Vino iz praška
Ker rad spijem kakšen kozarček dobrega vina, bi odprl to temo…
Ima kdo kaj pojma o umetnem, ponarejenem vinu iz praška. Baje je med nami že precej tega, vsak lahko doma naredi poceni vino iz praška. Kot sem slišal je izredno težko ločiti med ponarejenim in pravim vinom iz grozdja. Zanimivo, da tudi nikjer na netu ne najdem debate o tem… Torej kdor karkoli ve o ponarejenih vinih, kakšne so razlike med pravim in kako to dokazati,… Lepo prosim za odgovore.
Lp in hvala za vse informacije.
Vino iz praška je pravzaprav bau-bau.Tega že dolgo ne delajo več, ker je itak preveč vinogradov in posledično preveč vina.Sploh pa velike kleti tega ne počnejo, ker imajo zelo striktno kontrolo.Jaz sam sem degustator vina in vem, kakšne analize naredijo (npr. KEMIJSKI INŠTITUT V LJUBLJANI) kemična enaliza vina in potem še pokušanje-degustacija vina, ki ga opravijo zapriseženi degustatorji.Na kemični analizi se ugotovijo vsebnost kislin, sladkorja, žvepla, alkohola, hlapnih kislin, ph….če je določeno vino deklarirano npr. cviček in ima to vino npr. več kot 10% alkohola, to vino sploh ne gre naprej na degustacijo.Tako vino npr. proizvajalec ne more prodate niti pod rdeče vino, saj je v vinu ki ga je želel prodajati kot cviček tudi belo grozdje, belo grozdje pa ne sme v rdeča vina (navajam samo kot primer).
Če ima preveč žvepla ravno tako ne gre na degustacijo, ker je žveplo z zakonom omejeno.
V vinu pa je polno “praškov” vendar ti praški so tudi v zelo vrhunskih vinih (če si imel v mislih praški nasploh) saj danes skoraj ne dobiš vina da moštu ne bi dodali selekcioniranih kvasovk,hrane za kvasovke, encime za boljše izluženje barve, taninov…..(samo praški).Vendar pa so ti “praški” nekako naravne osnove, ni to neka kemija.Slabše je vino, ki teh “praškov” nima.Npr. nek manjši vinar v svoje vino ne da teh “praškov” in računa da mu bo vino vrelo na osnovi naravnih-divjih kvasovk, ki so na vsakem grozju, ne bo dal hrane za kvasovke, ker je mnenja da je sladkor v grozju hrana za kvasovke….potem bo dal v vinu pa še premalo žvepla, češ-to vino bom jaz pil in bo “zdravo” vino.No vse to je lahko razlog da se vino kvari, da vino oksidira, ima preveč hlapnih kislin, se razvije etilacetat ki ima vonj po lepilu, potem se lahko razvijejo razni merkaptani, ki imajo lahko vonj po kuhani cvetači,čebuli,česnu….da pa bi vino delali iz vode in nekih praškov brez grozdja (kar verjetno misliš ti) tega pa ni.
Poznam enega vinarja, ki za sebe naredi (zato ker mu paše tak okus) vino iz tropin, ki niso popolnoma suhe, ampak je v bistvu samotok mošta iz grozdja, potem pa rahlo stisne prešo, le toliko da steče ven tisto najboljše.Vse ostalo pa za sebe zalije, doda sladkor in kvasovke in ima neko vino, ki ga imenuje PITJOT, vendar ga ne prodaja.
Za primerjavo ti lahko povem da vinska klet VIPAVA ima ogromno neprodanih vin-OGROMNO na deset tisoče litrov, zato tudi vinogradnike, ki jim prodajajo grozdje ne plačajo grozdja tudi po 2-3 leta.
Tudi druge večje kleti imajo kar nekaj zalog.Tako da se jim ne izplača delat vina iz praškov, če pa grozdje dobijo po 30 centov.
