Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Verni ljudje

Verni ljudje

Če si kdaj poslušal kakšne pogovore, morda predvsem nekoliko starejše generacije (in ne morem reči, da ženske v tem niso prednjačile), potem si morda zaznal veliko željo povedati vsem kako je bilo njihovo življenje (skoraj) brez lepih trenutkov, kako so samo delali, se žrtvovali in razdajali predvsem za družino in sorodnike. Še sploh poseben trenutek katarze pa je nastopil ob poudarku domnevne nehvaležnosti kot plačila za vso njihovo vloženo žrtev.[/quote]
Nehvaležnosti koga? Kdo pa bi moral to vse plačati po njihovem?[/quote]

Vidiš, to se pa tudi jaz sprašujem. :-)))))

Ampak, morda bi jim prav plačilo predstavljalo šele problem.

Če si kdaj poslušal kakšne pogovore, morda predvsem nekoliko starejše generacije (in ne morem reči, da ženske v tem niso prednjačile), potem si morda zaznal veliko željo povedati vsem kako je bilo njihovo življenje (skoraj) brez lepih trenutkov, kako so samo delali, se žrtvovali in razdajali predvsem za družino in sorodnike. Še sploh poseben trenutek katarze pa je nastopil ob poudarku domnevne nehvaležnosti kot plačila za vso njihovo vloženo žrtev.[/quote]
lej, iz tvojega pisanja veje samo prikrito posmehovanje, pa vseeno če premoreš malo človeške širiine je dosti da takšne človeka poslušaš da si olajša dušo in mu izkažeš hvaležnost, da dobi občutek, da je s svojim življenjem prispeval družbi…medtem ko v današnji družbi marsikateri oblastnik – t.i osamosvojitelji brezsramno ropajo državo na račun tega da so pristavili svoj piskrček h koritu pred 20 leti….občudovanja vredni so ljudje ki se zavedajo svojih dolžnosti in jih opravijo brez pričakobvanja fanfar in rdečih tepihov…

krščanstvo si ničesdar ne izmišljuje,tudi to o trpljenju je vzeto iz konteksta..kako da ne pišeš o tem kako govori krščanstvo o ljubezni do soljudi, o veselju, o radostih življenja, ravno v nedeljo se je začel adventni čas, ki predstavlaja veselje, novo rojstvo, nov začetek…

lej, iz tvojega pisanja veje samo prikrito posmehovanje, pa vseeno če premoreš malo človeške širiine je dosti da takšne človeka poslušaš da si olajša dušo in mu izkažeš hvaležnost, da dobi občutek, da je s svojim življenjem prispeval družbi…medtem ko v današnji družbi marsikateri oblastnik – t.i osamosvojitelji brezsramno ropajo državo na račun tega da so pristavili svoj piskrček h koritu pred 20 leti….občudovanja vredni so ljudje ki se zavedajo svojih dolžnosti in jih opravijo brez pričakobvanja fanfar in rdečih tepihov…[/quote]Zelo lepo napisano, sicer je boom tu mislil kritično in ne toliko posmehljivo, pa vendar je žarko petan napisal, kdor se bo zadnji smejal, se bo smejal sam…časi so ravno ta pravi–

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

krščanstvo si ničesdar ne izmišljuje,tudi to o trpljenju je vzeto iz konteksta..kako da ne pišeš o tem kako govori krščanstvo o ljubezni do soljudi, o veselju, o radostih življenja, ravno v nedeljo se je začel adventni čas, ki predstavlaja veselje, novo rojstvo, nov začetek…[/quote]Tu pa ima boom prav, v krščanstvu, že v sami ideilogiji (če pustim ob strani cerkev kot institucijo ) je izredno poudarjena nota trpljenja, žrtvovanja, odpuščanja (sovražnikom), res je, da je prežeta sicer z ljubeznijo, ampak z ljubeznijo za kakšno ceno?

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

zapisano je ..ne verjemite krivim prerokom…kako si to razlagaš? vse je potrebno jemati z zrnom soli….seveda je v krščanstvu doti zapisanega o trpljenju, da je potrebno včasih potrpeti( mar ne zahteva tega od nas tudi država? starši? šola?), nam mora biti vse na dosegu roke? se ni treba za nič potruditi? pa vseeno če trpiš, boš našel uteho v Bogu in boš lažje nosil svoj križ, kar pa spet ne pomeni, da krščanstvo od nekoga zahteva nepotrebno trpljenje, če trpiš fizično, ti odrekajo mogoče pomoč zdravnika? če trpiš psihično ti odrekajo pomoč? imaš možnost spovedi, odpuščanje grehov,…ne vem no, o tem lepo pravi tale pregovor, če ti pade bik v gnoj v nedeljo, ga ne boš šel reševati šele v ponedeljek, ker je pač v nedeljo zapovedan počitek….
odpuščanje sovražnikom…kam bi prišli če bi za vsako krivico ki se nam zgodi zahtevali povračilo? če bi vsak uveljavljal talionsko načelo?….ampak spet, vse ima svoje meje in tudi krščanstvo dopušča možnost samoobrambe, poglej Gandhija…z golimi rokami je razorožil britansko vojsko( v prenesenm pomenu)…ali nima ljubezen in odpuščanje neverjetne moči?

