VIP dobrodelnost in prostovoljstvo
Osebno pozdravljam, včasih sodelujem in podpiram različne dobrodelne in druge prostovoljske akcije, ko gre za lokalen značaj in kjer kolikor toliko poznam tudi organizatorje. Zatakne pa se mi že pri organizacijah kot je UNICEF ali Rdeči križ in Karitas. Še posebej pa imam pomisleke pri raznih društvih, združenjih, zavodih ipd., kjer se koncentrira razna politična, gospodarska, estradna ipd. smetana. Nekatere tovrstne organizacije so znane že dlje časa in se že od nekdaj govori, da za razna srečanja z namenom pridobivanja sredstev porabijo nekajkrat toliko kot potem na njih zberejo. Zadnje čase pa nastajajo še nove, z znanimi obrazi in novimi projekti in kljub visoki medijski, politični in še kakšni podpori se nekako (verjetno tudi zaradi trenutne situacije in vsega kar je do nje pripeljalo) ne morem znebiti slabih občutkov in vprašanj kaj se v resnici dogaja izza dela, časa in truda, ki ga množica prostovoljcev vlaga in predvsem kako se porabljajo sredstva, ki so pridobljena bodisi s strani EU ali države ter da morda ne gre tudi za kakšno bolj ali manj legalno obliko pranja denarja.
Kakšna pa so vaša mnenja?
Moja izkušnja z enim od takšnih “prostovoljskih” društev se je klavrno končala, preden se je resno začela!
Za precejšno številko (€), ki jo je prispeval sponzor na moje prigovarjanje in zaupanje, sem želel, da se darovalcu konec leta prikaže zakaj je bil denar porabljen. Takoj je prišlo do izvijanja o tem, da do sedaj ni bilo prakse prikazovanja izdatkov in porabe, ker tega ni nihče zahteval.
Čisto kratek rezime: Vodja in pomočnik sta si izplačevala raznorazne “stroške”, ki naj bi jih imela z delovanjem društva. Meno pa sta za to, da ne bi težil ponudila kar zajetno vsoto.
Pošta imena in številke so shranjeni pri meni v arhivu.
Jaz darujem za organizacijo, ki zbira namensko – torej za vsak konkreten projekt posebej. Sem se tudi pozanimala, kako izberejo primere, ko bodo pomagali, in se mi tudi tukaj zdijo transparentni. Torej predhodno pretehtajo vse druge možnosti in ne gredo na vrat na nos v zbiranje denarja.
Pa “obdarovanci” se potem oglasijo darovalcem z zahvalo. Denar se vedno nakazuje na račun, bilanca tega društva je itak javna in meni se zdi razumna.
Dobro se mi zdi tudi botrstvo otrokom, tukaj verjamem, da gre znesek res otroku in da si nihče ne vzame provizije.
dobrodelne organizacije so večinoma zato, da kradejo darovan denar za svoje potrebe, to je za plače, za avionske karte ko gredo pod pretvezo dobrodelnosti v afriko, za bankete in slavnostne večerje, zame je vsak v večini totalen debil, ki daruje za te organizacije kot so unicef ali rdeči križ, že bojan emeršič če se prav spokmnim ko je delal reklamo za eno dobrodelno ogranizacijo katere član je, je dejal po tv javno, da gre okoli 80 procent denarja za lastne potrebe teh organizacij ostalo pa pride do revežev, če bi bil jaz zakon bi vse te organizacije prepovedal, reveže pa financiral iz državnega proračuna, ali pa bi zakonsko določil, da mora biti ves denar nakazan do zadnjega centa ljudem,kakšna dobrodelna organizacija pa je rdeč križ če si talajo plače to mene zanima, če si dobrodelen moraš zastonj prispevat svojo delo, hrano in pijačo.se še spomnite unga od rdečega križa ki je menda pol tožbo vložil ker je hotel še ene 20000 evrov odpravine al kaj že.
Forum je zaprt za komentiranje.