Verni ljudje
Mi je prav žal, ampak dvomim, da smo navadni laiki sposobni razumeti Božjo besedo. To bi bila že finta Rudi, malo na levo. Božjo besedo lahko tolmači le cerkev, saj je cerkev božja hiša in vse, kar reče papež, je edina prava resnica za vsakogar, ki priznava katoliškega Boga v sebi.
Bog je sopotnik, ti živiš svoje življenje, ti se odločaš, čemu boš sledil. Zame osebno je smisel v dobrih dejanjih, slaba me še nikoli niso osrečevala. Nobeno božanstvo te ne naredi dobrega, če se sam v sebi ne odločiš. Imaš izbiro in okrog sebe polno skušnjav:).
Če je Bog dober, zakaj obstaja zlo, trpljenje?
“Bog ni prišel, da bi nam odvzel trpljenje, ni prišel, da bi nam ga razložil, temveč je prišel, da bi ga napolnil s svojo navzočnostjo.” Paul Claude
Saj zaradi takih stvari imamo nekateri probleme s cerkvijo in posledično z vero (ne z verniki in njihovimi prepričanji – če je njim to kul). In mene so podučili, da pravi katoliki jemljejo ves paket, ne samo tistega, kar je njim všeč.
Torej nič seksa pred poroko, papeževa nezmotljivost, odpustki, ločenci ne smejo na sveto obhajilo ali se vnovič cerkveno poročiti, pušica vsako mašo, poljubljanje prstanov (sori, meni je to nevredno odraslega človeka, ne glede na to, na čigavi roki je ta prstan, škofovi, papeževi, kraljevi, kraljičini, predsednikovi …) …
Res je. Spider pa ni razumel poante tega, kar sem napisal.
In spet ni razumel zato ,ker izhaja iz tega, kar cerkev razlaga glede samega boga.
Da povem še enkrat…..Bog ni nekaj, kar bi bilo ločeno od nas. Ni nek predmet ali striček z brado…..Ampak je produkt naših misli in zavedanja o svetu v katerem živimo. Nastane ne podlagi tega, ker smo kot otroci o starših in starejših dobili vtis, da so mogočni in vsevedni.Prav tako pa so naši kreatorji…Ta vtis in podoba o vsemogočnosti je zato ostala v naši podzavesti, ki pa se sedaj le projicira v drugačne podobe. Zato je lahko naš bog narava, neka podoba ali pa kdorkoli drugi.
In ko človek preseže to ločevanje boga in našega lastnega zavedanja, potem vso kreganje okrog boga in njegove podobe, postane nesmiselno.
Saj smo vsi resnični in vsi imamo svoje razloge, da verjamemo v to, v kar pač verjamemo.
Tudi jaz nimam boga v sebi, kaj šele z veliko napisanega. V meni je samo človek.[/quote]
Od kod pa izhaja tvoje prepričanje o bogu, če ne iz tebe ?
Kar pomeni, da imaš v sebi boga. Ker imaš v sebi o njem neko sliko in mnenje.
Kot pravim, je vseeno kako rečeš bogu…Ali mu rečeš stric ali škrat ali človek…To sploh ni pomembno. Pomembna si ti, saj vse izhaja iz tebe.
Lahko rečem, da boga ni..Ne morem pa zanikati sebe. Saj ravno z zanikanjem potrjujem sebe in svoj obstoj.
V meni je samo nekaj kilogramov kosti, mesa, možganov, živcev… Nobenih duš, bogov, duhov niti svobodne volje ne. Ampak delujem prav tako dobro, kot vsi tisti ki imate dušo =).
Drugače pa se zdi, da več kot veš o religiji težje verjameš vanjo. Če si prebereš Biblijo in razumeš ter še kako drugo knjigo na to temo, poslušaš kako debato o obstoju boga (na youtubu jih je milijon) in razumeš kako potekajo običajni argumenti, potem imaš velike probleme z vero v boga.