če sprašuješ mene, ja, še vedno se slepim s tem idealom, pa vendar se slepim

Se strinjam. Težava je le v tem, ker si ljudje pogosto napisano tolmačijo po svoje in ne tako, kot je bilo v osnovi mišljeno. Potem pa ugotoviš, da sovražijo tistega, ki je tolmačil, v resnici je sovraštvo le odsev odnosa do sebe.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

če sprašuješ mene, ja, še vedno se slepim s tem idealom, pa vendar se slepim…[/quote]
ne poznam te , a če praviš da se s tem slepiš ti verjamem, ampak ne razumem, če odpuščaš še ne pomeni da si se s tem ponižala pred krivico , ki ti je bila storjena, na drugi strani je vedno izravnalna pravičnost, ki skrbi za ravnovesje…ti si lahko samo roka, kladivo pa bo nekdo drug..

Povem vam: Vsakemu, ki ima, se bo dalo, in tistemu, ki nima, se bo vzelo tudi to, kar ima. Te moje sovražnike, ki niso hoteli, da bi jim jaz zakraljeval, pa pripeljite sem in jih pokoljite pred menoj. (Lukov evangelij 19, 26-27)

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

In če to vzameš preveč dobesedno, lahko res čudno zveni. Pa je res tako tudi mišljeno? Si prebral kdaj kakšno razlago ali razmišljal o tem, kaj bi še lahko to pomenilo?

http://www.gibanjefokolarov.si/beseda-zivljenja/julij-2012

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Sveto pismo je eden izmed večjih virov zgodb o nasilju in prostituciji.

Beseda je eno, dejanja pa nekaj drugega. Beseda je le sredstvo manipulacije. Mene beseda ne zanima, ampak dejstva in dejanja. Čakam, ko se bodo nehali le izgovarjati na Jezusa in preusmerjati pozornost, ter bogastvo in pokraden denar začeli deliti med ljudi.

Robi, če bo samo čakal, se lahko zgodi, da boš razočaran. Morda pa tudi preveč pričakuješ od ljudi. Enostavno niso vsi zmožni poštene igre na enak način. Tudi poštenje si različno razlagamo.

Sveto pismo je polno opisovanja nasilja. Marko, jaz ne vem, kako točno so te stvari mišljene, zvenijo pa grozljivo. In najbližje mi je razlaga, da so mišljene tako, kot so napisane.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Tudi jaz sem si jih nekoč tolmačil napačno. In se mi tudi ne zdi prav, na kak način so napisane, ker s tem po eni strani prinesejo veliko slabega. Po drugi strani pa verjemem, da so do bistva dokopljejo tisti, ki se za to potrudijo in da je treba za svojo srečo in zadovoljstvo tudi nekaj naredit. Ne pa, da bo nam bo ena knjiga dala jasna in direktna navodila, kako naj živimo. Takih knjig je ogromno in nimajo nobenega korisntega učinka. Na podlagi teh se ljudje kvečjemu pretvarjajo za nekaj, kar mislijo, da bi morali bit, da bili srečni.

Pa naj tako delujejo in živijo, kot bi naj Jezus, če jim je že nek ideal.
Ni treba tako, kot jaz pravim. 🙂

Seveda je treba najprej priti do tega samo-spoznanja, da se izniči razkol med dejanji in besedami.

Tudi jaz sem si jih nekoč tolmačil napačno. In se mi tudi ne zdi prav, na kak način so napisane, ker s tem po eni strani prinesejo veliko slabega. Po drugi strani pa verjemem, da so do bistva dokopljejo tisti, ki se za to potrudijo in da je treba za svojo srečo in zadovoljstvo tudi nekaj naredit. Ne pa, da bo nam bo ena knjiga dala jasna in direktna navodila, kako naj živimo. Takih knjig je ogromno in nimajo nobenega korisntega učinka. Na podlagi teh se ljudje kvečjemu pretvarjajo za nekaj, kar mislijo, da bi morali bit, da bili srečni.[/quote]
Tako je. Pride do pretvarjanja, pa čeprav nenamerno. Bolje rečeno se gre za samoprevaro.

krščanstvo si ničesdar ne izmišljuje,tudi to o trpljenju je vzeto iz konteksta..kako da ne pišeš o tem kako govori krščanstvo o ljubezni do soljudi, o veselju, o radostih življenja, ravno v nedeljo se je začel adventni čas, ki predstavlaja veselje, novo rojstvo, nov začetek…[/quote]

