Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vezaj ali pomišljaj pri kratici zakona

Vezaj ali pomišljaj pri kratici zakona

Ali se pri kratici zakona piše vezaj ali pomišljaj, stični ali nestični?

Primer: ZVDAGA-A

Pravzaprav lektorji, vsaj kolikor je meni znano, pri tem nimamo veliko besede. Običajno velja, da je pravilno tako, kot je uradno zapisano, oz. kot so zapisali ob registraciji zakona. Je pa res, da se – ali zaradi neznanja ali nekega drugega prepričanja – pojavljajo zelo različni zapisi.

Po mojem mnenju so mogoči različni zapisi:
a) zakon AB – UPB, kar pomeni zakon AB, in sicer uradno prečiščeno besedilo.
V tem primeru se mi ne zdi pravilen zapis, kot se pojavi: AB-UPB, saj ta vezaj pomeni ‘in’, torej zakon AB in uradno prečiščeno besedilo, kar pa pomensko ne zdrži;
b) zakon AB-1, kar pomeni zakon AB, njegova 1. varianta/dopolnitev, kar koli že.
Opazila sem tudi zapis AB – 1 ali AB – 1, zapisa se mi ne zdita pravilna, prvi zato ne, ker ne vidim razloga za nestičnost vezaja, drugi pa zato ne, ker ne vidim razloga za pomišljaj, saj bi to pomenilo zakon AB, tj. 1, mi pa želimo povedati, da gre za prvo različico/dopolnitev zakona AB.

Torej, možnosti je več, ampak kot pravim, lektorji pri tem niti nimamo besede, običajno obvelja tisto, kar navedejo ob prvi registraciji zakona v uradnih bazah.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close