VEGETERIJANCI IN VELIKA NOC
Hojla,
zdaj posiljam ta sporocila okoli, ko je ze malo pozno in se mudi pred prazniki…Z mamo sva se znasli v dilemi – v soboto dobimo na obisk 2 druzini, in 1 druzina je vegeterijansko usmerjena :), druga pa zeloooo mesno …..ja, smesna situacija boste rekli – saj je res! ampak kaj naj velikonocnega postrezemo? Saj za tiste, ki imajo radi meso, me sploh ne skrbi, ampak kaj postreci vegeterijacem?
Prosim torej za ideje, kaj jeste vegeterijanci (iin sevrda tudi ostali, smao da je pac brezmesno) za Veliko noc….sama sem razmisljala ze o naslednjih stvareh: jajcni hren, hrenov namaz s skuto in kislo smetano ali pa samo s kislo smetano, potem seveda pirhi, pomislila sem tudi na polnjena jajca (zmeckamo rumenjak, dodamo majonezo ali kislo smetano in zacinimo ter nabrizgamo v polovicke beljakov)…..Ok, potica (rozinova) bo tudi in pa manjsi pehtranovi in makovi strukeljcki, ampak to je potem ze sladica…mene pa mucijo bolj tiste “slane” jedi….Lahko bi ponudika tudi sir, ampak to ni ravno velikonocno…..
Torej, kaj naj? Sem ze cisto obupana, sicer ponavadi imam kar nekaj idej, ampak zdaj se je pa ustavilo 🙂
Babi, imas kaj dobrega “v rokavu”? Pomislila sme tudi na tvoj recept za ajdove krapke, ki bi sicer znali biti zelo zanimivi, ampak ko se imam tooooliko za ucit…in nimam casa za pripravo! Poleg tega bi bilo fino, ce bi obstajalo kaj podobenga, in bi se lahko jedlo tudi hladno….in da bi se nekako “nemoteno vkljucilo” med velikonocne jedi…..
LP, zala
Hej, Zala!
Polenovka bi bila imenitna; ampak, kolikor vem, je se nisi delala. Sicer nic tezkega, le namakati jo moras cez noc, potem kot vsako meso v omaki.
Polnjena jajcka so zelo velikonocno:)
Jaz bi prav gotovo naredila zelenjavne polpetke pecene v pecici( se pecejo same, ni ti treba stati zraven).
Ali kaksna dobra zelenjavno parmezanova pogaca v listnatem testu, bi slo?
Zelenjavna lazanja – paradiznikova omaka, parmezan in se kaksna zelenjava.
Mislim, da bodo zelo zadovoljni in ne bodo odsli lacni od mize.
Rizeva solata, naredis jo lahko dan prej- bo se boljsa, ali zelenjavna rizota
( treviski radic, gobice…)
Cetudi jedi niso ravno velikonocne, je vse ostalo za obelezje- pirhi, potica, hren…
Ce rabis se kaksno virtualno pomoc, se oglasi:)
Lep vecer Babi
Za zajtrk.
Siri, lahko različne vrste, dimljen tofu, vegetarijanska mortadela, pirina salamica, vegi hrenovke npr. v testu, salamica, razni namazi,…: Ibi, Štajerc, Panonec, Grano Vita,… jajca, nariban hren in hrenov namaz, imajo tudi vegi šunko, če kupite navaden tofu, ga lahko narežete in pripravite po pariško, lahko se je tudi mrzlo. Ponudba je pestra, odvisno pa je tudi kje in kdaj kupujete. Nekatere stvari hitro prodajo, nekje jih sploh ne dobiš, imate pa še jutri čas, za večje diskonte( če sem vam da gužvati) in vegi specializirane trgovinice.
Npr. tudi listnato testo potreseno z ribanim sirom, premažete lahko tudi z jajcem, potresete z majaronom, ali list. testo z blitvo, kislo smetano, majaronom, …Špinačna lazanja, napravite jo tako kot mesno le mesno omako zamenjate s pokuhano špinačo (jaz jo naredim tako kot špinačo s smetano, le brez smetane). Razni polpetki in tofuji, razne solate, makaronove, sirne, pečena paprika, bi pa jaz bila čisto vesela, če bi prišla k vam na kosilo, ker mi marsikje ne znajo ali nočejo narediti nič drugega kot Žitove polpete.
Ali pridejo bolj na hladne jedi ali na kosilo?
Seveda so nekatere stvari izključene, če ne jedo jajc in mleka.Poskusite še na kulinariki kaj poiskati. Če rabite še kaj pomoči, pišite.
Dober tek!
Zala!
Ce se niso pokusili lazanjo z jajcevci, ti bodo za to jed zelo hvalezni, ne samo vegetarjanci. Lahko naredis zvecer in potem samo speces.
Saj si verjetno ze videla recept. Jajcevci so namesto testenine; polnis pa z besamelom, paradiznikovo omako in parmezanom.
Bojim se, da je idej zdaj toliko in te bomo se zmedle:))) Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.