Najdi forum

vejica

Muči me en tip stavkov, v katerih nikoli ne znam prav vejice postavit. Bom napisala nekaj primerov! Vedno je problem pred “ter” (včasih pa dam namesto “ter” “in” in je problem enak!)

Na travniku so se pasle ovce, ki so pridno mulile travo, ter krave.

Včlanili so se upokojenci, ki imajo nižji dohodek kot 50.000 sit, ter študentje.

Kako je z vejico v takih stavkih, je tam pred “ter” ali je ni? In če bi napisala namesto “ter” raje “in”, kako je z vejico potem?

Sem pozabila napisati še en tip stavka, v katerem imam tudi težave z vejico pred “kot”.

Nekaj takega npr.:

Tako obstajajo posebne moke za vlečeno testo, kvašeno in umešano testo, kot tudi za krhko testo, listnato in umešano testo.

Tista vejica pred “kot” – a mora biti tam ali ne??

alicakop napisal:

> Na travniku so se pasle ovce, ki so pridno mulile travo, ter
> krave.
>
> Včlanili so se upokojenci, ki imajo nižji dohodek kot 50.000
> sit, ter študentje.

Ta problemček bo pa res lahko rešiti. Rekel bi, da se pred prirednima veznikoma ter + in ti bojiš postaviti vejico, nekako misliš, da je ne sme biti. Marsikdaj pred njima vejica mora stati, prav tako, kot je pogosto ne sme biti pred podrednimi vezniki (v OŠ so nas učili, da pred ki-ker-ko-da-če vejica skače, upam, da jih zdaj ne uče več tega).

Pri obeh primerih imaš ti vrinjena stavka, ki morata biti ločena od glavnega stavka z vejico. Če je ne bi bilo pred ter, bi bil pomen spremenjen in čuden, potem bi ovce mulile tudi krave, ne samo travo. In če ter zamenjaš z in, ni nič drugače.

Torej: le korajžno!!

:)))))

Filip HVALA! Ja, mi je kar jasno, pa še nasmejala sem se poleg tvojega odgovora (ovce mulijo krave).

Pa lep vikend!

alicakop napisal:

> Tako obstajajo posebne moke za vlečeno testo, kvašeno in
> umešano testo, kot tudi za krhko testo, listnato in umešano
> testo.
>
> Tista vejica pred “kot” – a mora biti tam ali ne??

Bi rekel, da so vejice pravilno postavljene, ker namreč ločijo dva dela naštevanja. Ne bi pa znal tega objasniti gramatično.

Še bolj pa me begajo vse te vrste testa in obenem dvomim, da se jim tako reče – pa saj listnato (listasto?) mora najbrž biti rudi umešano? In vlečeno je najbrž obenem kvašeno? Eh, ni čudno, da to moški običajno prepuščamo vam, lepšemu spolu :))

Lep vikend vsem forumovcem, do ponedeljka bom “odštekan”, pa itak bo treba iti kaj po gobe pa v griče.

Ne, vlečeno testo ni čisto nič kvašeno.
Običajno pač ni isto kot vedno 😉

Veznik “tako … kot tudi …” se pogosto uporablja, večinoma celo z vejico (npr. tako jaz, kot tudi ti), vendar je taka raba NAPAČNA. Take primere je treba popraviti v “tako … kot …” in vmes NI vejice.

Lp

Ja, tako pred ter kot pred in je v teh primerih vejica. Je pa bolje uporabiti veznik in.

Vejica je zato ker gre pri teh primerih za vrinjen stavek.
Stavek bi lahko bil takle:
Včlanili so se upokojenci ter študentje.
ki imajo nižji dohodek kot 50.000 sit-je vrinjen stavek-

Enako gre za drugi primer

Na travniku so se pasle ovce ter krave
ki so pridno mulile trave-vrinjen stavek, saj bi brez tega lahko tvorili smiselni stavek

Upam da razumete, tukaj nima nobenega pomena beseda ter, ampak vrinjen stavek

New Report

Close