Najdi forum

vejice

Lepo prosim, če mi lahko nekdo postavi v to besedilo vejice in zadevo tudi obrazloži. Najlepša hvala, Pelija

AHA, verjetno ne bi bilo slabo, če napišem tudi besedilo……..

Vse kar upaš naj se izpolni,
kar iščeš naj se odkrije,
kar si želiš naj se uresniči,
vse kar v srcu čutiš,
naj se v srečo in ljubezen zlije.
Vse naj naj za … rojstni dan.

Hvala.

Vse, kar upaš, naj se izpolni,
kar iščeš, naj se odkrije,
kar si želiš, naj se uresniči,
vse, kar v srcu čutiš,
naj se v srečo in ljubezen zlije.

Fino, jaz bom samo obrazložil. Vejice so tam zato, ker tam morajo biti!!

:)))

Ja, saj to razumem, tudi jaz to tako “slišim”. Do te mere je tudi meni to jasno.
Ampak včeraj so me neke gospe prepričevale, da za besedo “vse” v zgoraj navedenem tekstu (2X) vejice ni. Meni se to ne sliši v redu, nisem pa prepričana, da tudi ta druga možnost, se pravi brez vejice za “vse”, ni pravilna oz. je napačna. Ker pač vejice postavljam “po posluhu”, pravil slovnice pa ne poznam več. Pa sem si hotela zadevo malce osvežiti.
Hvala vseeno. ;););)

(Grem raje naprej božične piškote okraševat………. 😉 )

Zvedavec je vejice povsem pravilno postavil, tudi za “vse”. 🙂

Za vse je vejica zato, ker oziralni zaimek “kar” uvaja odvisnik in je zato prav, da je vejica tam. Ali povedano preprosteje, stavke (vsaka enota z glagolsko obliko) ločimo med seboj z vejicami:

Vse, kar (za “kar” sledi glagol odvisnega stavka, torej “kar” uvaja odvisnik) upaš (1. stavek), naj se izpolni (2., glavni stavek),
KAJ NAJ SE IZPOLNI? Kar si želiš.
kar iščeš, naj se odkrije,
ISTI PRIMER: Kaj naj se odkrije? Kar iščeš.
kar si želiš, naj se uresniči,
ISTO KOT PREJ
vse, kar v srcu čutiš (1. stavek), naj se v srečo in ljubezen zlije (2. stavek).
ISTO: KAR z glagolom čutiti uvaja odvisnik, zato je pred njim vejica, glavni stavek pa ima glagol zliti se.

Podobno imamo npr. pri vezniški zvezi tako kot: kadar kot uvaja odvisnik, je pred njim vejica, drugače je ni:
a) Lepa je kot slika. Prišel je kot bog.
b) Lepa je, kot bi sliko risal. Prišel je, kot bi se imel za boga.
Razlika je očitna, a ne?

New Report

Close