video predstavitev
Ravno danes smo imeli debato o tem s prof.
Rekla je, da je obo sprejemljivo, da pa je pravilnejše skupaj.
Odvisno, kje boš to uporabila. Če boš pri kakšnih slovenistih, raje razmisli kako in kaj, če pa kje drugje, pa kar narazen.
Enako je z golfigriščem in ananaslikerjem. Vse naj bi se pisalo skupaj, samo ljudje na kakšni predstavitvi bi čudno gledali. Vsaj jaz bi, če tega ne bi vedela.
med med med napisal:
> Golfigrišče je zloženka zveze igrišče za golf.
Je, ja, ampak delana po nemškem načinu. A “srbohrvatizmov” se vsi branijo (v narekovaj sem jih dala zato, ker imajo nekateri za srbohrvatizem tudi čisto slovenske besede), besede pa lahko sestavljamo po nemško?
> Ananasov liker pa je sploh narobe.
Pravi kdo?
med med med napisal:
> Enako je z golfigriščem in ananaslikerjem. Vse naj bi se pisalo
> skupaj, samo ljudje na kakšni predstavitvi bi čudno gledali.
> Vsaj jaz bi, če tega ne bi vedela.
Halo???????
Ananasliker? Pa Slon hotel, a ne? Jao, a si po juhi priplaval?
Tole kar ti zagovarjaš, je zgledovanje po nemškem in angleškem jezikovnem sistemu. KI pa v slovenščini ne zdrži.
V slovenščini je anansov liker, igrišče za golf, Hotel SLon
Pa najprej se prosim pozanimaj kaj je tvorjenka in kaj je samostalniška besedna zveza.
In Ananasov liker NIKAKOR ni zloženka kot zobozdravnik.
V SP2001 so res uvedli par takih čudnih zloženk, kot je “ananasliker”, na srečo vsaj še kaže na “ananasov liker” kot bolj priporočljivo možnost (tako da “ananasov liker” nikakor ni narobe, pridevniki na “-ov” na splošno lahko označujejo tudi vrsto in ne le svojino).
Po mojem osebnem mnenju so tovrstne zloženke čisto odvečne, pri kakšni rent-a-carslužbi (aha, v SP2001 je tudi geslo “rént-a-cárslúžba”) mi grejo kar lasje pokonci.