Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis velika – mala začetnica

velika – mala začetnica

Zdravo!

Pri diplomski nalogi imamo tudi razne grafe in slike. Pod graf napišemo npr.: Graf 1 ali Slika 1 – torej z veliko.
Kaj pa v samem besedilu, ko to interpretiramo. Npr.: Kot je razvidno iz Grafa 1 / grafa 1. Kaj je prav?

Zahvaljujem se za odgovor!!!

Lep preostanek praznikov.

V samem besedilu piši z malo začetnico. To velja za vse grafične elemente v nalogi:
… iz tabele 1 je razvidno …, iz primerjave xy v grafu 2 je razvidno …, podobno tudi, če na grafični element usmerjaš v oklepaju:
… številke so jasne, podjetje rine v propad (gl. tabela 1).

Nekateri sicer vztrajajo, da se piše (gl. Tabela 1) z veliko začetnico, vendar kolikor je meni znano, določenega pravila ni, tako ne preostane drugega, kot da sprejmemo obe različici. Z veliko začetnico bi bilo sprejemljivo v pomenu: gl. Tabela 1: Dejavniki propada podjetja. Torej nakazuješ naslov tabele. Kot pravim, ni striktnega pravila, zato ne moremo reči, da je nekaj zaprmej narobe.

Nikakor pa ne piši: iz “tabele 1” je razvidno. Ti narekovaji so definitivno odveč, vendar jih vidim precej pogosto v diplomskih in podobnih nalogah.

Sori, v prejšnjem odgovoru je zatipkana napaka, in sicer: tabela > tabelo:

… številke so jasne, podjetje rine v propad (gl. tabelo 1).

Hvala!!!

js se pravzaprav z natašinim predlogom ne strinjam, pa brez zamere, sam meni je mentorica (diplomo delam iz slovenščine), ki je napisala ogromno učbenikov za osnovno in srednjo šolo napisala Preglednica 1 z veliko začetnico, zato jaz tudi tako naprej delam, v bistvu zato, ker gre za ime preglednice.

se opravičujem, nisem dobro prebrala natašinega sporočila

New Report

Close