Vegetarijanstvo
Robi, različno pripravim kus-kus. Večinoma ga tako da, ko kuham zelenjavno omako, le to zalijem z malo več vode in počakam da se kuha kakšnih 5 min, potem v kozico stresem kus-kus in ga zalijem s to zelenjavno osnovo. Počakam 5 min in je nared. Ali pa ko je že nared ga stresem v posebne globoke modelčke, ki jim imam običajno za sladice. Ko se malce strdi kus-kus in ohladi, ga vzamem ven iz modelčkov, izgledajo kot male potičke. In postavim v pečico za kakšnih 15 min na 220 stopinj. Toliko da se zapeče. Lahko pa iz kuhanega in ohlajenega kus-kusa narediš kroglice z rokami in jih daš na peki papir v pečico da se zapeče.
Enkrat sem ga pa kar sploščila na pekaču že kuhan kus-kus in ga zapekla kot polento je bilo tudi dobro. Počez sem pa še narezala kolobarje paradižnika in na tanko narezane bučke pa začimbe. Lahko potem čez tudi še sir potreseš. Enkrat sem pa naredila sladki kus-kus z makovo mešanico podobno kot pri makovi potici ko se naredi fila, samo brez jajc. Je bilo tudi dobro. Kako pa ti narediš kus-kus ali pa kvinojo?
Nekaj takega, kot piše Matjažko. Kot hladno prilogo s paradižnikom, papriko…Ali pa kar zraven solate in krompirja.[/quote]To z ingverjem pa moram sprobat, ima en tak specifičen okus, ga ne dam niti v ingverjeno pecivo pa ostaja v omari.
Mi pa ni jasno, da ti ješ tu še krompir zraven? Da ne boš dobil tiste bolezni, če ješ sam ogljikove hidrate…tu vendar rabiš vsaj malo maščobe suhec noo
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] To so domača jajca. Tipično zanje je, da dajo rumenkasto barvo. Meni je to všeč, vsaj vem, da so kokoši spuščene, da zobajo zrnje. Pozna se že pri navadnih palačinkah. Če daš domača jajca (prosta reja), je testo bolj rumeno.
@katenjka: namesto veziva (torej namesto jajc) jaz uporabim kokosovo olje in agavin sirup. res redko tapiokin škrop (tapioka je vrsta krompirja, torej gre za naravno zadevo). Še nobena pralina mi ni razpadla. :)) Žal sem brez pečice in sladice moram delat brez jajc, masla&margarine pa tudi ne maram. Ponavadi je zame v receptih čisto preveč slednjega, to pač nadomeščam z mletimi oreški, namočenim suhim (nežveplanim) sadjem. Dobro za zgoščevanje so tudi namočena chia semena
Še nekaj sem se spomnila. Pred slabe pol leta sem v Kalčki jedla odlično vegansko čokoladno torto!!! Naredili so v Govindasu, odlična je bila. Ne moreš trofit, da notri ni bilo jajc, če ti ne bi povedali. Namesto sladke smetane pa so uporabili sojino smetano.
Torej, katenjka, kdaj lahko pridem na vegansko torto k tebi? 😉
Ma ja kaj naj rečem, jaz grem kdaj pa kdaj tja… res imajo vegansko pecivo, saj sem rekla, možno da dajo v torto korenček oz. Robijeve zvarke :))) kokosova maščoba, možno tudi to, vem da delajo palačinke brez jajc ampak z mlekom. Princess pridi v lj, to je v šiški.
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Princess, kakšna je razlika, če ubiješ dva jajca ali pa če jih ubiješ 6, glede na to, da si proti temu, da uživaš jajca? To je tako, kot da bi bil proti ubijanju ljudi in bi vsak teden ubil samo dva človeka in ne 6, kot bi jih recimo lahko. 🙂
Ma ja kaj naj rečem, jaz grem kdaj pa kdaj tja… res imajo vegansko pecivo, saj sem rekla, možno da dajo v torto korenček oz. Robijeve zvarke :))) kokosova maščoba, možno tudi to, vem da delajo palačinke brez jajc ampak z mlekom. Princess pridi v lj, to je v šiški.[/quote]
V Šiški (na Vodnikovi) se spomnim, da sem pred leti večkrat zašla s frendico v Vegedrom in je bila kar ok hrana, no ko se je frendica odselila iz Lj, več tja nisem šla. A poznaš ta lokal Katenjka?
To so domača jajca. Tipično zanje je, da dajo rumenkasto barvo. Meni je to všeč, vsaj vem, da so kokoši spuščene, da zobajo zrnje. Pozna se že pri navadnih palačinkah. Če daš domača jajca (prosta reja), je testo bolj rumeno.
