Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vejica …

vejica …

Pozdravjeni,

ali tukaj po vasem mnenju stoji vejica? kako je z vejico, če imamo obliko kot je izdelan – mislim, da je to deležnik al kaj že?

Tudi kasneje izdelane načrte dodatnega plavanja športnika Petra(,) je trener poslal društvu v Ljubljano.

Ne, ker je “izdelane” tukaj deležnik stanja in se obnaša kot pridevnik.

Tukaj pa sta vejici:
Tudi načrte dodatnega plavanja športnika Petra, izdelane kasneje, je trener poslal društvu v Ljubljano.
Ker je v tem primeru “izdelane” okrajšava za “ki so bili izdelani”.

Aha, a so potem npr. v tem stavku nujne ali samo pac odvisne od tega, ce jih zelimo tja postaviti ali ne:
V sportnih porocilih(,) izdelanih pred kakšnim letom(,) ni bil posebej ugodno ocenjen…

Nujne.

“Okrajšavi” se reče pridevniški polstavek. Ne gre za okrajšavo ničesar, ampak je v pridevniškem polstavku izražen pomen “ki so bili izdelani”.

Drugače pa, fino, Zvedavec, vejice imaš naštudirane. Še iz enih starih postov se spomnim, da si omenil, da nisi lektor. Se prav spomnim? Moj spomin peša? 🙂 Kje (na šoli?) si se torej tako dobro poučil o tem?

Tito33, še to: kasneje popravi v pozneje.

kasneje -> pozneje = purizem

Spomin je kar dober 🙂 Res nisem lektor, sem pa prebral marsikateri pravopisni priročnik, ker me slovnica zanima. Pa še tale forum pridno berem že nekaj let 😉

New Report

Close