vejice
Če že govorimo o povedih (meni je še vedno ustreznejši izraz STAVEK), moramo tudi vedeti, da se ta zadeva začne z veliko začetnico in zaključi s končnim ločilom. Moje mnenje o vejicah v navedenih primerih je naslednje:
Vsak gospod ga nosi na svoj, malce drugačen način.
Ni poraženca, ne zmagovalca.
Kaj je lepšega, kot biti prvi.
[sub](na koncu zgornjih stavkov ni nujno pika)[/sub]
Glede prve povedi se strinjam z Bobom, se pa da utemeljevati oboje, brez vejice in z njo. Jaz je ne bi postavila, ker razumem kot naštevanje, na kakšen način ga nosi (kot bi bila vejica, če bi zapisala: ga nosi na šaljiv, zabaven način). In seveda potem ni druge vejice.
Če pa razumemo ‘malce drugačen’ kot pristavek, pa morata biti obe vejici.
Ampak v resnici je tale ‘malce drugačen’ čisto nepotreben. S tem, ko poveš, da ga vsak nosi na svoj način, je to že povedano. Torej – vsak po svoje, vsak malce drugače. 😉
V drugih dveh povedih vejic ni:
2. poved: ne – ne, niti – niti, ali – ali, bodisi – bodisi … >> vejice ni, čeprav je prvi ‘ne’ izpuščen: Ni (ne) poraženca ne zmagovalca.
3. poved: kot sem tukaj že opozarjala: pred KOT ni vejice, če mu ne sledi osebna glagolska oblika; biti pa ni osebna gl. oblika, temveč nedoločnik >> vejice pred KOT ni.
K.
Z mano se ti ni treba strinjati, saj teh pravil nisem postavila jaz, temveč avtorji pravopisa.
Navsezadnje se ti ni treba strinjati niti s pravopisom. Pač delaš narobe in je. Tu pa smo zato, da skušamo pomagati ljudem ‘pisati’ pravilno oz. po pravopisnih, skladenjskih idr. normah.
Jelka, odgovor si dobila, zato tukaj izstopam iz ‘debate’. 😉
Lep pozdrav!
Kerstin