Vejice, vejice …
Fino, hvala. 🙂
Imam pa še nekaj vprašanj:
Kako se pravilno krajša “pred našim štetjem” in “našega štetja”? Kaj pa “približno”?
Se odstotki pišejo stično s števili ali ne (99% ali 99 %)?
Kako se pravilno zapiše 4,5 milijon krat (najbrž je kje vezaj)?
Kako je z “več” v primeru: je iz več ali večih delov? (Kako je sicer s sklanjanjem besede “več”?)
Je v tem primeru končno ločilo?
Verjel sem njegovim besedam “TUKAJ SO!”.
Zaenkrat toliko. Sem vam dala veliko dela. 😉
LP
Kako se pravilno krajša “pred našim štetjem” in “našega štetja”? Kaj pa “približno”?
pr. n. št., n. št., pribl.
Se odstotki pišejo stično s števili ali ne (99% ali 99 %)?
Nestično, še raje z besedo; kadar gre za izpeljanko, mora biti med številko in odstotkom vezaj: 5-odstoten, toda 5 odstotkov oz. 5 %.
Kako se pravilno zapiše 4,5 milijon krat (najbrž je kje vezaj)?
4,5-milijonkrat
Kako je z “več” v primeru: je iz več ali večih delov? (Kako je sicer s sklanjanjem besede “več”?)
Prislov več se ne sklanja, npr. sestavljeno iz večih > več delov.
Je v tem primeru končno ločilo?
Verjel sem njegovim besedam “TUKAJ SO!”.
Ja. Glede na to, da ste besedi izpostavili že z narekovaji, jih ni treba pisati še z velikimi črkami.
V vašem primeru se mnenja lektorjev razlikujejo. Tudi sama se pridružujem tistim, ki vejice v vašem primeru pred niti ne bi postavili, in sicer zato, ker to jemljemo kot zvezo niti – niti. Vemo pa, da v zvezah ne – ne, niti – niti načeloma ni vejic.
Vaš primer bi tako brali: Najina predsoba ni (niti) lepa niti uporabna.
Je pa mogoča še druga interpretacija, in sicer v pomenu ‘ni lepa, še manj uporabna’, zato bi vejico v tem primeru pred niti seveda pisali.
Vaš primer bi tako brali: Najina predsoba ni lepa, niti (še manj, sploh pa ne) uporabna.
Kot sem omenila na začetku, sem tudi sama bolj zagovornica prvega pomena in zapisa.