Nisem zasledil še nobenega dobrega argumenta zakaj naj bi bil bog kaj bolj verjeten od Božička, vil in škratov v središču Zemlje. Če lahko kdo predstavi kakšen tak argument, bi me zelo zanimalo.
Tudi jaz nimam boga v sebi, kaj šele z veliko napisanega. V meni je samo človek.[/quote]
Lahko ga tudi tako poimenuješ. Saj Jezus je tudi bil le človek. 🙂
vsake besede razuma imajo težo, seveda tudi papeževe, ampak ti imaš v mislih dogmo o papeževi nezmotljivosti in o njegovi absolutni “oblasti”, v smislu božjega namestnika na zemlji, če karikirava, imamo vsi dostop do Boga, s tem da papež iam še njegov mobitel….kar reče papež je sveto in tega se morajo držati vsi, naj bi se držali, ker na drugi strani pa nam pušča Bog svobodno voljo in kot imetnik svobodne volje se lahko odločiš, da se boš držal tega kar zahteva od tebe papež, vesoljna cerkev ali lokalni župnik, lahko pa živiš kot ti je želja, proti pravilom Cerkve…na koncu te čaka obračun, v tem je poanta, zato je nesmiselno debatirat o tem zakaj Bog dopuščaa vojne, lakoto, pedofile itd…Bog je povedal svoje, da je ubijati greh, da je zlorabljati otroke greh oz da to ni dovoljeno, ampak ljudje smo tisiti ki se tega ne držimo…konec koncev si pravnik in ti je ta koncept poznan, so zakoni, na nas pa je ali se jih držimo ali ne, če se jih je vse ok, če ne, nas čaka kazen…zdaj se pa še povrniva ferbčni in nnjeni debati z duhovnikom, poglej zdaj paradoks, ferbčna trdi , da imajo živali dušo, duhovnik to kategorično zavrača, poraja pa se vprašanje ali imajo živali kot človek svobodno voljo, in če jo imajo, zakaj jim jo potem ljudje kratimo in s kakšno pravico….ferbčna na eni strani zagotavlja koncept duše pri živalih, po drugi strani pa ima doma v kletki zaprtega papagaja za svoje lastno veselje , pa je papagajeva svobodna volja ždeti v kletki od ferbčne? zato mi je vedno fascinantno kako ljudje zagovarjajo neka stališča, ki jih v resnici niti ne razumejo po drugi strani pa jih z dejanji celo kršijo, svoja lastna prepričanja
ps
ferbčna to s papagajem je zgolj primer in nikakor ni odraz dejanskega stanja pri tebi,
Ja, ok, ampak še vedno me čudi, kako eni ljudje trdijo, da so verni, obenem pa živijo v zunajzakonski skupnosti in imajo otroke, kot kakšni ateisti. Mislim, da tega katoliška vera ne dovoljuje.
Katoliška morala in zakon ni isto, vsaj v Sloveniji ne. Ubijati in posiljevati je prepovedano tako po zakonu kot po katoliški morali. Seksati pred poroko je po zakonu dovoljeno, po katoliški morali pa ne.
In kje je meja, kdaj katoliško moralo kršimo v dovoljenih mejah in nam torej ne grozi pekel in kdaj v nedovoljenih mejah?
Odlično, Spider, dobro zastavljeno vprašanje. Kaj pa primeri, ko se nevesta cerkveno poroči v beli poročni obleki (kao simbol nedolžnosti), je pa visoko noseča? Mogoče je cerkev začela tolerirati te stvari z namenom pridobitve večjega števila vernikov in zaslužka? Vsak obred je potrebno plačati.
So pa nekateri duhovniki (katoliški) bolj načelni in ne krstijo otroka, če starša nista cerkveno poročena.
