vegan gurman
Sem skoraj počila od smeha. V današnjem delu oblikovalka Fermetova pravi zase, da je gurmanka . . . . pa je VEGANKA!
Kako si lahko gurman, če ješ le sadje in zelenjavo. To pač ni definicija gurmanstva.
Osebno si predstavljam kot gurmana nekoga, ki je pripravljen poskusiti vsako jed, ob dobri jedi uživati itd.
TOČNO TAKO!! Se strinjam s prvima dvema odgovoroma. Vegan ne more bit gurman pa pika. Ljudem, ki se prehranjujejo tako je bistvo ZRAVA PREHRANA in nič drugega. Večina take prehrane je ogabnega okusa a je zelo zdrava.
Joj, morali bi enkrat videt kaj za ene mešance jedo ti ljudje. Tudi ogromno časa in denarja zapravijo za hrano a definitivno ne gledajo v prvi vrsti na to kar je bistvo pri hrani gurmanu.
Veš koliko vsejedcev poznam jaz, pa imajo tudi škrbaste zobe, grozno kožo, v obraz pa so bledi kot zid? Pa čeprav jejo meso. Kdo bi rekel, a?
Sama se prehranjujem s presno hrano skoraj 10 let. S tem sem začela, ko sem imela hude zdravstvene težave. v roku pol leta so skoraj vse moje težave izginile in sedaj se počutim super. Pa celo krvodajalka sem in imam hemoglobim zmeraj okoli 140 g/l. Če ne bi imela v mejah normalnosti, mi krvi sploh odvzeli ne bi.
Zdrava in okusna hrana gor ali dol. Človek, ki ne je 3/4 stvari (pa naj gre za meso, žitarice, sadje, zelenjavo ali mlečne izdelke) ne more biti gurman.
Lahko še tako uživa v svoji prehrani, se fenomenalno počuti in je oh in sploh zdrav, ampak za moje pojme to ni gurmanstvo.
Gurman je za moje pojme človek, ki ne samo da uživa v izbrani hrani, ampak tudi loči slabe oz. slabo pripravljene jedi iz nekvalitetnih sestavin, od tistih vrhunskih. Da se spozna na okuse … In če določenih stvari ne ješ, tega pač ne moreš vedeti.
A imaš ti kakšno posebno kvalifikacijo, da določaš, kdo je gurman in kdo ne?
Še enkrat, mogoče bo tokrat zaleglo:
gurmán tudi gúrman -a m (a; u)
kdor ima rad dobre, izbrane jedi in
pijače, sladokusec:
če nekdo uživa v surovi hrani, ki ni niti tako labega okusa, kot nekateri mislijo, pa čeprav je niso niti dobro poskusili, je gurman in pika.
Veš koliko vsejedcev poznam jaz, pa imajo tudi škrbaste zobe, grozno kožo, v obraz pa so bledi kot zid? Pa čeprav jejo meso. Kdo bi rekel, a?
Sama se prehranjujem s presno hrano skoraj 10 let. S tem sem začela, ko sem imela hude zdravstvene težave. v roku pol leta so skoraj vse moje težave izginile in sedaj se počutim super. Pa celo krvodajalka sem in imam hemoglobim zmeraj okoli 140 g/l. Če ne bi imela v mejah normalnosti, mi krvi sploh odvzeli ne bi.[/quote]
Lej, tkole je:
– Večina ljudji gotovo je PREVEČ mesa (in mesnih izdelkov itd.), vendar
– Vsaka enostranskost v prehrani bitja, ki je evolucijsko VSEJEDO (človeka torej) se bo najbolj verjetno končala s kakšnimi težavami.
– To, da se 10 let počutiš OK in imaš v redu kri, je daleč od celovite slike. Dolga leta in desetletja se dobro počutijo tudi sladkorni bolniki, pa tisti z visokim krvnim tlakom, pa navsezadnje tudi tisti z rakom – dokler ne “poči”. Torej, sanja se ti ne (meni tudi ne), kakšne bodo posledice tvoje prehrane čez nadaljnih 10 ali 20 let. Mogoče boš imela osteoporozo, mogoče peronosporo (dobro, to je šala), mogoče kakšen od notranjih organov ne bo prenesel enostranske obremenitve z ne vem čim že.
Zagovarjam raznolikost in zmernost!
A imaš ti kakšno posebno kvalifikacijo, da določaš, kdo je gurman in kdo ne?
Še enkrat, mogoče bo tokrat zaleglo:
gurmán tudi gúrman -a m (a; u)
kdor ima rad dobre, izbrane jedi in
pijače, sladokusec:
če nekdo uživa v surovi hrani, ki ni niti tako labega okusa, kot nekateri mislijo, pa čeprav je niso niti dobro poskusili, je gurman in pika.[/quote]
In kakšne kvalifikacije imaš ti, da določaš, kdo je gurman in kdo ne?
