Verni ljudje
Mene pa zanima, kako je možno, da v današnji dobi, ko imamo veliko znanstvene podlage v šolah,, nekateri še zmorete verovati v bučke, ki so jih ljudem predstavljali tisočletja nazaj, da so obrazložili enostavne pojave, kot so nevihte, grmenje, potresi in podobno.
V USA 40 % šol ne uči evolucije, temveč Adama in Evo. Kako je sploh možno, da ima človek tako sprane možgane??
Res je!
V ZDA tako ali tako najdemo svašta…veliko šarlatanov in mazačev, ki v imenu Boga zdravijo bolne (od gluhih, slepih, paraliziranih, rakavih do…) in pri tem kasirajo mastne denarce. Več o tem si je možno ogledati v eni od oddaj Derren-a Browna), je dostopen video na youtube-u. Če ne bi zavrgli Darwina, samooklicani zdravilci – odposlanci od Boga ne bi imeli iz česa živeti 😉
Daj, pojasni, kaj pomeni, da so v ZDA “prepovedali”… ker mi ne gre ravno v račun ta tvoja informacija…[/quote]
Ne bi 100% trdila, da so ga povsem prepovedali, so pa tam države v katerih Darwin preprosto ne obstaja oz ga nikjer ne omenjajo; torej nastanek sveta otrokom v šolah pojasnijo z Bogom. Več o tem v članku.
Ne gre ti v račun? A vodiš računico o Američanih :))))
Ne vem, zakaj takšno norčevanje iz vernikov. Vsak naj veruje v tisto, kar mu paše. Če nekdo ozdravi zaradi vere v Boga, tudi prav, samo da je zdrav. Problem se lahko pojavi nekje drugje – če npr. starši zavračajo uradno medicino, ker mislijo, da bo otrok ozdravel zaradi molitve. Ampak pravi duhovnik staršev ne bo k temu spodbujal.
Ko je umrl Tito, so nekateri več jokali kot so jokali ob smrti svojih staršev. Meni je bilo to takrat kot otroku samoumevno, ker so nas tako vzgajali v šoli, sedaj pa mi je to čudno in nerazumljivo. Zato me zanima, avtorica, kako razlagaš takratno obdobje. So takrat ljudje mislili s svojo glavo?
tudi takrat smo imeli oprane možgane. Saj to je bil temelj takratnih sistemov.
Ampak danes imamo na voljo toliko informacij. Toliko možnosti, da odpremo možgane in vanje namečemo še kaj drugega, kot tisto, kar pravijo v cerkvah.
Imam znanko, ki mi je enkrat rekla, da je hudič postavil dinozavrove fosile na zemljo, da bi skušal vernike.
In ne, kdorkoli je že napisal, da je Zemlja okrogla ni vera. Imamo satelite, ki jo celo preslikajo in posnamejo, zato dobro vemo, da je okroglasta oz. malce sploščena. Nisem rekla, da znanost lahko obrazloži vse, vendar veliko bolj cenim ljudi, ki dvomijo in pustijo kaj v zraku, kot da se slepo sprijaznijo s stričkom, ki gleda z neba.
Pa nisem mislila nikogar žalit in sploh nisem bila napadalna temveč sem le spodbudila dobro debato. Do teh ljudi ne čutim nobenega sovraštva, me celo fascinirajo. Čudim se, čudim.
To, kar je tvoja znanka rekla, je res trapasto. Normalni verniki tega ne izjavljajo.
Ne vem, tudi sama se večkrat kaj v tej smeri vprašam. Mnogi se sprašujejo, zakaj se dogajajo krivice po svetu, če obstaja Bog. Po drugi strani pa se zgodijo nenavadne stvari – npr. dojenček preživi več dni pod ruševinami. Sama poskušam biti nevtralna in razumem tako tiste, ki verujejo kot tiste, ki ne.
Heh…debata s pridihom znanosti…težka bo, tu se neprestano raje “pogajajo” o tem kaj je lepa in ne lepa ženska, pa kaj so ženska in moška dela, kdo je kriv, da tip nič ne dela in zakaj smo vse ženske tupe ipd idiotizme.
