Najdi forum

vikanje

Ni mi jasno, zakaj 90% slovencev na “pol vika” in ne tako kot je pravilno.

piki17 napisal:

> Ni mi jasno, zakaj 90% slovencev na “pol vika” in ne tako kot
> je pravilno.

Moje pripombe:

1. Na kakšnem vzorcu si delal raziskavo, da si prišel do tega odstotka?

2. Kakšen odgovor pričakuješ?

3. Meni pa ni jasno, kako lahko nekdo v enem samem stavku naredi toliko napak, kot si jih ti, hkrati pa se pritožuje nad drugimi.

> 3. Meni pa ni jasno, kako lahko nekdo v enem samem stavku
> naredi toliko napak, kot si jih ti, hkrati pa se pritožuje nad
> drugimi.

:))
To je pisanje po sistemu “vsaj ena napaka v vsak slovenski stavek”. Norma je seveda v tem primeru daleč presežena.

No, ampak polvikanje je vseeno moteče.

Zame manj moteče kot tisti neberljivi stavek. Tako ali tako polvikanje uporabljajo le nekatere trgovke. Me pa res moti, če to slišim po radiu, kar se na srečo ne zgodi velikokrat, a kljub temu prevečkrat (če je ideal pač nič).

Na enem izmed forumov na Med.over.net je to stalna praksa moderatorja, trgovke to delajo ves čas, tudi delavci v turizmu in gostinstvu so kar pogosto okuženi s to razvado.

Tako da se strinjam, da je to res moteče.

Polvikanje mi je zelo moteče, če se pojavlja v govornih položajih, kjer bi morali govoriti zborno ali pa uporabljati vsaj splošni pogovorni jezik (na rtv, na primer). Če me pa prodajalka kaj vpraša in uporabi polvikanje (Boste kupila tole?), niti pod razno ne dobim pik. Včasih je v vsakdanjih pogovorih v trgovini, na tržnici ali pa kje na banki veliko bolj moteča hiperkorektnost. Vsaj meni osebno. Veliko ljudi čuti, da je polvikanje manj formalno in nekako bolj prijazno in ga ravno zato uporabljajo. Nikakor ne zato, da bi jezili slaviste :>
A propos motečih jezikovnih oziroma govornih navad: mene pa zelo motijo (za moj okus preveč pokroviteljska) vprašanja: Kaj bomo pa danes kupili? Kako se pa danes počutimo? 🙂 Hehe, vsak ma svoj kamenček v čevlju:)

New Report

Close