Morda je res zgleden kristjan tisti, ki se strogo drži vseh napisanih in nenapisanih pravil, ki jih postavlja Cerkev. Če je to merilo, potem ne spadam nikamor, potem tudi ne vidim smisla v spovedovanju ter očiščevanju grehov (čemu le, če pravi kristjan ne greši). Imam se za verno, a hkrati razumno osebo. Čistost pred vstopom v zakon ne zagotavlja dobrega partnerstva. Vera uči, da je spolnost daritev, zato tega ne počneš s komerkoli in kadarkoli. Čustvena in duhovna plat prevladujeta nad mesenimi užitki. Če se kateri par najde v tem razmišljanju ali če se posameznik počuti zaščitenega pred tem, da bi se vdajal le površinskim odnosom, potem je dobro. Sporočilo si razlagam bolj v smeri, da je spolnost nekaj posebnega in se za njo odločaš iz ljubezni.
Mene že dolgo nihče ne ustrahuje, še manj da bi žugal s prstom. Ustvarila sem si svoje poglede in mi je prav mar, če se ne skladajo z miselnostjo Cerkve. Moja vera je intimna stvar:).
v katoliški cerkvi te nima nihče zaprtega, lahko kadarkoli izstopiš, prestopiš v drugo vero , postaneš ateist, gnostik, nevernik, častilec ognjenega zmaja…svobodna volja…nimajo vse religije te možnosti…nisi pa odgovrila na vprašanje, živali imajo dušo, se oba strinjava in če jo imajo, potem posedujejo tudi svobodno voljo in zakaj jim potem kratimo to svobodno voljo ? zakaj? ker jim jo lahko, kerjih imamo pod kontrolo, ker jih izkoriščamo, itd…
Moja tudi. 🙂
Ne bo meni neka institucija postavljala pravila glede tega v kaj naj verjamem in v kaj ne.
To je res. Seveda pa ni tako enostavno, ker mora posameznik preseči svoja prepričanja in razne strahove, ki so prav tako diktirani s strani cerkve.
Vsaki instituciji se gre za moč in za čim večje število privržencev.
Odlično, Spider, dobro zastavljeno vprašanje. Kaj pa primeri, ko se nevesta cerkveno poroči v beli poročni obleki (kao simbol nedolžnosti), je pa visoko noseča? Mogoče je cerkev začela tolerirati te stvari z namenom pridobitve večjega števila vernikov in zaslužka? Vsak obred je potrebno plačati.
So pa nekateri duhovniki (katoliški) bolj načelni in ne krstijo otroka, če starša nista cerkveno poročena.[/quote]
Narobe razmišljata. Obstoj Cerkve je odvisen od grešnikov in bi bil velik problem, če bi se število začelo zmanjševati. Zato je treba producirati vedno nove ali pa povečevati število grehov. Še najbolje pa je, da ljudje sami po sebi čimbolj grešijo.
Tudi zame so kristjani, ki seksajo pred poroko in imajo otroke na koruzi samo veliki hinavci in nič drugega. Potem se še pa mamice pretvarjajo, da so uboge samohranilke (s partnerjem) in tako kršijo tudi proti 7. in 8. božji zapovedi: Ne pričaj po krivem in Ne kradi, saj s tem dejansko goljufajo državo z višjimi otroškimi dodatki in socialno, nižjim plačilom vrtca,…, do katerih potem prave samohranilke velikokrat niso upravičene. Seveda pa ne upoštevajo tudi 6 zapovedi: Ne nečistuj. V tem ni nič božjega-najbolj žalostno je pa to, da pridno hodijo k maši, duhovniki pa še dodajo svoj ”žegn” s krstom nezakonskih otrok-kar pomeni, da sami niso nič boljši od koruznikov in prešuštnikov. Da ne omenjam ene zelo verne dame, ki je kradla lastnim delavcem še iz sklada, v katerega so vplačevali za pokojne sodelavce. Seveda jim tudi plač ni uspela nakazat-zgledna kristjanka, kajne. Nenazadnje je vsak teden pri maši.
