vejica da ali ne?
sicer tudi jaz “rad” pišem težko razumljive kolobocije vendar… meni v zgornjem stavku problema ne predstavlja vejica… bolj me moti oblika! jaz bi zadevo rahlo preuredil! v nekaj takega…:
“Glede možnosti kreditiranja, povezanega z ugodnim varčevanjem, se posvetujte v banki.
mislim da sta v tako zapisanem stavku bolj jasno izraženi misli/povezavi “kreditiranje-posvet” in “kreditiranje-ugodnejše varčevanje”. pa še vejice je lažje postavit, ker je vrinjeni stavek zelo očiten…
drugače pa tudi meni (in iz mojih pisarij zelo očitno 🙂 ) predstavlja postavljanje vejic dokaj velik problem… :(. upam pa, da bo kdo podal bolj koristen odgovor od mene ;).
Ureditev stavka je odvisna tudi od sobesedila. kaj veš, mogoče tvoj predlog ni primeren za kontekst, v katerega ga mora robertina vstaviti.
@robertina: vejica je na pravem mestu.
Vejica v zadevnem primeru je pravilno postavljena, to pa zato, ker gre za pridevniški polstavek, ki se nanaša na glavni stavek.
Primer: V banki se posvetujte glede možnosti kreditiranja, povezanega z ugodnim varčevanjem.
Ključna je povezava med besedama kreditiranja in povezanega. Rešitev je v vprašalnici za ta polstavek: Katerega kreditiranja? Povezanega z ugodnim varčevanjem. Vprašalnica nakazuje, da gre za pridevniški polstavek.