Vejica v stavku o šoli
Po mojem mnenju pa vejice ni. Prva dva stavka sta v podrednem razmerju, za veznikom in pa je novo podredno razmerje dveh novih stavkov, torej po mojem mnenju in samo povezuje po dva podredna stavka.
Hm, po mojem sta glavna stavka “bi se več naučil” in “bi postal pravi učenjak”, med katerima je priredje, 1. in 3. stavek pa sta podredna pogojna odvisnika, vezana na 2. oz. 4. stavek.
Torej po temle pravilu iz SP2001:
2. Kadar prideta skupaj priredni in podredni veznik pred vmesnim odvisnikom, pišemo vejico samo pred prvim veznikom: Pridem sam, in če bo le mogoče, pripeljem še koga. – Votlina je bila suha, in ker je ne doseže nobena sapica, tudi topla. – Medveda je priklenil k stebru, in ko je spet prišel divji mož, sta se spoprijela.
Se strinjam, ja, to pravilo tako pravi. Kolikor mi je znano, to pravilo ne živi v praksi. Običajno v tem primeru (tako v praksi) pišemo vejico med in in če oz. in in ko.
Opažam pa tudi, da vejico med in in če zelo pogosto tudi opuščamo. Predvidevam, da prav zato, ker to nekako ni življenjsko. Dober primer je npr.: In če ne pridem? Kaj potem? Vejice pred če v praksi običajno ni.
V tem primeru se strinjam, vejica je. Moja napaka in hvala za opomnik. 🙂 Torej po pravopisu bi bila vejica pred in, glede na prakso pa raje pred če.
Vejica pred “če” v takih primerih je bila predpisana v SP1950 in SP1962, SP2001 pa je vejico premaknil pred “in”, kjer je že bila v pravopisu iz leta 1937.
In take vejice niso ravno novost, že Trubar je zapisal:
Varite ſe. Aku tui brat greshi ſubper tebe, ſuari ga, inu aku nega greua, taku ti nemu odpuſti.
Čeprav so takrat na splošno pisali vejico pred in, to je treba priznati. Ampak tudi v sodobnem SSP je vejica postavljena po SP 2001:
Varujte se! Če tvoj brat greši, ga pograjaj, in če se skesa, mu odpústi.
Pravzaprav sta primera enaka, skupaj prideta priredni veznik (in) in podredni veznik (če) in vejice vmes ni (niti po primeru, ki se pogosteje pojavlja v praksi).
V drugem primeru vejica je, saj gre za običajno vejico, ki loči glavni stavek od odvisnega, le da je v prvem stavku izpust glagola – npr. kaj pa (se bo zgodilo/pomeni), če vse to drži?.