Vedno kaj zves!
V oddaji Na vrtu je na koncu kuhar predstavil rdece duseno zelje.
Povedal je,da mu izboljsamo okus lahko z naribanim jabolkom,kostanji.
Najprej je razlozil,kako najlazje olupimo kostanje v najkrajsem casu.
Jih malo zarezemo in 5 minut kuhamo v vreli vodi.Voda naredi svoje in kozica malo odstaopi.Potem z lahkoto olupimo in kostanji so se trdi,torej ostanejo lepi celi.Nadaljujemo s kuhanjem ze olupljenih sadezev in jih spasiramo,nekaj lahko pustimo celih.
Zelje je dusil po ze znanem postopku: na olje malo sladkorja,potem cebulo in mleto kumino ,na koncu pa se nasekljan cesen.Zelje je prazil,malo poprasil z moko in zalil z belim vinom in primesal kostanjev pire in nekaj celih kostanjev.
Kaj sem zvedela novega? Nikoli ne dusimo zelje pokrito,ker potemni.Ves cas je bilo odkrito in tudi kar veckrat je premesal do konca.Na krozniku je bilo res lepo svetlo vijolicasto in nic spestano. Estetski ucinek.
Ste lepo Martinovale? Lep pozdrav Babi
Martinovo kosilo imamo jutri. Danes smo bili še vsi v službi, pa ne bi bilo tisto ta pravo. Imam pa za jutri eno posebnost – hudo zelje. 🙂 Pomotoma. Sem potresla z neko začimbno mešanico iz vrečke… je okusno, ampak je malo hudo.
Ja, čisto v nasprotju z načeli zdrave prehrane sem zelje zdušila že danes. In sem dušila pokrito. Niti nisem vedela za ta trik, pa tudi ne pride ne vem kako v poštev, ker nimam nape in skoraj vse kuham pokrito, da imam manj pare v kuhinji. Bom pa čimprej preizkusila to s kostanji.
Sem se pa prav na tebe spomnila, ko sem pekla omletke. Sem naredila testo kar po skrajšanem postopku – stepla sem kar cela jajca, sladkor in vodo, in v to dodala moko in pecilni. Pa je uspelo. Lepe omletke so. In sem si mislila, moram ti povedat, da imamo res samo predsodek oziroma neko navado iz stare šole, da stepamo beljake posebej.
Veselega Martina vsem! 🙂
Hej! Pri navodilih za uorabo multipraktika, oziroma el.mesalca pise,da pri teh hitrostih res ni potrebno stepati loceno.Pri palacinkah to upostevam in redno pustim,da testo polure stoji in so res rahle,pa se pecilnega ti ni treba.
Se trik:ce nimas casa pustiti pocivati testo.Stopi malo masla in vlij v maso.Ucinek je enak.Imam posebno posodo za palcinke,ki je primerna za
steklokeramicno plosco(ni teflon -prava zelezna s cisto ravnim dnom in 2 mm visokim robom).Samo enkrat jo namazes,v testo pa umasas samo malo mascobe in peces krasne palacinke.
Pri biskvitih pa stepam se vedno posebej,ce recept ne pravi drugace.
Za sadno pogaco stepam cela jajcka in zelo lepo naraste.
Lep dan z zelo soncne in tople obale Babi
Delala sem biskvitne omletke. Tiste, ki se potem polnijo s sadjem in sladko smetano. Testo se itak razleze, ker morajo biti razmeroma tanki biskvitni krogi. Za torte bom pa še vedno vztrajala pri klasiki. Za vsak slučaj.
Kje se dobi taka posoda za palačinke? Upam, da ne samo v Italiji, ker mi je do tja daleč. Moji železni ponvi je namreč odpadel ročaj, tako da sem zdaj obsojena na teflonko. Ker kuham na plinu, je že čisto zvita.
In še o zelju. Bilo je res neugledne, temne barve. Ko pa sem ga zgostila z naribanim krompirjem, je posvetlilo. Dodatno sem ga pordečila z žličko kisa in je bilo na koncu kar v redu.
Tudi na Štajerskem imamo danes sonce. Pravo nedeljsko vreme. 🙂 Lep dan vsem!
Rdeče zelje
1/2 kg rdečega zelja narežemo na tanke rezance. V kozici segrejemo olje in na njem spenimo žlico sladkorja. Potresemo z moko, zmešamo, dodamo zelje, solimo in zalijemo z zajemalko tople vode. Dodamo kumino, 2 žlici vinskega kisa in olupljeno in na tanke rezine zrezano jabolko in pokrito dušimo do mehkega. Večkrat premešamo in postopoma prilijemo potrebno količino vode.
Mislim, da je rdečo barvo zelje obdržalo v mojem receptu zaradi vinskega kisa.
Lep pozdrav!
Jozica,posodo sem kupila pri nas pred osmimi leti.Lani sem jo kupila tudi prijateljici.Pomeni,da v nasih trgovinah ni redkost.Dno je z zunjanje strani narejeno iz zarezic v kolobarjih.Z notranje strani gladko.Rocaj je lesen,navit na zelezen rocaj,da ga lahko snames.Primerno tezka za prijeten obcutek.Prednost nizkega oboda je v tem,da odvecno maso lahko lepo odlijes.Palacinke postanejo vse enako velike in enako tanke.Ko je enkrat segreta,se palacinka na eni strani prakticno ze zapece,ko se razleze;potem samo obrnes in se na drugo stran. Je svicarski proizvod.
Znamka Kisag – swise made.
Zraven so se lesena lopatka in navodila z osnovnimi recepti. Mislim,da bi jo pri Mueller morali imeti ali pa katera od bolje zalozenih trgovin.
Mitka,res kis posvetli zelenjavo.Toda vceraj je tisti fant res poudaril prednost odkritega dusenja.Zelje je tako lepo zgledalo,tudi nic spacano;
prav okusno. Jaz bom to imela v torek.Tudi kostanje bom dodala.Drugace naribam jabolko.
Vladka,ste lepo praznovali? Ko je imel vnuk 4.rd so se pred kratkim preselili
in v ulici(majhna ulica z veliko zelenicami,kjer se otroci lahko igrajo) se niso bili tako poznani.Na M.rd so skozi rezo priletele cestitke in darilca.Hcerka se je cudila tej pozornosti in bila prijetno presenecena.
Sprasevali pa smo se,kako da sosedje vedo. Pa je MIha takoj pojasnil,da je vsakemu,ki ga je srecal,povedal,da je birthday boy.
Vidis,kako lahko otroci brez problema in zavor komunicirajo.
Lep pozdrav vsem Babi
Forum je zaprt za komentiranje.