vejica
A ja, verjetno bi bil stavek bolje zaključen tako…
Prosimo, ocenite pomen posameznih značilnosti na lestvici od 1 do 5, pri čemer vrednost 1 označuje, da posamezna značilnost za vas sploh ni pomembna in vrednost 5, da je značilnost izredno pomembna.
Kaj pa v zgornji, prvotni povedi… vrednost 5, pa da je značilnost izredno pomembna ali ….. vrednost 5 pa, da je značilnost izredno pomembna
Hvala 🙂
Prvotni stavek je povsem v redu, Kerstin je to lepo utemeljila:
Prosimo, ocenite pomen posameznih značilnosti na lestvici od 1 do 5, pri čemer vrednost 1 označuje, da posamezna značilnost za vas sploh ni pomembna, vrednost 5 pa (označuje), da je značilnost izredno pomembna.
Torej nikakor vejica pred pa.
Druga postavitev mi ni najbolj všeč, pojavi se tudi vprašanje morebitne vejice pred in.
Tudi ta zapis je povsem v redu, pazi le na vejico, kot je že opozoril Filip:
Prosimo, ocenite pomen posameznih značilnosti na lestvici od 1 do 5, pri čemer vrednost 1 označuje, da posamezna značilnost za vas sploh ni pomembna, in vrednost 5, da je značilnost izredno pomembna.
Lahko pa seveda pišeš tudi tako:
Prosimo, ocenite pomen posameznih značilnosti na lestvici od 1 do 5, pri čemer vrednost 1 označuje, da posamezna značilnost za vas sploh ni pomembna, vrednost 5 pa, da je značilnost izredno pomembna.
Lp, Nataša
Joj, sem pozabila geslo, iz službe pa ne morem dostopat do popularnih mejlov, zato sem se prijavla še enkrat.
Torej jaz sem bila tudi prepričana, da je vejica za pa, mi pa dve kolegici, ki sta pred kratkim doštudirali slovenščino, obe sveto zatrjujeta, da ko imamo zveze tipa “in da” “pa da” “ter da” itd… vejica stoji spredaj, torej v tem primeru:
vrednost 5, pa da…
A kdo ve kaj o tem? A je to zdej kako novo pravilo al kaj?
No mogoče bom šla kar na različico …, in vrednost 5, da…
Tam je manj dilem z vejicami (razen da jaz pozabim na vejico pred in 🙂
Mene moti to, da obe trdita drugače (pa nismo skupaj sedele na kofetu, da bi se lahko med seboj zmenile, sem ju nadlegovala po telefonu) in si mislim, da naj bi vedeli kaj govorita. Pa meni to sploh ni logično 🙁
Sicer pa, kot rečeno, tudi jaz bi jo dala za pa, samo res me je zbegalo to, da obe trdita drugače. Jst sem pa itak naravni antitalent za vejice :-))
Ni novega pravila, res ne.
Kolegici sta bili ali premalo pozorni ali pa ne vesta, za kaj gre.
V tvojem primeru sploh ne gre za t. i. sestavljeno vezniško zvezo tipa posebno če, tudi ko itd. (v teh primerih vejica ni nujno pred če in ko, čeprav tudi je lahko, ko prvi del te vezniške zveze pride v priredni stavek, drugi del pa v podredni stavek), pri tebi gre za navaden izpust glagola.
Kot ti je že pojasnila Kerstin, gre v širši različici za:
… pri čemer vrednost 1 označuje, da posamezna značilnost za vas sploh ni pomembna, vrednost 5 pa označuje, da je značilnost izredno pomembna.
Torej povedek označuje je v stavku, kjer omenjaš vrednost 5, izpuščen, kar ni nič narobe, saj je v celotni povedi povsem jasno, kaj hoče ta stavek povedati. Prav to (ta izpust glagola) dokazuje, da ne gre za t. i. sestavljeno vezniško zvezo, ampak za preprost izpust glagola, vejica pa seveda mora biti.
Primer za sestavljeno vezniško zvezo bi pa bil (brez vmesne vejice in z vmesno vejico):
Plačal je vse, posebno ko smo ga pobarali o dolgovih.
In še: Vse je plačal tudi (tedaj), ko smo mu rekli, da ni treba.
Lp, Nataša