Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Velikanska sočna torta

Velikanska sočna torta

Pozdravljeni!

Včasih kaj preberem, poiščem kakšno idejo, še posebej od Babi. Napisati pa ponavadi nimam časa (dva mišeka me dobesedno “požreta”).
Sedaj pa rabim pomoč. Oče bo praznoval abrahama in rada bi mu spekla torto – kupljene se skrijejo pred domačimi. Rada bi naredila veliko, sadno, sočno torto, s kakšno vanilijevo kremo in koščki sadja npr. in s čim manj smetane. Ne maram namreč obarvane sladke smetane in suhega biskvita – zato mi ponavadi ni kaj dosti do tort.

Če ima kdo kakšen predlog ali preverjen recept – že vnaprej najlepša hvala.

Zdravo

tudi jaz mislim speči torto hčerki za 18. roj dan. Ker imam majhen tortni model, povabljencev bo pa kar precej me zanima če je že katera pekla torto v malo večji kozici in če ji je ratalo.
Kakšnega novega recepta, predvsem kreme bom pa tudi jaz vesela.
lp

Dva tedna nazaj sem spekla zelo podobno torto, kot jo imaš v mislih. Spekla sem čokoladni biskvit, zaradi barvnega kontrasta s svetlo kremo, ki sem ga prerezala dvakrat. Na prvo plast sem zložila marelice iz kompota, ki sem jih prekrila z vanilijevo kremo; sledila je spet plast biskvita, marinirane sveže jagode v sladkorju in limoni, vanilijeva krema; plast biskvita, še malo jagod; po vrhu in naokoli pa stepena sladka smetana. To skoraj vedno uporabim. Torto sem po obodu potresla s pisanimi mrvicami, po vrhu pa okrasila s sadjem in domačimi piškotnimi kroglicami, ki so bile povaljane, ene v kokosu, druge v marvicah in v kakavu. Pišem ponavadi z Nutelo sobne temp., s katero napolnim vrečko…
Naj ti torta uspe in prijetno praznovanje!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Kaj pa če bi polnili torto s skuto + seveda še kakšen dodatek? Meni je zelooo okusno.
LP

Speci biskvit kot za Bounty (je v bazi receptov – zelo preprost in sočen) – vse skupaj 3 plasti = 3x po eno rundo tega, kar je napisano v receptu, torej skupaj 12 jajc.

Biskvit kasneje po potrebi premažeš (s čopičem) še s kakšnim dobrim sadnim sokom ali sokom od kompota, ni pa potrebno s tekočino pretiravat, ker se kasneje napije še od sadja. Na biskvit naloži najprej plast sadja (npr. sveže jagode, ker se jih ravno dobi, ali pa tudi kakšne breskve iz kompota – po želji).

Posebej stepi smetano (brez skrbi, ne imelo po smetani okus in ne bo barvasto ali dolgočasno). Jaz uporabljam za to kremo vedno modro rastlinsko smetano od Pomurskih mlekarn, ker se pač na zelo trdo stepe. Na kak liter smetane dodaš veliko kislo smetano in pol (po okusu) in po želji dodatno sladkaš (če mene vprašaš, ni potrebno). Če bi se ti zdela krema pretekoča, dodaj kak krem-fix, nikakor pa ne mešat rastlinske smetane in šlag pene!. To smetano premažeš po sadju, gor spet plast biskvita, sadje, krema in na koncu biskvit, ki ga obvezno malo bolj navlažiš. Premažeš s kremo in okrasiš.

To je ena varianta. Druga varianta je z jogurtom, želatino in sadjem. Spečeš biskvit (tokrat sta dovolj dve bolj debeli plasti (npr. iz petih ali šestih jajc), po želji oz. potrebi navlažiš in ga obložiš s sadjem (ne malih koščkov, ampak velike in lepo drug ob drugem).

Stepeš okoli 1/2 do 3/4 litra smetane (toliko, da bo nekaj lepo vezalo – okusa se na koncu ne prepozna – delam spet z rastlinsko smetano). V smetano dodaš precej jogurta (nekje 8 do 10 malih jogurtov – po želji in okusu). Osebno bi priporočala jogurt Jogubella, ker je za moje pojme nabolj “bogat”, kar se okusa tiče – jaz sem kremo delala z mešanico jagodnega in gozdnih sadežev. Raztopiš želatino in jo na hitro dodaš jogurtovi kremi ter vse skupaj hitro pomažeš po biskvitu s sadjem. Na vrh daš drug biskvit, ki ga navlažiš in vse skupaj pustiš stati čez noč, da se krema primerno strdi. Premažeš s kremo, kot sem jo opisala zgoraj (s kislo smetano).

Še nekaj pripomb… Biskvit za Bounty je zelo velik biskvit – dela se namreč v največjem pekaču – temu primerno moraš imeti dovolj kreme. Mislim, pa da torta vseeno ne bo ostala, ker sta obe varianti zelo lahki in se jih hitro poje. Pri drugi kremi bi bilo dobro, da je krema sama že prej toliko “stabilna” oz. trda (že brez želatine), da ne bo ravno tekla oz. da ne bo pretekoča. Kasneje se vse skupaj še bolj strdi.

