vegeterijanka
ful ful ful že en čas razmišljam da bi res črtala meso z mojega jedilnika..ittak ga pojem res malo in to že par let..recimo v enem tednu mogoče majhen košček kuhane govedine ali pa še manj..obožujem solate na vse možne načine in zelenjavo kuhano presno…in počutim se bolje…torej kako naj začnem’?
Nimaš kaj popuščati.
To, da te prime je še stvar navade in odvisnosti. Ko nekaj časa vztrajaš, te tudi neha prijemati.
Prav tako je pomembno, da verjameš vase in v to, da je bolje in bolj zdravo živeti brez mesa. Č v glavi nimaš razčiščenih zadev oz. nisi odločena, bo težje živeti brez mesa.
Mene več nič ne mika, da bi jedel meso, pa čeprav ga drugi jejo.
Vsak dan pa res ni treba, da je meso na jedilniku. Poskusi otrokom ponuditi kaj novega. ..Vsak dan meso, je samo razvada.
Zakaj pa? Zato, ker je industrijsko predelano in ker se ga poje v prevelikih količinah, predvsem rdečega mesa (svinjina, govedina). To je versko-ideološka floskula, da je meso splošno nezdravo. Naš prebavni sistem je prilagojen tudi za razgradnjo živalskih beljakovin. Rastlinojedci imajo zelo dolgo črevo, mesojedci pa kratko, ljudje smo nekje na sredini.
Vedno več je dokazov, da je vegetarijanska prehrana bolj zdrava od klasične mesne.
Vsak bi moral svojo prehrano prilagajati svojemu načinu življenja. Na splošno živimo vedno bolj pasivno, zato je vegetarijanska hrana bolj primerna za takšen način življenja.
Mislim, da splošno zdravstveno stanje in polne čakalnice…Jasno kažejo, da je s klasično prehrano nekaj narobe. Le zakaj bi človek razmišljal o nečem drugem in zakaj bi se v ljudeh pojavljale težnje po spremembi, če bi bili zadovoljni ?
Velikorat poslušam pripombe, kako nekateri ne bi mogli živeti brez mesa, pa se čudijo, kako jaz preživim brez…..Ampak to so le neka pametovanja brez izkušenj….Nobeden ni probal in že vnaprej trdi, da brez mesa ni možno živeti….
Če se pri zali73 pojavlja težnja, da živi brez mesa, ji naj prisluhne. Naj živi na primer pol leta brez mesa in bo videla kakšni bodo rezultati…Sama težnja sigurno ni brez razloga.
Slaba stran mesa je, da začne hitro gniti in zato v črevesju ustvari veliko toksinov. Meso nima nobenih vlaknin, ki so nujne za zdravo prebavo. Vitamini pa se prav tako uničijo zaradi toplotne obdelave.
Prav tako v mesu ni nič takega, česar ne bi bilo možno najti v drugi hrani. Zato je meso popolnoma odveč.
Slaba stran mesa je, da začne hitro gniti in zato v črevesju ustvari veliko toksinov. Meso nima nobenih vlaknin, ki so nujne za zdravo prebavo. Vitamini pa se prav tako uničijo zaradi toplotne obdelave.
Prav tako v mesu ni nič takega, česar ne bi bilo možno najti v drugi hrani. Zato je meso popolnoma odveč.[/quote]
Glej, Robi, a si pohajkoval malo po Indiji, a ne? 100% sem oz. si čital Gito, new-age versko čtivo…. To se vidi preko ideološko-verskega načina razmišljanja, enako za Primoža. Eskimi jedo izključno meso, še vitamine dobijo npr. iz kitove kože, ker tam ni vegetacije. Torej, kaj uživaš, je v veliki meri odvisno od podnebnega pasa. V Indiji je jasno, da dajo več na vegetarijanstvo, ker je subtropska klima in velika gostota poseltive ljudi, na Bližnjem vzhodu ne jedo svinjine, ker je hitro pokvarljiva za to polpuščavsko podnebje, pa še veliko parazitov prenaša, zato je v Stari zavezi Jahve prepovedal uživanje tega mesa, česar se držijo muslimani in židje še dandanes. Sredozemci imajo spet precej bolj lahko hrano od kakih Švedov npr.
Ključ zdravega življenja je v zmernosti, kar pa je prepuščeno vsakemu posamezniku, kako se prehranjuje. Če si vegetarijanec, prav, ampak če forsiraš nekaj, potem si ideološki vegetarijanec, deluješ po verskih vzvodih, ki ne dopuščajo objektivnega razmišljanja, ki so lahko enako radikalni oz. podobni verskim fundamentalistom v svoji gorečnosti oz. vnemi. In ve se, da tukaj ni prostora za strpnost, razumevanje itd… Amapk ti vsiljuješ svoj način življenja drugim, kar pa ni prav.
Jaz si tako ne bi želel živeti, pa če živim 150 let, ker se rad pregrešim in uživam tudi nezdravo hrano. Ravno prej sem zmazal 3 sladoledne kepice, oblite s čokolado. Misliš, da imam slabo vest? Ne, nimam, bilo mi je v užitek! 😉 Jeb*** asketsko žiivljenje s stalnim odpovedovanjem… :))
Meso ni odveč, ampak človeško telo je zelo prilagodljivo, da tudi brez mesa lahko dobro funkcionira, če esencialne beljakovine nadomestiš z drugimi izdelki v stročnicah, soji, fižol, grah… Saj zgoraj sem pisal o dolžini črevesja, osnove biologije. Ampak če si ideološki vegetarijanec, boš tako kot nekateri verniki skušajo spodbijati darvinistično teorijo, govoril svoje…
Jaz nič ne vsiljujem, ampak podajam svoje izkušnje. Vsiljujejo tisti, ki nikoli niso probali živeti brez mesa in le zaradi lastne odvisnosti prepričujejo druge, da je bolje jesti meso in da brez mesa ni možno živeti….Sami sebe tolažijo.
Jaz pa le podajam mnenje, če me kdo prosi.
V eni drugi temi sem napisal, da ne pripadam nobeni sekti ali veri in me niti ne zanima.
Na podlagi splošne medicine, pa alternativne, pa še ostalih mnenj, sem se odločil za takšno pot.
Ugotovil sem, da je mešana in čimbolj pestra vegetarijanska hrana, najbolj primerna. Vsaj zame…Drugi pa naj sami probajo. Če pa nimajo izkušenj, pa naj ne širijo nestrpnosti.
Matjazko…Kako dolgo pa živijo eskimi ?
Pa prav tako jedo surovo meso…vitamini pa se uničijo s toplotno obdelavo. Kdo pa pri nas uživa surovo meso ?[/quote]
Ni toliko pomembna dolžina življenja, ampak kvaliteta. Dolžina je kvantiteta! Zakaj bi bilo več tudi bolje?
Zala, če ti meso dejansko diši, potem pač preprosto nisi vegetarijanka “po duši” ali kako bi temu rekli. Mislim, da je takšno prehranjevanje, kot ga imaš, čisto okej, pa še otrokom ponudi kaj drugega namesto mesa, se bodo že navadili, boš videla. Naj bo za prilogo kuhana zelenjava namesto mesa, kakšni žitni polpeti … Mi imamo včasih kar dve vrsti solate pa še recimo gratinirano kuhanjo zelenjavo in zraven kos kruha, pa zmažejo vse brez pripomb! Otresi se razmišljanja, da je pravo kosilo juha, krompir, meso in solata.
Forum je zaprt za komentiranje.