Sem lepo napisala zraven, po mojem mnenju. In pri njem vztrajam.
A je potem gurman tudi nekdo, ki uživa v dunajskem zrezku in pomfriju (in samo v tem), ki niti nista tako slabega okusa?
Sama se prehranjujem s presno hrano skoraj 10 let. S tem sem začela, ko sem imela hude zdravstvene težave. v roku pol leta so skoraj vse moje težave izginile in sedaj se počutim super. Pa celo krvodajalka sem in imam hemoglobim zmeraj okoli 140 g/l. Če ne bi imela v mejah normalnosti, mi krvi sploh odvzeli ne bi.[/quote]
Lej, tkole je:
– Vsaka enostranskost v prehrani bitja, ki je evolucijsko VSEJEDO (človeka torej) se bo najbolj verjetno končala s kakšnimi težavami.
– To, da se 10 let počutiš OK in imaš v redu kri, je daleč od celovite slike. Dolga leta in desetletja se dobro počutijo tudi sladkorni bolniki, pa tisti z visokim krvnim tlakom, pa navsezadnje tudi tisti z rakom – dokler ne “poči”. Torej, sanja se ti ne (meni tudi ne), kakšne bodo posledice tvoje prehrane čez nadaljnih 10 ali 20 let. Mogoče boš imela osteoporozo, mogoče peronosporo (dobro, to je šala), mogoče kakšen od notranjih organov ne bo prenesel enostranske obremenitve z ne vem čim že.
Zagovarjam raznolikost in zmernost![/quote]
Raznolikost in zmernost nista izraza, rezervirana za vsejedce. Kar pomisli na večino svojih znancev.
vegan ne je samo surove hrane, pac pa surovo hrano je presni vegetarjanec. Res je neumno sodit, preden poskusis, veganska hrana – brez mesa, rib in mlecnih izdelkov (uporabljajo sojino mleko, smetano, sire itd) je lahko zelo okusna in zelo raznolika. Seveda pa je treba dobit dobre recepte, ki jih je se in se. Uf, bila sem ze v mnogih veganskih restavracijah in super je bilo.
se pridruzujem
sem laktovegetarjanka ze vec kot 10 let, kri je super, prav tako pri 2 letni hcerkici. Poznam vec kot 50 druzin z otroki, veliko jih se nikoli v zivljenju ni poskusilo mesa, rib, jajc. Vsi so super zdravi, imajo lepe zobe, in nekateri tudi prekomerno tezo. Lahko se postavijo ob rob mesojecem.
Zakaj tako negativizirate?
Ta teden kuham za t.i. gurmane in vsi so prav zadovoljni 😉
Ja, sem ga v kamen, mea culpa. No,vseeno, še vedno imam enako mnenje.
Vi trdite, da je gurman vsak, ki mu tekne hrana, ki jo ima trenutno na krožniku, pa kakršnakoli že je. Poudarek je na “izbranih” jedeh. In z gurmanstvom je tesno povezano tudi pitje vrhunskih vin in ostalih pijač.
Vegan za moje pojme ne more biti gurman, vsaj po splošno znani definiciji besede ne. Lahko pa si seveda izmislite novo definicijo. Če ste izumili vegetarijanske hrenovke, vegi meso in sir, ki ni narejen iz mleka, pa dajte še to.
Lej, tkole je:
Zagovarjam raznolikost in zmernost![/quote]
To, da se 10 let počutim super in da imam v redu kri, nisem bolna, nimam več kroničnih bolezni, ni celovita slika? Kaj pa je potem celovita slika? Draga moja, jaz imam 56 let, nimam jih 20, da bi bila zdrava tudi, če bi jedla vsak dan pico. S tako hrano, s katero se prehranjujem, imam toliko energije, da se ukvarjam skoraj vsak dan s športom. Hodim v hribe in kolesarim. Če bi bila taka hrana tako slaba, dvomim, da bi to zmogla.
Mogoče bi bilo bolje, da se prvo pozanimaš, kaj je sploh presna hrana in kako raznolika je lahko, če želiš. Seveda pa to ni hrana za lene ljudi, ki se jim ne da razmišljati, kdaj in kaj bodo jedli. Priznam, da je okoli tega potrebno veliko več truda, a če imaš voljo, je lahko ta hrana tako raznolika in pestra, da ne moreš verjeti.
Je pa seveda lažje iti v štacuno po kilo mesa in kilo krompirja.
Forum je zaprt za komentiranje.