veganstvo?
imam eno vpr…pravzaprav bi bolj rada vaše mnenje,in sicer,razmišljam o veganstvu…pa ne kot o kakšni modni muhi ali kaj podobnega,ker me to ne zanima,to počenjam zase,za svoje telo,za svojo dušo….skratka…
mleka in mlečnih stvari ne jem že kar precej časa,ker mi enostavno ne paše,niti se ne počutim vredu če kaj od tega zaužijem,mogoče kak jogurt,ampak zelo redko.jajc sploh ne uporabljam oz ne jem,razen če so sestavina kake jedi,mesa pa tudi ne jem že lep čas.imam izredo rada zelenjavo,sadje.ampak kaj veganstvo nasploh pomeni v prehrani predvsem.sama se namreč že nekaj časa prehranjujem z živili,ki so primerna za mojo krvno skp(A).in počutje je več kot super,nagaja mi samo kri,ki pa je že od nekdaj slaba.
zato me zanima,je to primerno zame?bom s tem stanje mogoče še kej poslabšala?čemu vse se odrečeš s tem načinom?kašne so vaše izkušnje?
hvala za odg:)
Mislim, da je najvažnejše, da prisluhneš svojemu telesu. To ti namreč samo pove, če razen tistega, kar vnašaš vanj, potrebuje še kaj.
Jaz sem želela postati vegetarijanka pri 14-tih letih in sem tudi poskusila in si v 3 mesecih pridelala izredno slabo krvno sliko (ker sem ‘pozabila’ jesti mesne nadomestke, kot so sojini izdelki, seitan, stročnice v kombinaciji z žitaricami,…). Potem sem skoraj deset let jedla perutnino le občasno, od 2-5x mesečno, ribe pa do 2x tedensko. In čakala na trenutek, da mi telo samo sporoči, da je pripravljeno preiti na brezmesno hrano, kar se je tudi zgodilo. Zadnje dve leti pred tem sem jedla ribe 2x tedensko, perutnine in ostalega mesa pa ne več. Zdaj sem ovo-lakto vegetarijanka nekaj manj kot eno leto. Vmes sem si dala pregledati kri in vsi parametri so bili normalni. Počutim se zelo dobro.
Mislim, da zaradi neke ideologije ni dobro siliti telesa v neko določeno vrsto hrane. Telo ti samo pove, kdaj je pripravljeno. Verjamem, da smo vsi, od otrok, uradnikov, fizičnih delavcev do vrhunskih športnikov, sposobni normalno živeti ob vegetarijanski hrani, vendar ne vsi ob veganski. Veganstvo je primerno edino v primeru, da skrbno načrtuješ vse obroke in da ob povečanih potrebah po beljakovinah, železu, cinku, določenih vitaminih ipd. tudi vnašaš v telo te snovi, kar pa zahteva že dobro poznavanje sestave živil. Se mi pa dozdeva, da mnogi tega znanja žal nimajo.
Forum je zaprt za komentiranje.