Že res, da je morda vzeto iz konteksta. A kdo je tisti prvi, ki jemlje iz konteksta ter s kakšnim namenom?

krščanstvo si ničesdar ne izmišljuje,tudi to o trpljenju je vzeto iz konteksta..kako da ne pišeš o tem kako govori krščanstvo o ljubezni do soljudi, o veselju, o radostih življenja, ravno v nedeljo se je začel adventni čas, ki predstavlaja veselje, novo rojstvo, nov začetek…[/quote]

Že res, da je morda vzeto iz konteksta. A kdo je tisti prvi, ki jemlje iz konteksta ter s kakšnim namenom?[/quote]
Z namenom, da upraviči svojo resnico. Torej svet, kakor ga vidi sam. “Saj tud tam tako piše”. 🙂

Zakaj svojo resnico ?
A ni več pomembna Jezusova resnica ? 🙂 Ali pa je Jezus le izgovor za naša (neodgovorna) dejanja.

lej, iz tvojega pisanja veje samo prikrito posmehovanje, pa vseeno če premoreš malo človeške širiine je dosti da takšne človeka poslušaš da si olajša dušo in mu izkažeš hvaležnost, da dobi občutek, da je s svojim življenjem prispeval družbi…medtem ko v današnji družbi marsikateri oblastnik – t.i osamosvojitelji brezsramno ropajo državo na račun tega da so pristavili svoj piskrček h koritu pred 20 leti….občudovanja vredni so ljudje ki se zavedajo svojih dolžnosti in jih opravijo brez pričakobvanja fanfar in rdečih tepihov…[/quote]

Pri primerih, ki jih imam v mislih, gre vse prej kot za lajšanje duše. To niso primeri, ki bi poznali dovršno obliko glagola jamrati. Žal. In ob poskusih omenjanja svetlih plati ter optimizma, utegneš biti deležen tudi kakšnega jezega pogleda.

Že res, da je morda vzeto iz konteksta. A kdo je tisti prvi, ki jemlje iz konteksta ter s kakšnim namenom?[/quote]
ljudje smo tisti, ki jemljemo iz konteksta, ali resnično misliš da Papež ni le človek in kot tak zmotljiv? se mogoče ti nikoli ne motiš ? mar misliš da ima Robi prav ko razlaga, da živi v iluziji? je prav, da govori, da naj drugi delijo svoje premoženje med uboge, sam pa je zvečer na toplem ob polnme hladilniku? vsak naj začne s sabo delati obračun in živi kot mu narekuje srce in ljubezen do drugih…nameni pa, nameni so taki in drugačni, povečini je namen človeški pohlep in napuh…

Zakaj svojo resnico ?
A ni več pomembna Jezusova resnica ? 🙂 Ali pa je Jezus le izgovor za naša (neodgovorna) dejanja.[/quote]
ali ti sploh ločiš med staro in novo Zavezo? pa povej, kakšna je bila Jezusova resnica? Jezus je bil poslan, da nam odpre srca, bil je poslan da nam odpre oči, da se zavemo, da naj strorimo še tako zavrženo dejanje imamo možnost, upanje na vstajenje in večno življenje…kolikor vem, Robi, ti verjameš v reinkarnacijo, pa mi sedaj ti razloži to svojo resnico?

ljudje smo tisti, ki jemljemo iz konteksta, ali resnično misliš da Papež ni le človek in kot tak zmotljiv? se mogoče ti nikoli ne motiš ? mar misliš da ima Robi prav ko razlaga, da živi v iluziji? je prav, da govori, da naj drugi delijo svoje premoženje med uboge, sam pa je zvečer na toplem ob polnme hladilniku? vsak naj začne s sabo delati obračun in živi kot mu narekuje srce in ljubezen do drugih…nameni pa, nameni so taki in drugačni, povečini je namen človeški pohlep in napuh…[/quote]

Poglej, jaz za nobenega človeka ne mislim, da je nezmotljiv. Vsi se motimo in tudi papeži so se. Vendar pri teh velja nekakšna deklarativna nezmotljivost in od tod tudi cel kup verskih resnic o katerih ni v Sv. pismu ne duha, ne sluha, verjeti vanje se pa menda mora.

Zakaj ste verniki tako občutljivi na besedo “resnica” ?
Tako ste zaverovani in prepričani v svojo resnico, da vam beseda “iluzija” predstavlja nočno moro. A vse to je le izraz strahu, zato so ravno največji nasilneži bili in so tisti, ki so zaverovani v svojo resnico kot edino ta pravo..Pa sploh ni pomembno kakšna je sama resnica, ampak naš odnos do nje.

Reinkarnacijo si razlagam kot ohranjanje življenja preko genoma. Vsak izmed nas je le delček tega življenjskega ciklusa, ki pa ima višji namen, kot pa ohranjanje našega ega in njegovih iluzij.

Seveda je to le moja resnica oz. moja trenutna razlaga, ne pa vseobsegajoča resnica. 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close