila le če bi downloadala?

Sem imel isto kot ti.

Že imaš virus na računalniku!
Izvede ti “blef” scan diska (nekaj minut) in ti napiše da ti je našel nekaj virusov in trojanskih konjev in da moraš nujno naložiti njihov program ali pa ti pošljejo program po pošti …
Vse moraš seveda plačati. Najraje vidijo, da jim zaupaš št. plačilne kartice …

Rešitev:
Pojdi v VARNI ZAGON (med zagonom rac. občasno pritisni F8) in sproži svoj protivirusni program ter izvedi preišči računalnik.
Za več informacij – zgoraj imaš iskalnik in si malo pomagaj z njim.

hvala bom probala.
se me je sicer enkrat podobno že zgodilo ampak mi je takrat v windows defender zgodovini napisalo da je okužena datoteka – trojanc. in tudi avast ga je zaznal brez da bi karkoli naredila. vendar takrat sem tudi downloadala ker nisem vedela. zdaj pa niti avast ni zaznal nič, niti v windows defender zgodovini ni nič. pa je stvar bila na isti način le druga spletna stran.
samo kako pa sploh pridem do varnega zagona? meni se možnost za varni zagon pojavi le če je bil napačno ugasnjen računalnik.

Ni ti treba v varni zagon, dvoklikni ikono avasta potem pregled računalnika in pregled ob zagonu
to potrdiš ugasneš pc in ponovno zaženeš in avast začne pregledovati preden se okna zaženejo.
Ja, bi bilo lepo, če vsak sam vsaj malo pogleda okrog, saj ni to taka kunšt, a ne.

ja vsak sam pogleda pa nabaše še kakšen virus 🙂 tako sem ga namreč jst – mal sama pogledala, mal iskala neki in zajadrala na eno fake stran…
pa saj je ok, saj itak da pogledam tudi sama, samo če ima kdo izkušnje z nečim ki mi ni znano pa lahko vprašam ne? 🙂

in kakšna je razlika v pregledovanju računalnika v navadnem načinu in pregleda ob zagonu?

V “Varni zagon” prideš tako da ob zagonu računalnika parkrat pritisneš F8 in Windovsi se ne bodo odprli in prišla boš v varni zagon – zgornja vrstica.
Tisto kar ti misliš – ni to to.
Sicer je dovolj, da pritisneš F8 enkrat in to pravi čas, samo če pritisneš večkrat ni nič narobe.

V varnem zagonu imaš računalnik nekako zaklenjen in ni možnosti, da bi virusi letali nakoli po računalniku in jih tako lahko zanesljivo zbrišeš.

Za več pa, tako kot sem ti prijazno svetoval: natipkaj v iskanje zgoraj VARNI ZAGON in si preberi. Je precej napisanega o tem.

ok sem pogledala tole za varni zagon. imam pa še eno mal smešno vprašanje, namreč kako zgleda tole v varnem zagonu? nimaš oken oziroma ikonc na namizju, ni namizja? kako potem izbereš antivirusnega da ga zaženeš če ni ikon? ali je vsaj opravilna vrstica? se mi zdi bolj enostavno to kar je napisal martin12. pa bi vseeno prosila Andrej34, če mi lahko še to odgovoriš 🙂

mi je pa bilo rečeno da virusa sploh nimam če nisem nič downloadala s tiste strani. in da so baje take fake strani zelo “popularne”. in da ne dobiš kar tako virusa če ne downloadaš. hm kaj je zdaj res?

S tem, ko sem napisal, da poglej malo orog, sem mislil na antivirusni program, se je dobro podučiti
o ravnanju z njim, ti vse lepo piše, mogoče pa misliš, da se o AV programu nimaš kaj naučiti.
Pri varnem zagonu se ne zaženejo vsi servisi in ostali faili, ki so potrebni za polno delovanje
oken, saj, če je v eni sistemski datoteki virus ga AV ne more zbrisati, ker je datoteka v uporabi,
zato se zažene v varnem načinu, da je čimveč sistemskih datotek prostih.
V avastu pa imaš možnost, sem ti zgoraj napisal, da poženeš AV program še predno se ti windowsi
naložijo in je enako ali boljše, kot varni zagon.

Datoteko proivirusnega programa si daj na namizje in potem zaženi računalnik in pojdi v varni zagon.
In ikonco bi morala videti tudi v varnem zagonu.

Virus … ali ga imaš ali ne je čisto vseeno.
Vsake toliko časa je potebno pognati protivirusni program v varnem zagonu, tudi če ni nobenega “čudnega dogodka”.

Andrej34 Avast ima to možnost, da ga nastaviš, da se zažene ob zagonu računalnika, ko se windowsi
še ne naložijo in je vsekakor bolje, kot v varnem zagonu in jo nehajte mučiti z varnostnim zagonom.
Slika v priponki

To kar si zgoraj napisal drži samo ob predpostavki: ČE IMAŠ AVAST.

Ker pa se tu piše tudi malo bolj na splošno … morda tole bere nekdo, ki nima AVSTA ampak ima inštalirano, kaj drugega in bo jutri imel podobno pizdarijo … kaj pa potem?
Kaj bi mu ti takrat svetoval?

In ali je boljše klikniti na nek program dvakrat ali poznati basic zadevo, kot varnostni zagon in kaj je boljše … to pa je debata, ki se lahko odvija v kakšni drugi temi.

ma kot jst vem v varnem zagonu lahko ZBRIŠEŠ virus za katerega že veš da ga imaš, se pravi ti ga antivirus najde vendar noče zbrisat. meni pa antivirus ne najde nič. torej ali je varni zagon tud za to da virus najde medtem ko ga v navadnem načinu ne najde?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close