Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vejice pri datumu, uri, kraju

vejice pri datumu, uri, kraju

V petek, 30. 11. 2007, ob 14.10 v sobi 122 je ….
Kje vse mora biti vejica?

Na svetu si, da gledaš sonce, na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da si sam sonce in da s sveta odganjaš-sence. (T. Pavček)

To je čisto v redu.

Jaz bi pa rekla takole:
V petek, 30. 11. 2007, ob 14.10h, v sobi 122 je ….

ali

V petek, 30. 11. 2007, ob 14.10h v sobi 122, je ….

Oboje je namreč pravilno.

V petek, 30. 11. 2007, ob 14:10, v sobi 122 je ….

Moja varianta:

V petek, 30. 11. 2007 ob 14.10 v sobi 122 je …

Filip, ti si se pa že asimiliral na izumirajočo slovenščino. Vejice si anuliral, še rodilnik naj gre k vragu, pa bo lepše živeti..:)

Glede rodilnika sem jaz strogo za, to naj se ve!!
:))

Glede moje izpuščene vejice pa se lahko zagovarjam celo s SP, saj ta za take primere vejice ne zapoveduje striktno, temveč dovoljuje več možnosti – paragraf 299. Ne dovoljuje (oz. bolje rečeno ne predvideva) pa pisanja “ob 14.10h” ali pa “ob 14:10”, čeprav je predvsem ta slednji zapis zelo pogost in logičen.

Datum je vrinjen, zato mora biti vejica pred njim in za njim, drugih vejic pa ni. Ko sem nazadnje gledal SP, je bilo tam dopuščeno tudi brez vejic, variante z eno vejico se ne spomnim. Je pa res, da je od takrat že nekaj časa in da ga nimam pri roki, da bi preveril.

Imaš prav, v SP je tako, kot praviš. Ker pa ni strogih pravil glede tega in ker SP-ja nimam za Sveto Pismo, sem si rabo prikrojil še malo po svoje :))

Filip, obe vejici morata biti – ali pa nobene.
Podobno smo se menili v zvezi s ‘prosim’.

Torej: Mi lahko prosim pomagate?
ali:
Mi lahko, prosim, pomagate?

Nikakor pa ne:
Mi lahko, prosim pomagate?

K.

Mimogrede, ko smo že tudi pri urah, bi jaz vprašala, kako pa je z naslednjima zapisoma: ob 15.30 uri bo sestanek … ali ob 15.30 bo sestanek … Predvsem me zanima ta besedica “uri”, po SP sem namreč našla samo zapis (npr.) ob 8. uri, ni pa predvidene variante, kadar ne gre za polno uro oz. takrat zraven ni zapisano “uri”.
Sem pa že zasledila tudi takšen zapis: ob 15.30. uri, kar pa verjetno ni pravilno, čeprav v bistvu gre za vrstilni števnik. Kako torej uporabljati zapis ure z besedico “uri”?

Hvala in lep pozdrav vsem,

P.

Če je ura napisana tudi z minutami (15.30) mora biti brez besede “uri”. Torej: “ob 15.30 bo sestanek”.

Manjkajočo vejico v mojem odgovoru pa vstavite sami. 😉

New Report

Close