Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vejica ali ne?

Vejica ali ne?

Kljub slabim napovedim glede vremena v gorah še vedno verjamem, da če si nekaj zadam, to tudi dosežem.

Ali je ta stavek napisan pravilno ali manjka kakšna vejica?

Hvala.

Stavek je pravilno zapisan in ne manjka nobena vejica.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Mene pa zanima tale primer. Ali je vejica pred in da so v njej aktivno udeleženi ali ne. Nekateri govorijo, da je pred in da zmeraj vejica, drugi, da le včasih, tretji, da nikdar. Zanima metudi, če mi lahko kdo razloži, v katerih primerih je vejica.

Za učence z učnimi težavami je pomembno, da se počutijo sprejete v oddelčno skupnost in da so v njej aktivno udeleženi.

lp

Mene pa zanima, kako je z vejico pred kot. Ali se zmeraj piše vejica pred kot ali ne. Kdaj da in kdaj ne?
Pa še primer:
Zaradi naštetih razlik je vloga svetovalnega delavca na predmetni stopnji drugačna kot na razredni.

Vejica je pred kot, kadar je zadaj kakšna osebna glagolska oblika.
V zgornjem primeru torej ni vejice.

Vejica ni vedno nujno pred zvezo in da, to je le takrat, če je to potrebno (če je pred tem npr. vrinjen stavek). V zgornjem primeru vejice ni, ker gre za dva priredna stavka (povezana z veznikom in), ki sta sočasno podredna glavnemu stavku

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

ta pojav je znan kot hiperkorekcija – ko pisec meni, da je bolje, da vejica nekje je, čeprav o tem ni prepričan, ampak za vsak slučaj …

ko lektoriram tekste, več vejic zbrišem, kot jih dodam

vejice res ne manjkajo, jako okoren pa je tak stavek vseeno

New Report

Close