Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis velika, mala začetnica

velika, mala začetnica

Kako se že pišejo bolezni?

Crohnova/crohnova bolezen, Alzheimerjeva/alzheimerjeva… Gre v prvem zapisu za svojino, v drugem pa za vrsto? Kaj je prav?

Če bi bil v taki besedni zvezi pridevnik zapisan z veliko začetnico, bi izražal svojino, sam izraz pa bi pomenil, da ima dotična oseba (Crohn, Alzheimer) neko bolezen.

Če pa je zapis z malo začetnico, zaznamuje vrsto bolezni.

Torej pravilna raba takih in podobnih besednih zvez je prav gotovo zapis z malo začetnico, ki zaznamuje vrsto bolezni.

Povsem drugače pa je pri t.i. intelektualni lastnini – tam pa je pravilen zapis z veliko začetnico: Pitagorov izrek, Einsteinova teorija …

Bolezni se načeloma vedno pišejo z malo začetnico: ošpice, oslovski kašelj itd. Pri dvobesednih poimenovanjih, ki imajo v prvem delu svojilni pridevnik, SP priporoča pisanje z malo začetnico, vendar v slovarskem delu dovoljuje tudi pisanje z veliko začetnico. Tako, da je odločitev tvoja, čeprav boš verjetno bolj pohvaljen, če se boš odločil za pisanje z malo:)

Po mojem ne gre toliko za ločevanje med svojino in vrsto, saj je zdaj pač že vsakomur jasno, da gre za vrsto bolezni. Bolj se mi zdi, da gre za sprotno dojemanje posamičnega pisca. Tisti, ki Alzheimerjevo bolezen, Parkinsonovo bolezen ali denimo Creutzfeld-Jakobovo bolezen zapisujejo z velikimi začetnicami, imajo po mojem še vedno nekje v mislih, da gre za duhovno lastnino v zvezi s poimenovanjem. Namreč vse te bolezni so poimenovali ljudje, ki so se ukvarjali z njihovim proučevanjem. Tako bi, če bi želel zagovarjati tovrstne pisce, lahko glede rabe velike začetnice enačil zapis “Ludolfovega števila” in “Alzheimerjeve bolezni”.

Pa še ena zanimiva povezava:
http://www.whonamedit.com/doctor.cfm/177.html

New Report

Close