Verouk kot izbirni predmet DA/NE
Joj kdo pa si ti da se ne splača kregat s tabo? Nek super inteligentni umotvor, ki zmerej vsazga zatolče? Pha…. lepo te prosim, kdor visoko leta nizko pade. In živi jeziki se razvijajo in spremijajo in nekatere besede izumrejo, zato ker jih izpodrinejo nove, sodobnejše. Slovenščina ni Latinščina. Zarod je zastarel izraz, ki je izven rabe, pa če ga še ztako vestno kopiraš iz leksikona.
Kar se pa verouka tiče, sem pa proti da se ga uvaja v šole.
Proti verouku v šoli, pa naj bo kot izbirni ali pa obvezni predmet. Pa tudi drugi izbirni predmeti bi morali biti bolj kontrolirani. Marsikdo, ki prinese potrdilo, da je gasilec, tabornik… gre tja samo enkrat na let tja. Kot izbirni predmet bi lahko ponudili marsikaj bolj koristnega, več prve pomoči in več gospodinjstva…
tolk sem pametna, da sem ugotovila, da se ne splača z nikomer o ničemer nikdar kregat… 🙂
… ker do zdaj nisem s kreganjem, prepričevanjem, jezikanjem, grožnjami, pametovanjem, lomljenjem kopij… še nobenga prepričala, da mam prau…
…ker me do zdaj tud na ta način noben ni prepričal, da ma prau…
…če pa se že kregam… se najrajš s tistim, ki ima kaj za povedat… 🙂
…aja, našim otrokom (malčkom, prestolonaslednikom, nadebudnežem, sončkom, potomcem, zanamcem…pa se bi še našel kakšne izraz pred zarodom – ma ne vem, takšen negativen prizvok je bilo zaznat v tvojem postu) pa itak vsi želimo najboljše… upam, da ti je zdaj malo bolj jasno kaj me je zbodlo in zakaj sem se oglasla… lp 1X
Sem odločno proti uvedbi kakršnega koli verouka v šolski sistem.
Sedanji sistem, ki omogoča obiskovanje verouka vsem tistim, ki si to želijo popolnoma zadostuje.
Sem se nedavno pogovarjal z enim duhovnikom iz neke druge države, kjer je verouk izbiren predmet. Pa je tudi povedal, da otroke skuša pridobit z raznoraznimi fintami, med drugimi tudi tako, da mu zagrozi, da če ne hodil k šolskemu verouku, da ne bo mogel opravljat birme, da ne bo daril, da se ne bo mogel poročit…..
Tudi če je katoliška vera pri nas vodilna, se mi zdi prav, da se obravnava različne vere enakopravno. In me prav zanima, kako bi šola zagotovila verouk nekomu iz kakšne bolj exotične vere. Če mu nebi, potem ni enakopravnosti!
Sicer pa jaz ocenjujem, da gre pri predlogu o uvedbi verouka v šolski sistem za dve stvari. prva je pokristjevanje tistih, ki jih drugače ne bi mogli dobit in pa župnikom omogočit učiteljske plače, prostore za šolski verouk bi morala šola vzeti v najem, skratka za $$$$$.
Tako bi se katoliška Cerkev polastila nedolžnih otroških duš in zraven še zaslužila.
Kje si pa to pobrala, da se te izvenšolske dejavnosti priznavajo (glasbena…)? Če bi se, bi se jaz tudi z veroukom kot izbirnim predmetom strinjala, ker pa se ne (in to sploh ni izvedljivo), se pa z veroukom ne kot izbirnim, sploh pa ne kot obveznim predmetom sploh ne strinjam. Verouk naj bo kar lepo izvenšolska dejavnost, tako kot glasbena šola, pa jezikovni tečaji, pa športno udejstvovanje itd…
Pa še nekaj: jaz kot davkoplačevalka naj bi plačevala nekaterim(samo nekaterim) verouk v šoli, mojim otrokom pa sama izvenšolske dejavnosti. Halo?
Jaz sem odločno proti. Tudi proti predmetu o različnih verstvih…..kot je bilo že omenjeno, je to lahko del ur o zgodovini, slovenščini, umetnostni zgodovini ali kaj takega…..
Če bomo začeli tako, bomo imeli potem kmalu predmet o različnih oblikah zdravljenja, pa o različnih oblikah gradnje, pa o svetovnih kuhinjah (hmmm, to sploh ne bi blo slabo:) in tako naprej in tako naprej……
Če ima kdo željo po dodatnem izobraževanju, naj se dodatno izobražuje v svojem prostem času….
Forum je zaprt za komentiranje.