Kar se pa živali tiče-ne glede na cerkveno doktrino živali imajo dušo. Človek pa naj bi imel poleg duše tudi duha, ki naj bi bil del božjega v njem. Čudno, da teologi tega ne vedo (teologinje so verjetno prezaposlene s slikanjem za Playboy-tudi to so že študentke teologije z žegnom cerkve počele). Nenazadnje so bile Kristusove zadnje besede:”Oče v tvoje roke izročam svojega duha” (NE DUŠO). Ampak s tako nepomembnimi stvarmi se cerkev pač ne bo ukvarjala. Bo pa enkrat v prihodnosti to poglavje ”odnos cerkve do živali” napisano ravno tako mračno, kot je zdaj sežiganje čarovnic. Škoda, da skupaj s svojo držo blagoslavljanja morilcev (lovcev) in izobčenja vegetarijancev ne prevzame še odgovornosti za onesnaževanje planeta s pretirano živinorejo in porasti t.i. civilizacijskih bolezni, ki se v vedno večji meri pojavljajo ravno zaradi pretiranega uživanja mesa (kar je pa v bistvu že pokora za greh ubijanja-brez spovedi).
Glavno, da ima RKC svoj delež ovc (in s tem mislim predvsem na vernike, ki ne mislijo s svojo glavo), ki pridno mečejo v puščico vsak teden prispevke za še večje bogatenje in seveda politično in gospodarsko moč cerkeve. Pravi verniki pa v RKC nimajo kaj početi. Ko enkrat človek začne razmišljati z lastno glavo in se zaveda dejstva, da vsak vernik kot ud cerkve odgovarja za vse svinjarije RKC (goljufije, ponarejanje,pedofilija,itd. itd….!!!!), potem raje Sveto pismo prebira sam ter živi po njem. Da pa še malo bolj po domače ponazorim zgornji stavek: čeprav je moja roka ukradla čokolado in so načrtovali možgani, bo v zapor šlo celotno telo-tudi ledvice in pljuča, ki z dejanjem kraje tiste čokolade niso imeli nobene neposredne povezave. In ravno tako boste pripadniki RKC pred Bogom dajali tudi odgovore za grehe cerkve oz. zakaj ste v takšni pokvarjeni instituciji vztrajali ob osebnem nespoštovanju zapovedi Boga.
Jaz sem se kot izobčena vegetarijanka ter zato, ker mi je bilo težko gledat, kako se kristjani-koruzniki, tajkuni in podobni norčujejo iz Boga (duhovščina jih pa niti opozori ne-že imajo zato kakšen svoj razlog) tudi formalno izpisala iz RKC, čeprav verujem v Boga Očeta, Sina in Svetega duha. Iz ljubezni do Boga pa sem ostala devica do poroke. Čeprav mi ni bilo vedno lahko, vem da sem na pravi poti, saj Bog obilo blagoslavlja mene in mojo družino.
se strinjam s tem kar je napisala goldfish, in zakaj tisti, ki ne spoštuje dosledno ne more biti iskreni vernik? ali tisti, ki ne spoštuje 100% vseh prepovedi ki mu jih naloži država ne more biti dober državljan?
gre se za stavr osebne odločitve, če se dva zavestno in osebno odločita, da ne bosta imela spolnih odnosvo pred poroko je to njuna stvar in ne stvar cerkve, seveda se najdejo v cerkvi kalibri ,ki temu kategorično nasprotujejo in to zagovarjao tako kot,m da jim je Bog osebno to naročil in da Bog to prepoveduje,b og se s tem ne ubada, to je stvar svobodne volje posameznika, ker pa je cerkev vseprisotna pa seveda tudi človekova intima spada na to področje in tako lahko da napotke o tem, da pa bi cerkev to izrecno prepovedovala in kaznovala mi pa ni poznano, to so bili neki drugi časi….glede groženj s peklom…če se pokesaš na smrtni postelji ti je odpuščeno, seveda mora biti kesanje iskreno in priti iz globine , ne zaradi strahu pred peklenskim ognjem, seveda pa tu obstaja varovalka, ki se ji reče poslednja sodba, ko bodo mrtvi vstali…in bo vsakdo sojen po svojih dejanjih…enako kot za časa življenja, je tako?
Forum je zaprt za komentiranje.