@katenjka: namesto veziva (torej namesto jajc) jaz uporabim kokosovo olje in agavin sirup. res redko tapiokin škrop (tapioka je vrsta krompirja, torej gre za naravno zadevo). Še nobena pralina mi ni razpadla. :)) Žal sem brez pečice in sladice moram delat brez jajc, masla&margarine pa tudi ne maram. Ponavadi je zame v receptih čisto preveč slednjega, to pač nadomeščam z mletimi oreški, namočenim suhim (nežveplanim) sadjem. Dobro za zgoščevanje so tudi namočena chia semena[/quote]
Hvala za recepte,bom sprobala.. hm, zdaj pa res študiram, da bi prišla na piknik, se bom česa naučila, moja kuhinja je zelo klasična razen pač vegetarijanska, to kar kuham in pečem, kuham po receptu naših babic, bučno olje uporabljam malo več kot one, občasno olivno, ki ga one niso, in to je to, margarine ne maram, praktično je ne jem nikoli.
tega s semeni še nisem probala samo kadar delam sadni kruh, ampak to je pač kvašeno testo za kruh. Kako to misliš brez pečice; saj praviš da sicer kuhaš..?
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Ok zmenjeno, pridi drug teden v Maribor, lent je, pa višnje pa ribez lahko prideš pomagat pobirat..[/quote]
Geez, pa res, Lent je! Ribez je pri nas bolj bog, menda ga ne bo dovolj za marmelado 🙁 lanskoletna je bila odlična. Prinesem šküske s sabo, če me če vabiš :))
Vegedrom je, kolikor vem, propadel in je zdaj na istem mestu Govindas.
Lahko tale klobčič odpleteš? In ti praviš, da ti ni vroče ,…ccc
Pod domača ni bila mišljena vsaka vaška kura, ki brska po gnoju.
delux kura.press[/quote]Ja pač če ne je koruze ni nujno da so jajca sploh rumena…Saj kura ne brska po gnoju, to petelini samo..
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Pa so vsi ti nadomestki jajc pa ne vem še česa zdravi? Ni to mal kemije?
Princeska, hvala. Sem kar mal debelo pogledala ko sem tisto brala. Ampak po drugi strani so to najbrš skrajnosti. Če eno stvar uživaš v zmernih količinah, je ok. Mah ja, navsezadnje so tudi o paradižniku pred leti govorili da je rakotvoren (če se kdo spomni), pol so si pa premislili in ga ožigosali celo kot preventivo za preprečevanje raka, tako da, kdo ve, mogoče bodo tudi glede soje kaj novega naštudirali.
Saj pravim, da jajc za v peciva poskušam dati skoraj nič. Kot smo pa že zapisali je peka včasih malce težavna če je popolnoma brez jajc. Mogoče bom šla res v tole restavracijo Govindas pogledati, mi lahko še kakšen recept izdajo za peciva aja v Šiški je nisem vedela.
Glede morskih sadežev, jaz jih uživam res redko mogoče parkrat letno samo, in še to večinoma ko sem v kakšni restavraciji.
Ja Mesojedka, sedaj saj se ne moremo preveč preseravati glede hrane. Že če samo pogledaš kaj pojemo v zelenjavi, določeni meri kemije in pesticidev se pač ne moremo izogniti. To da bi jedli popolnoma sterilno in neoporečno hrano ni možno nikjer. Že če sam gojiš hrano na domačem vrtu boš z dežjem dobil kakšno umazanijo/kemijo na povrtnine. Sedaj pazimo lahko edino to da ne kupujemo kakšne res težko predelane hrane ali pa ne vem recimo v sladoledih jaz vedno gledam na nima preveč E-jev. Sicer pa ne vemo nič, kaj se dogaja v proizvodnjah, kaj resnično dodajajo v hrano barvila itd.., pomojem če bi dobili vpogled bi večina ljudi odmislila določeno hrano.
Zdle mi je na pamet prišel en film. Bila je ena komedija, dogajalo se je pa v tovarni čokolade, ki je bila tik pred propadom. In so imeli takrat šolarji ekskurzijo v to tovarno čokolade, potem je pa po nesreči šolar padel v ogromen lonec tekoče čokolade. Po tej nesreči se je prodaja čokolade sunkovito dvignila:) No in potem so imeli v tovarni na rednem dnevnem redu ekskurzije šolarjev:)
Saj na solato dam bučno olje, pa malo olivnega…Tako, kot ti.
Pa včasih spečem kakšne polpete…
Če sem pa suhec, pa boš sama presodila. Ker zrediti se ni problem..Problem je shujšat. Večinoma….
Res ni skoraj več nič neoporečno..Je pa razlika v kvaliteti, saj nam presna in sveža hrana ponuja več zaščitnih snovi in vitaminov, s katerimi se telo lažje bori s strupi.
Zanimivo Robi tale No Egg zadeva, samo piše da ni primerno za palačinke ali pa za umešana jajca. No saj je logično je bolj za peciva sigurno.
Drugače glede diete in hujšanja in rejenja je pa tako da je vegetarijanska hrana lahko zelo kalorična in tisti, ki mislijo da so vsi vegetarijanci koščeni se motijo. Je med njimi tudi dosti takih, ki se borijo s težo. V Angliji so imeli posebne kioske kjer si lahko kupil Junk Veggie food. Torej đunk hrano za vegetarijance in je bila priznam kar mastna. Tako da se z lahkoto zrediš tudi z vegetarijansko prehrano če se prenajedaš.
Forum je zaprt za komentiranje.