Razočarana boš, če boš tu na osnovi odprte teme zgolj čakala na kakovostne in zanimive poste, argumente, potrditve, zavrnitve…
Včasih je bila cerkev vir znanja, kakršnokoli je že to bilo, nekako se jim je zdelo smiselno. Tako so tudi začeli sežigat čarovnice v srednjem veku po izbruhu vulkana na Islandiji, ko ni bilo dve leti pravega poletja in so za to okrivili “združene temne sile”. In krivce skurili.
Danes so vir znanja šole za katere “ablast” predpiše kaj se bo poučevalo in mediji, ki povzemajo izjave oblastnikov o pomembnih dogodkih. Kakšne resne razprave na podlagi znanstvenih dejstev ravno ne dobiš od njih. Za svoje potrebe priredijo podatke, statistiko in ti servirajo “resnico”. Zakaj pa misliš, da smo zabredli v krizo? Zaradi ljudi, ki razmišljajo? 😉
Danes je mnogo več vernikov in nič manj niso zagreti kot nekoč….. :/
ps
Včasih pa tudi (ta forum) preletijo kake čarovnice, ki se zdrapajo med sabo…..
Še dobro, da se kmalu srečamo jih bomo poškropili s kako posvečeno vodo, da bo mir….. :)))))
Daj, pojasni, kaj pomeni, da so v ZDA “prepovedali”… ker mi ne gre ravno v račun ta tvoja informacija…[/quote]
Ne bi 100% trdila, da so ga povsem prepovedali, so pa tam države v katerih Darwin preprosto ne obstaja oz ga nikjer ne omenjajo; torej nastanek sveta otrokom v šolah pojasnijo z Bogom. Več o tem v članku.
Ne gre ti v račun? A vodiš računico o Američanih :))))[/quote]
Pa recimo dosegli so, da so v nekaterih naravoslovnih muzejih prenehali predvajati dokumentarce na temo Darwina in podobno. De facto so ga prepovedali.
Saj se tudi meni zdi nemogoče, da lahko kaj takega dosežejo, ampak evo, so. O krščanskem fundamentalizmu vemo zelo malo, pa je še kako prisoten.
hehe res? Videla si posnetke in verjameš tistemu, ki ti pravi, to je Zemlja. Ali kako? Verjetno tudi verjameš, da je Neil Armstrong bil l.1969 na Luni, ker in izključno ker si videla filmček? Verjameš, da je prostornina krogle 4pi*r^3/3 ali znaš to izpeljati?
Sploh pa darwinov nauk o nastanku in razvoju vrst ni v ničemer v nasprotju z obstojem boga. V našem polpreteklem režimu se ga je sicer na veliko lansiralo v šolski sistem (kolikor vem tudi modificiranega) in čisto brez potrebe. Vera je osebna stvar posameznika, njegov življenjski svetovni nazor. Drugo je Cerkev.
Mene pa fascinira, kako zelo pametni so ateisti. Čudim se in čudim…
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Hm…jaz pa vedno dobivam pri ateistih občutek, da nekaj zamujajo oz da imajo nekoliko prazno življenje; možno, da se kompletno motim in je ta filing le odraz krščanske vzgoje. Katenjka, saj butlje in pametne imaš pri vseh vernikih in nevernikih…a to te fascinira….eh…
Veren je vsak, ki nekaj verjame pa sam ne more tega dokazat. Dvomim da lahko sam verodostojno dokažeš, da je zemlja okrogla pa verjameš v to. Tudi tisti ki seksa pred poroko je lahko veren, zakaj ne? Se samo ne drži (čisto) pravil institucije 😉
Veren je vsak, ki nekaj verjame pa sam ne more tega dokazat. Dvomim da lahko sam verodostojno dokažeš, da je zemlja okrogla pa verjameš v to. Tudi tisti ki seksa pred poroko je lahko veren, zakaj ne? Se samo ne drži (čisto) pravil institucije ;)[/quote]
In pravi katoliki ti bodo razložili, da ne moreš vzeti samo tistega, kar ti paše, ampak vse, in da vera ter institucija nista ločeni. Imaš tudi takšne vernike, ki torej ne verjamejo v vero kot življenjski nazor oziroma filozofijo, temveč je vera zanje enako institucija s svojimi trenutno veljavnimi zapovedmi (ker vemo, da pravila igre niso bila vedno enaka).
Forum je zaprt za komentiranje.