Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vejice pri zapisu dneva, datuma in ure prireditve

Vejice pri zapisu dneva, datuma in ure prireditve

Pozdravljeni!

Ker gre ta zapis na internet in je s tem na očeh javnosti, bi rad, da je zapisan, kot se spodobi. V službi sicer že imamo nek uveljavljen model, a se bojim, da je napačen.

Pod naslov dogodka napišem:
“nedelja 30. maja 2010 ob 20. uri”.

Kje je tukaj kakšna vejica? Jaz je ne bi dal nikamor, trenutno pa se uporablja vejica za imenom dneva in za letnico.

Kakšno je vaše strokovne mnenje?

Za pomoč se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

strateg

Moje mnenje ni strokovno, vendar predlagam:

“nedelja, 30. maja 2010 ob 20. uri”.

Če daš za nedeljo vejico, jo moraš dati tudi za koncem datuma, torej za letnico 2010, saj v tem primeru datum obravnavaš kot dostavek. (“Glavni stavek” pa je Nedelja ob 20. uri.)

SP 299: Zveze kot V nedeljo, 9. maja, bo … se redkeje pišejo tudi brez vejic, tj. V nedeljo 9. maja bo …

Torej vejici (obe!) bolj da kot ne, ni pa narobe, če ju ni.
Osebno ju pišem, ker tudi v izgovoru naredimo premolk, zlasti prvega: V nedeljo__ devetega maja …

K.

proba

Kerstin, poznam to pravilo SP, ki pač ničesar ne pove, a se mi tvoj predlog zdi nerealen, po domače lesen.

Strinjam se s Kerstin. Tudi meni je ljubša (in bolj logična) raba obeh vejic.

Seveda pa avtor vprašanja, strateg, stavka ni nadaljeval, zato se mi zdi sklic na 299. pravilo SP neumestno. Bomo morda zapisali tudi “Zgodilo se je v nedeljo, 30. maja 2010, pozno popoldne”?

Ali morda:

“Zgodilo se je v nedeljo, 30. maja 2010 pozno popoldne”

?

Verjerno je spet prav kar oboje.

Bob, ne gre za stavek. To besedilo pride napisano z manjšimi črkami pod večje in debeleje napisani naslov internetne objave. Veš, kaj mislim?

Primer:

Fotografska delavnica
ponedeljek, 31. maja 2010, ob 15. uri

Hvala za pojasnilo, ostajam pa pri svoji trditvi.

New Report

Close