Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vejica – tako da

Vejica – tako da

Je vejica med tako da[/i] potrebna?

Slika kaže, da je uporabnik izbral le ogled EU delov, in sicer tako da je pustil druga polja neoznačena.

Pa še nekaj. Mora biti ogled delov EU? Gre za izdelke, izdelane v Evropi.

Hvala.
Mojca

Tako je, ogled delov EU.

Vejica med TAKO in DA naj le bo. SP sicer pravi, da vejice med večbesednim veznikom ne pišemo (npr. kljub temu da), nič pa ne pove o vejici, kadar se nakopičijo tri ali več besednih vrst, od katerih niti niso vse vezniki, čeprav morda nastopajo v takšni vlogi. Sama sem o tem povprašala Petra Weissa, ki mi je pritrdil, da je vejico v obsežnejših “kopičenjih” smiselno pisati.

Npr.:
Odločili so se za prvi predlog, zlasti ker je bilo … (vejice ni)
Odločili so se za prvi predlog, še posebej zato, ker …

Lahko pa stvar poenostaviš:
Slika kaže, da je uporabnik izbral le ogled delov EU, saj je ostala polja pustil neoznačena.

K.

Hvala.

Je tudi tukaj vejica?

V primeru, da se pokaže …

Hvala
Mojca

Namesto “v primeru” (ali “v kolikor”) pišemo raje “če”. Če se torej pokaže …

Ni mi pa jasen stavek v osnovnem vprašanju. Del najbrž ni isto kot izdelek.

V besedilu je predstavljen računalniški način naročanja izdelkov nekega podjetja. Gre za cevi ipd.

Vejica DA.
Ogled delov EU – ne, jaz ne bi tega rekla in tega niti ne bi razumela. Zakaj pa ne rečeš ogled izdelkov EU?

Hvala.

V besedilu se ves čas pojavlja izraz del. Originalnega besedila ne poznam in ne vem, za kaj natančneje gre.

Potem pa lajajmo v temo in brcajmo v meglo. Če neka izjava nima vsebinskega, povednega smisla, ji nič ne pomaga, če je slovnično pravilna.

V primeru da >>> ČE

Če se pokaže …

K.

Uf, spregledala. Upam, da Vprasaj ni – in da bo popravil. 🙂

K.

New Report

Close