Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Velikonočna pletenica

Velikonočna pletenica

Drage kuharice in pekačice!

Ker sem dosedanje izkušnje s kvašenim testom nabrala samo z uporabo kruhomata, sem na tem področju precej neizkušena.

Da bi si zagotovila lepo velikonočno pletenico, sem si omislila model iz silikona v njeni obliki. Testo nameravam narediti v kruhomatu (nikoli še nisem uporabila tega postopka, predvidevam pa, da testo prvič vzhaja v kruhomatu – na programu “testo”), nato pa z njim napolniti model, ga vzhajati in speči v pečici v prej omenjenem modelu.

V receptih, ki sem jih prebrala o tej temi, piše, da naj se pletenica pred ali po nekaj minutah peke namaže z jajcem in posuje z mandeljni, kar pa v tem primeru ni možno. Razmišljam, da bi tako kakšnih par minut (recimo 5) pred koncem vzela pletenico iz modela, obrnila, namazala z jajcem (a lahko tudi z maslom), posula z nalistanimi mandeljni in zapekla. A se bodo prijeli? Bojim se tudi, da ne bo testo padlo skupaj.

Ko tole berem, ugotavljam, da sem naredila iz te peke pravo znanost, hehe. Prosim za pomoč, pa ne se preveč smejat!

pa si ziher da se to v modelu peče, in ne samo vzhaja?

Po pravilih se splete, ampak jaz ravno ne zaupam v svoje spretnosti. Je pa model iz silikona (kot ostali pekači in tudi na njem piše, da je pekač).

ja samo če se v pekaču pečeš, se nikakor ne more lepo zapečt na zgornji strani al ne?

kaj pa če pustiš v modelu samo vzhajat, da dobi obliko, potem pa pečeš brez?

Ne bo ratalo. Tvoja ideja je čisto OK. Lepo jo speči v pekaču, potem pa obrni, premaži in posuj.
Čeprav ne razumem, kaj gre lahko pri pretenici narobe.

Pletenico pogosto naredim kar v “navadnem” pekaču. Iz testa naredim tri svaljke, jih prepletem, dam na pekač, pustim, da vzhaja ter spečem. Navadno pa naredim malo boljše testo (dodam jajca, smetano).
Pogosto namesto klasične potice naredim pletenico – nadevana je seveda s potičnim nadevom. Posamezni svaljek nadevam – nadev ne teče ven in nato tri skupaj prepletem. Taka pletenica je res nekaj posebnega. Meni veliko bolje uspe, kot pa navadna potica. Pa še zelo enostavno jo je naredit.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close