Res pa je, da nekatere kleti, nekateri vinarji tudi pri nas se najdejo, v tujini pa sploh, ki npr. določen stil vina, npr. barik (rdeča vina) ki naj bi ležal v novih hrastovih sodih (225 litrov) 1 do 2 leti, potem pa še v steklenici 1 leto (skupaj 3 leta, nekatera italijanska vina 4 leta, nekatera španska 5 let-gran reserva npr.) da takšna vina ponarejajo v smislu stila vina, torej namesto da bi vino ležalo toliko let v lesenih sodih in pridobilo okus po lesu, kjer se rezvije tudi okus vanilije npr. čokolade,kave in drugo….da takšen stil vina delajo pravzaprav v jeklenih tankih, kamor namečejo hrastove oblance in v samo cisterno dodajo kisik s pomočjo kisikovih jeklenk.V sodih ta kisik prihajo počasi skozi sod-skozi les ki je porozen, zato se vino v sodu tudi izsuši in ga je treba dolivat, negovat, nadzirat, pokušat ugotavljat eventuelne napake….v jeklenih tankih se težje pokvari ali pride do manjših napak, zato je proizvodnja tako narejenega vina cenejša….vendar pa mi degustatorji to v svojih ustih (če že ne na nosu) čutimo-zaznamo, ker tako vino ni tako “gladko” kot vino iz tanka in hrastovih oblancev.Tudi tanini so bolj robustni, niso tako mehke kot po naravni poti iz lesenega soda.
No toliko za enkrat, če te kaj konkretno zanima pa kar vprašaj.
Hvala za izčrpen odgovor johanson!
Da sem sploh prišel na takšne pomisleke, me je privedlo več ljudi, med njimi tudi živilski tehnologi, ki so mi razlagali kako je možno naredit vino iz praška in to tako dobro da tudi strokovnjaki kot si ti ne prepoznajo razlike med pristnim vinom. Ampak očitno so to samo zle govorice, katere ljudje tako radi širijo.
In potem še drugi vzrok… Trenutno imam doma v rostfrei sodu že kakšen dober mesec modro frankinjo. Zadnjič semmopazil, da ko stoji kakšen dan ali dva v vrčku v kuhinji, se iz nje izluži neka praškasta usedlina, za katero bi rekel da ni vinski kamen, ali pač? Ko sem natakal vino v sod ni bilo sledu o kakšni usedlini. Zadnjič enkrat se mi je pa zamašila pipa na sodu, ko sem malo podrezal sem iz nje potegnil kot nekakšen žvečilni gumi, spominjalo,me je na cepilno smolo, še takšne sivkaste barve je bilo.
Še enkrat hvala za tvoj komentar.
vinski kamen se izloča iz vsakega vina, vendar v toplem prostoru bolj slabo, ali sploh ne.Nižji kot je ph vina, višje kot so skupne kisline v vinu-več kamna se lahko izluži.Kamen se najlažje izluži iz vina pri zelo nizkih temperaturah, še najboljše pri minusu.
Če ti modra frankinja 2 dni stoji v vrčku zagotovo pride do oksidacije.Vino moraš imeti vedno pokrito.Najbolje je, če si kupiš (ni drago) pumpico za pumpanje zraka iz steklenice.To je takšen komplet ki vsebuje poseben zamašek za steklenico in majhno pumpico.Ko vino natočiš iz steklenice zapreš s tem zamaškom, nastaviš to pumpico na zamašek in pumpaš, kot bi pumpal bicikl.Tako vino nikoli nima zraka in ne more oksidirati.
“Smola” o kateri govoriš pa ne bi vedel kaj bi lahko bilo.Na misel mi pride posebna pasta katero vinarji uporabljajo za zatesnitev soda (če je bila tvoja frankinja pri vinarju v lesenem sodu bi to lahko bilo to.
Forum je zaprt za komentiranje.