Kar se okraskov tiče, si vzami vseeno malo več časa, če že gre za tako pomembno obletnico. Jaz bi torto v tvojem primeru okrasila s 50 malimi rožicami (kot nek šopek ali vejo) in okrasila potem še s smetanovimi kupčki, ali pa bi delala celo dve torti, eno 5 in eno 0 (oboje narediš iz velikih pravokotnih biskvitov, ki jih primerno obrežeš). No, nekaj takega bi naredila jaz. Je pa odvisno od osebe, ki ji torto pečeš – ali je na hece, ali je bolj resna… Da se pa marsikaj naredit.

Upam, da sem bila vsaj malo v pomoč in veliko sreče pri peki…

Lp, mishika

Hej,Zala!
V petek smo jedli jogurtovo torto(narejeno vecer prej in potem na hladnem) s skutinim nadevom, v katerem so bili koscki jagod in samo malo stepene smetane.
Koscki so se pacali v sladkorju in limoninem soku nekaj ur.
Po vrhu spet ta nadev in po celem obodu krasne sveze cele jagode,se zelena kronica zraven. Bilo je mnjami in lepo za pogledat! Lp Babi

če imam jaz veliko povabljenih, torto “sestavim” kar iz osnov za rolado (je sicer potem pravokotne oblike). Če želiš visoko, potem spečeš tri osnove, jaz ponavadi spečem dve, da nadev ne leze ven.
p.s. recepti so tako enostavni, da osnova vedno uspe.
Pozdravček Mateja

Sliši se krasno.

Kako pa narediš vanilijevo kremo?

Vanilijevo kremo sem naredila po naslednjem receptu:

1 l mleka
2 vanilijeva pudinga
6 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 žlica moke
2 jajci

Zmešaš puding, moko in sladkor in dodaš toliko mleka, da lahko gladko razmešaš.
Posebej iz beljakov stepeš trd sneg in dodaš rumenjake.
Mleko zavreš, odstaviš in priliješ pudingovo maso. Kuhaš 2-3 minute; ves čas mešaš.
Dodaš jajčno peno, dobro premešaš (lahko z mikserjem) in kuhaš še 1-2 minuti.

Lahko pa namesto pudinga vzameš tudi koruzni škrob ali pa moko. Tudi tako sem že delala, ko nisem imela pudinga, vendar sem takrat dodala še malo vanilijeve arome.

Tako kremo uporabim tudi za kremne rezine in princes krofke.

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Se bom še jaz priključila z enim vprašanjem o torti.Zanima me namreč, če je katera pekla biskvit v steklenih posodah (pyrex-takšne kot so bile v prejšnji akciji za Sparove točke)? Potrebovala bi tako kupolasto obliko, pa me zanima, če bi šlo v tej skledasti posodi (ali bi se v sredini dovolj spekel biskvit)…

Hali, jaz biskvite in peciva zelo nerada pečem v t.i. jena pekačih, ponavadi se mi spodaj prehitro preveč zapeče.
In, če ni skrivnost, kaj boš delala??
Jaz sem namreč kupolo naredila tako, da sem spekla biskvit v navadnem pekaču, stekleno skledo obložila z živilsko folijo, nato pa s plastjo biskvita, notri stresla vanilijevo kremo (enkrat tudi kokosov nadev) in pokrila z biskvitom. To sem dobro ohladila in potem prekucnila na pladenj in okrasila s smetano… tako smo naredili sneženega moža :o)

Lep dan!

Vladka

Vladka, najlepša hvala za informacijo.Sem razmišljala tudi v tej smeri.No, nekako sem se odločila, da enkrat poskusim, potem bom pa videla, če se bo biskvit spekel,zažgal… Če ne rata bom pa spekla tako kot si ti.
Ne ni skrivnost o obliki torte:bo žensko oprsje z modrčkom; brala sem starejše poste in se odločila (konec tedna gremo na en rojstnodnevni piknik k prijatelju), da mu malo za foro naredim nekaj posebnega.Bi se pa model dalo uporabit tudi za kakšno nogomentno žogo-torto (tastarejši sin me že nekja časa nagovarja).Hvala, sporočim kako bo uspelo…

Okroglo torto sem delala samo enkrat, ker ponavadi res obrežem v željeno obliko (že dolgo ni bilo nič okroglega). Takrat sem jo po nasvetih, ki sem jih dobila tu, pekla v kovinski skledi – taki čisto lahki skledi, ki je srebrne barve in je zelo velika (namazani in pomokani). Biskvit je bil čudovit, tudi narastel je lepo. Lahko samo priporočam.

V stekleni skledi pa ne bi delala, ker se mi zdi, da rabi preprosto preveč časa, da dobi pravo temperaturo, medtem pa si lahko biskvit že “uničiš” oz. se ti v najslabšem primeru ne zapeče enakomerno in ne naraste. Ne vem… raje ne, no.

Lp, mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close