Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Velika začetnica pri naštevanju v tabelah

Velika začetnica pri naštevanju v tabelah

Kako je z veliko začetnico in konnimi ločili pri pisanju v tabelah?

Ponavadi sem vse pisala z malo, če nisem pisala celih stavkov.
Kaj pa če pišm cele stavke? Je prav, da uporabljam velike zaletnice in končna ločila (piko) ali je bolj prav brez vsega tega?

Za začetek, dobro je malo premisliti ali je tabela, razpredelnica ali preglednica najboljši način za predstavitev snovi, podatkov itd. Če je odgovor da, potem vedno razumemo glave v tabelah kot naslove, začetnice so velike in ne pišemo končnih ločil (izjemoma kot kakšen poudarek).
Naslovi lahko imajo dopolnitev npr.:

Seznam del
število | hramba | teža [v kg]

V tem primeru takšne podatke pišemo z malo začetnico.
Če pa glava/glave (tudi ob strani) obsega/jo več stavkov, jih obravnavamo kot navadno besedilo.

Oblikovanje tabel sodi med zahtevnejša opravila in se velja dobro poučiti. Za prvo silo je možno pogledati v Hladnikov Praktični spisovnik (Grafikoni, slike, tabele).

Predlagam, da se zapise čim bolj poenoti. Če ima torej tabela nekaj stavkov in nekaj krajših besed, predlagam poenotenje, torej z veliko začetnico in s končno piko, drugače je videti vse nametano križem kražem. Nikakor pa ne bi šlo to tudi v drugo smer: torej če posamezne besede pišemo z malo začetnico, tudi pri stavkih poenostavimo z malo začetnico in brez ločila, to mi pa deluje skrajno neresno.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Predlagam, da se zapise čim bolj poenoti. Če ima torej tabela nekaj stavkov in nekaj krajših besed, predlagam poenotenje, torej z veliko začetnico in s končno piko, drugače je videti vse nametano križem kražem. Nikakor pa ne bi šlo to tudi v drugo smer: torej če posamezne besede pišemo z malo začetnico, tudi pri stavkih poenostavimo z malo začetnico in brez ločila, to mi pa deluje skrajno neresno.[/quote]

Nataša, hvala za vaš odgovor. Si bom zapomnila za naslednjič.

Zadeve sem v vsej nalogi poenotila (velika začetnica), le pri ločilih se nisem mogla odločit, kako bi bilo najbolje. Zato sem v končni fazi pisala kar brez ločil.

Bom pa vedela za naslednjič.

Kako pa je z začetnicami v katalogihkjer so zgolj posamezne besede.
cena, barva, modra, zelena, teža

Svetujem velike začetnice, če je ta navedba vedno na začetku vrstice. Če se pojavi v naštevanju, pa skladno s pravopisom (torej z malo začetnico za vejico in podpičjem).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close