Najdi forum

vejica

Sokar, habibti!

Tu govorimo slovensko!

Absolutno! 🙂

Zdravo,

mene tudi zanima, če je vejica pred pa v stavku:

Ne skrbi, ljubim te in ostal bom s tabo pa naj se zgodi karkoli.

Ja, v tvojem primeru vejica mora biti, saj ločuje odvisni stavek od glavnega. Še bolje bi bilo brez pa: … ostal bom s tabo, naj se zgodi kar koli.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Najlepša hvala za odgovor.

Jaz sem tudi večkrat zasledila, da so lektorji v nalogah brisali besedico “pa” (npr. ….podjetje pa svoje proizvode ….).

PA me zanima. Ali ta “pa” ni pravilen ali je samo lepše, da ga ni?

Že vnaprej hvala za odgovor.

Imamo več pa-jev, protivnega, povezovalnega idr. Pogosto pa so “posledica” pogovornega jezika in jih pisci pišejo preprosto zato, ker jih tudi uporabljajo pri pogovoru.

Kar vseh pa-jev ne brišemo, posebno protivnih ne: prišel je sam Jaka, Luka pa ni hotel sodelovati.

Povezovalni/vezalni pa včasih ohranimo, navadno raje ne: prišla sta Jaka pa Luka > raje prišla sta Jaka in Luka, Mihe pa ni bilo blizu.

Torej presodimo od zapisa do zapisa, kdaj je primerno pisati pa in kdaj ne.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Tudi jaz pa-je dostikrat mečem vem, ker so pogosto le nepotrebno mašilo, celo iz svojega pisanja jih moram.

Ljudje imajo različne stile pisanja, nekateri recimo vsak stavek zaključijo s klicajem, drugi pišejo kateri namesto ki itd. itd. … in če hočemo, da besedilo lepo bere, ga je treba pazljivo urediti.

Prosila bi, če mi lahko pomagate.

Kaj je pravilno:

SPA center ali SPA-center

SPA-center.

Pogosto take tvorjenke pišemo tudi tako, da jedro postavimo na levo stran, vendar le takrat, ko je to smiselno. V tem primeru bi torej bilo center SPA, vendar moram reči, da se mi to ne zdi najboljši zapis.

Mimogrede SPA-center je absurd sam v sebi (podobno kot CD-plošča). V angleščini SPA pomeni toplice oz. ustanovo, kjer se izvaja take storitve – torej masaže, kopeli, savnanje ipd., in bi bilo bolje, da bi pisali masažni ipd. center oz. pač z ustreznimi določili, ki pašejo zraven. Poudariti želim, naj se raje pove, za kaj gre, kot pa, da se piše preprosto po angleškem vzorcu SPA Center.

Bi prosila ali prosiš? he, he?

New Report

Close