Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis viri in literatura

viri in literatura

Pozdrav!

To ni ravno slovnično vprašanje….no, ali pa morda malce tudi. Končujem diplomsko nalogo, pa me zanima, kaj moram pisat pod vire in kaj pod literaturo. V čem je pravzaprav razlika? Vem, da smo včasih pisali skupaj: viri in literatura. Je razlika morda v tem, da se nekje dobesedno citira, pri drugem pa le povzema? Ali pač ne? Ne vem. Naj dodam še, da je velika večina mojih “virov” internetnih.

LP!

Peter

viri so tista dela, iz katerih si pri diplomski neposredno črpal: knjige, članki, pogovori, spletne strani….., in si jih v delu tudi citiral. literatura pa je vse, iz česar se o izbrani temi še kaj da izvedet.

mogoče se motim, v tem primeru nja me kdo popravi.

pa še nekaj: zakaj ne vprašaš mentorja??? zato ga vendar imaš!!!!!

Literatura: knjige, zborniki, članki, …

Viri: zakoni, splošne akti, statistične publikacije, slovarji, podatki dobljeni v delovnih organizacijah, razna poročila, …

lp
T.

Sem ti napisala že pri knjižnih moljih, pa kopiram še tule, se mi zdi pomembno, da se te stvari razjasnijo, čeprav je terminologija resnično mogoče nekoliko neustrezna. Lažje je operirati s “primarno” in “sekundarno” literaturo, je bolj jasno.

VIRI = primarna literatura (se pravi, na humanističnih fakultetah so to recimo konkretna literarna dela, romani, rokopisi ipd.), sicer pa recimo statistična poročila, pa recimo poslovna poročila, tabele, podatki itd.

LITERATURA = vsa sekundarna literatura, kjer nekdo piše o neki določeni stvari. Diplomska, magistrska, doktorska dela seveda sodijo sem, pa vsa tista strokovna literatura, kjer obravnavajo izsledke raziskav.

Primer za književnost:

Roman Dostojevskega Bratje Karamozovi je VIR (za diplomsko nalogo iz ruske književnosti)

Dela, ki se ukvarjajo z Dostojevskim, problemi v njegovih knjigah, konkretno z Brati Karamazovimi, pa so LITERATURA:

Internetnih strani zato v resnici ne moremo klasificirati. Lahko so eno – če nudijo PRIMARNE PODATKE (= viri) ali pa LITERATURA, če so to že strokovni članki, ki proučujejo izsledke raznih raziskav, pa recimo analize literarnih del itd. (= sekundarna literatura)

New Report

Close