veznik
Živjo,
ni ravno lektorsko vprašanje ampak se mi zdi forum najbolj ustrezen.
Zanima me, ali je veznik ZATO KER priredna ali podredni. Iskala sem v knjigah, pa odgovora ne najdem.
No, naloga pa je, da moram ugotovit če je poved LITERARAT PIŠE ZATO, KER ČUTI POTREBO PO PISANJU priredna ali podredna.
Hvala za odgovor!
Priredni veznik dva stavka (ali več teh) povezuje v priredno poved, podredni pa v podredno poved. Pri priredni povedi sta dva stavka (ali več teh) enakovredna, pri podredni pa je en stavek odvisni, en pa podredni (odvisnih je lahko tudi več). To bo zdaj pomagalo ugotoviti, kateri veznik je priredni, kateri pa podredni.
Večdelni veznik zato ker nikakor ne more biti priredni, tudi sam zato ni priredni veznik, torej ne more postati priredni v paru s ker.
Kako vemo, ali imamo opravka s prirednimi povedmi ali podrednimi? Na podlagi vprašalnic. Če se po odvisnem stavku vprašam skupaj z glavnim stavkom, je takoj jasno, da je med njima podredno razmerje: Zakaj piše literat (gl. stavek)? Zato, ker čuti potrebo. Torej je poved Literat piše zato, ker čuti potrebo tipična podredna poved.
Priredna poved pa bi bila: Literat piše in pije kavo. Kaj dela literat? Piše in pije kavo.