Najdi forum

velika noč

Zdravo!

Mene pa zanima kaj boste ponudile za veliko noč (poleg šunke, hrena, potice, jajčk). Letos sem prvič odkar živim na samem povabila sorodstvo in nimam prav veliko izkušenj.

Hvala za vsak predlog!

Kaj bi pa še ponudili razen vsega tistega, kar si napisala?

Jaz ponudim samo stvari, ki se jejo v času velike noči.

lp

Mogoče pa kdo pripravi še kaj drugega. Zato sprašujem.

lp

Pri nas je v navadi,da skuhamo pravo domaco zolco.Ne vem,ce jo znas,ni pa tezko.Opis najdes povsod. Naredis jo dan dva prej in spravis v hladilnik.Prepricana sem,da bi bilo sorodstvo navduseno in od presenecenja prec!
Lep pozdrav babi

Pozdravljena fafa.
Jaz ti predlagam eno tako pogačo, ki ji ne vem imena, jaz ji rečem velikonočna pogača. Se bom potrudila z merskimi enotami, čeprav jaz delam vse ‘na oko’.

Rabiš eno tako maso, ki jo pripraviš tako:
na olivnem olju zadišiš sesekljan česen in nanj približno 2 globoka krožnika kuhane in sesekljane špinače. Vse skupaj lepo podušiš, da se špinača osuši. Nato jo ohladiš in dodaš 1/2 kg (yess! končno ena prava merska enota, he,he) skute, 3 jajca, 4 žlice parmezana ali grane, malo soli, muškatnega oreška, jaz dodam še malo pocvrtih koščkov pršuta (ne smeš cvreti dolgo, ker se osuši in postne trd).

V štamp(okrogel, podolgovat, ni važno, takega kot pač imaš) daš razvaljano listnato testo. Glej, testa ti ni treba ravnati, stiskati po vsih vogalih in kotih, skratka, n treba, da je kot ‘iz škatlice’ he,he. Prav nasprotno, jaz ga skoraj vržem v štamp in naredim nalašč gube po obodu. Tako izgleda vse skupaj bolj domače, rustikalno, ko je pečeno.

Gremo dalje: na desto daš pol špinačne mase, in po njej z žlico narediš vdolbinice (odvisno koliko velik štamp imaš). V te vdolbinice daš olupljena kuhana jajca (lepo izgleda, če so v krogu ali položena drugo poleg druge).
Na to položiš rezine kuhane šunke (seveda dam jaz surov kraški pršut), na to tanke rezine sira (mozarela, lahko tudi drugega), na vse skupaj pa daš drugo polovico mase.

Sedaj pa lahko malo poravnaš stisto špinačo na vrhu, kajti pokriti jo je treba z listnatim testom. Če ti ga kaj ostane, naredi okraske (z modelčki: zajčke, zvezdice, ali kar pač imaš) in jih položi na vrh testa.

Pogačo pečeš 1 uro pri 180 stopinjah. Je se jo lahko mlčno(narežeš na rezine) ali mrzlo (čudovita je na piknikih!)

Saj mogoče izgleda komplicirano, ampak ti zagotavljam, da niti zdaleč ni tako.
LP, Meri

Ej, kako se včasih splača zaiti še na kak drug forum. Torej, Meri, meni tole zveni čudovito in če dovoliš, ti bom kar “ukradla” recept, sem ravno iskala nekaj simpatičnega za na mizo… Samo še nekaj, da vidim, ali sem prav razumela: špinačne zmesi mora biti toliko, da so jajčka vsa pokrita, kajne? Ker listnato testo pride potem samo še čez, kajne? Hvala – in drži pesti, da uspe!

Za kakšne nove velikonočne recepte oz. jedi prebrskaj po revijah, saj skoraj vsaka ženska revija izda velikonočno prilogo.

Ciao ir!
Me veseli, da ti je bil recept všeč in prepričana sem, da ti bo tudi končni izdelek.
Jajčka morajo biti res pokrita, ampak saj bodo sigurno, ker bo tistega drugega dela šoinačne mase ravno prav. Ko pa jih boš polagala v štamp, pomisli malo, kako boš pogačo rezala. Torej, položena naj bodo v tisti smeri, da bodo lepo vidne rezine jajc, ko boš pogačo narezala. Ej, še to, rezine naj bodo kar precej velike in ne tako male in tanke kot pri torti, naj bodo kar ‘pravi’ kosi.
Uživaj v pripravi, požela boš gotovo kup pohval.

LP, Meri

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close