Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine veljavnost darilne pogodbe

veljavnost darilne pogodbe

Spoštovani!

Dedek je z darilno pogodbo zapustil stanovanje meni, vnuku, ki sem z njim živel preteklih 20 let. Pogodba je bila notarsko overjena, davek plačan. Sprožil sem postopek za vpis v zemljiško knjigo na moje ime. Po parih letih mi je sodišče pred dvema mesecema končno poslalo obvestilo, da naj jim dostavim še originalne dokumente stanovanja in darilne pogodbe. Do današnjega dne njihovega potrdila o vpisu mene kot lastnika stanovanja v zemljiško knjigo še nisem prejel.

Zanima me naslednje.
Dedek je medtem umrl.
1. Ali bo stanovanje, ki mi ga je podaril, predmet zapuščinske razprave ali pa je lastniška pravica že 100% moja glede na to, da je postopek vpisa na zemljiški knjigi že pri koncu.
2. Ali se kdo lahko na to darilno pogodbo pritoži oziroma ovira vpis moje lastniške pravice v zemljiško knjigo oz. zahteva nujni delež.

lp

1. V kolikor vas bo sodišče vpisalo kot lastnika stanovanja, potem stanovanje ne bo predmet zapuščine.

2. Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega ali ste vi dedič po pok. dedku ali ne.

Spoštovani!

Najlepša hvala za hiter odgovor, zanima me samo še naslednje:

1. Ali je sodišče seznanjeno s postopki, ki se tekoče vodijo na zemljiški knjigi ali ga bo potrebno o tem obvestiti, oz. kako naj to storim, če še nisem prejel potrdila o vpisu mojega lastništva v zk? Ali bi lahko darilna pogodba postala neveljavna oz. bi jo lahko izpodbijali, glede na to, da bo zapuščinski postopek prej končan kot moj vpis v zk?

2. Edini zakoniti dedinji po mojem dedku sta moja mama in teta, prosim za vaš odgovor.

Najlepša hvala za pojasnila

1. Vaš z.k. predlog je plombiran v zemljiški knjigi, kar pomeni, da je sodišče seznanjeno s tem, da je pri podarjenem stanovanju v teku vpis lastninske pravice na vaše ime. Stanovanje torej ne bo predmet zapuščinskega postopka. Le v primeru, da bi zemljiška knjiga zavrnila vpis lastninske pravice na vaše ime, bi lahko prišlo do morebitnih zapletov. V kolikor pa bo zemljiška knjiga ugodila vašemu z.k. predlogu in vas vknjižila kot lastnika, se datum VLOŽITVE z.k. predloga (in ne datum, ko z.k. dejansko izvrši vknjižbo) šteje za datum pridobitve lastninske pravice. Sama uvedba zapuščinskega postopka ne vpliva na veljavnost darilne pogodbe.

2.Če bo nastopilo le zakonito dedovanje (če ni oporoke), potem vi (najbrž) ne boste dedič in uveljavljanje zakonitega nujnega deleža ne pride v poštev. Uveljavljanje nujnega deleža bi prišlo v poštev le v primeru, če bi v zapuščinskem postopku vi nastopali kot dedič (zakoniti ali oporočni).

sedaj sem dobil odgovor od tetinega odvetnika,da lahko spodbija darilno pogodbo,ker sem jaz drugi dedni red,čeprav nisem niti zakoniti,niti oporočni dedič.hvala za odgovor

No, tako enostavno pa to le ni, da bi nekdo izpodbijal darilno pogodbo samo zato, ker ste vi drugi dedni red. Zaradi tega darilne pogodbe zagotovo ni mogoče izpodbijati. Odvetnik je moral navesti kakšen drug razlog za izpodbijanje darilne pogodbe (neprištevnost, goljufija, zmota …). Torej, a lahko napišete kaj več o tem? Ali ste se medtem že vpisali v zemljiško knjigo? Tudi to mi je čudno, da sodišče toliko časa vpisuje to darilno pogodbo. Mogoče pa je kaj narobe s pogodbo.

Se mi zdi tudi, da mešate pojme izpodbijanje pogodbe in uveljavljanje zakonitega deleža v postopku dedovanja. I

Spoštovani!

Naj pojasnim podrobneje. Na zapuščinski razpravi je sodišče odločilo, da stanovanje ni predmet zapuščine. S tem se teta ni strinjala, zato je sodišče odložilo odločitev na njeno željo za dva meseca. V tem času sem od tetinega odvetnika prejel dopis v katerem me poziva za plačilo v višini 20.000€, ki naj bi bil po njenem njen pripadajoč del. Sklicuje se na to, da je sama dve leti skrbela za dedka in da je do tega upravičena. To seveda ni resnično, saj sem jaz do smrti živel z njim. Če ji tega zneska ne bom plačal, mi je zagrozila s tožbo za razveljavitev darilne pogodbe. Njen odvetnik trdi, da sem jaz (kot vnuk) drugi dedni red in da je ona vseeno upravičena do nujnega deleža, (čeprav nisem oporočni oziroma zakoniti dedič) in čeprav je iz vašega zgoraj navedenega odgovora, razvidno drugače. Pomembno se mi zdi, da vam posredujem tudi podatek, da sta teta in mami po dedku podedovali parcele v njegovem domačem kraju, tako, da lahko rečemo, da ni ostala brez vsega.

Naj še enkrat omenim, da je bila darilna pogodba napisana pred sedmimi leti s strani notarja, ki jo je tudi overovil. Njen odvetnik v svojem dopisu neveljavnost darilne pogodbe ne utemeljuje s tem, da je bil dedek z moje strani zaveden, neprišteven, ogoljufan ali podobno (če bi se dedek to čutil, bi lahko v sedmih letih napisal drugo oporoko), sklicuje se samo na to, da je teta bila prikrajšana za nujni delež in da se po Zakonu o dedovanju vštevajo v dedni delež vsa darila, ki jih je zapustnik za časa svojega življenja dal svojim dedičem, v njihov dedni delež. Poudarja, da teta ne zahteva vrnitev darila v zapuščino, bo pa v primeru mojega neplačila podala zahtevek za uveljavitev stroškov za nego pokojnika za zadnji dve leti.

Prosim za pomoč in hvala že vnaprej.

zelo pozno se vključujem v temo, ampak naj Vas opozorim vse ki to berete, in iščete podobne odgovore… DEDEK- VNUK spada v prvi dedni red in je vnuk opravičen davka, nevem zakaj je v tem primeru gospodič plačal davek, tu je očitno šlo za potegavščino odvetnika, tako kot so tudi mene hoteli ogoljufati ko sem urejala isto zadevo. V primeru da bi vnuk dal dedku preko darl. pogodbe potem pa bi bil davek za plačati. Poglejte si malo zakone in ne hodit k odvetnikom sestavljati pogodbe saj Vam bodo zaračunali mastno ampak rajši pobrskajte po netu takšne stvari.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close