VDSL očitno tudi pri nas
Mogoče je že kdo opazil plakate po LJ za podjetje
Čez 16 dni naj bi pri nas ponujali VDSL tehnologijo in sicer zaenkrat
samo v KR in v LJ.
Sicer smo o tem že pred časom debatirali, očitno bo pač prišlo kmalu
v “produkcijo”.
Čeprav če pogledam spletno stran imam občutek, da je vse skupaj
bolj podobno odštevanju za vzlet kake vesoljske ladje.
Samo, da je ne bo že na začetku vrglo v zrak po koščkih 😉
ps. osebno sem še vedno skeptičen
Zakaj bi bil skeptičen? Saj stvari delujejo. VDSL se pri nas že dolgo testira. Drugače pa znajo že delati 70/30 Mbps po parici.
Živela konkurenca! Telekom se gre trenutno koordiniran monopol, ampak to ni dovolj, saj je ta konkurenca umetna in Telekom in SiOL že poskrbita, da resne firme ne vzamejo kaj drugega kot Siol – tudi z dumpinškimi cenami, če je treba.
Mah saj kolikor vem bo tudi Siol ponudil konec leta ADSL 2+
torej na začetku bodo hitrosti download 24 Mbit/s in upload 1.0 Mbit/s
in se bomo zopet primerjali s kablaši, kaj je/ni bolje, vsi bomo
pa več ali manj samo surfali po netu in uporabljali zakaj že rabimo :)))
lp
Klemenxx, svetuj! Izteka se mi ‘dobri stari’ adsl paket, ki ga plačujem dražje, kot so sedanji. Odločiti se bo treba o novih ponudbah, mika me trio – čeravno me moti, da bo tv delala le na enem TV (in pogojno na 1 PC), ampak glede na to, da vključuje tudi IP telefonijo, bi še nekako šlo. Vendar – ali meniš, da je bolje počakati na VDSL (če bo možen v Kranju, kot praqviš), saj to pomeni nove možnosti in najbrž tudi nove pakete. Ali VDSL prinaša novosti tudi pri SIOL TV? Skratka, brzina najbrž pri izbiri ni dobra, kajne?
Živjo,
jaz imam še tudi stari paket 1M/256 K.
Nimam nobenih aneksov in podobnega obupa, torej sem svoboden kot ptiček na veji.
Kar direktno ti povem, da Trio paketa v moji bajti ne bo.
Utemeljitev:
– IP telefonija = druga omrežna skupina, pa je potebno milijon ljudi
obvestiti o tem
– Siol TV – pod domače Siol – meni osebno Sux, ker:
-sem omejen na samo 1 TV, oz. moram hackat škatlo
– ima cel kup brezveznih kanalov
– ima občasno kockasto sliko
Pa če SioFF crkne, mi crkne čisto vse, namesto da bi npr. gledal dnevnik,
lahko gledam samo samega sebe v ogledalu in se sicer ravno tako ustrašim, kot če gledam naše politike :)))
Jaz pa ADSL potrebujem predvsem za komunikacijo s spletom in hitrejša kot je manj časa mi vzame neko delo. Čeprav roko na srce mi tale 1 MB čisto zadostuje, pa še 6 mašin imam priključenih hkrati na net in je ok.
Ta novi VDSL sistem konec leta (če bo le deloval) bo pa kar med
prvimi pri meni doma parkiran, čeprav bo hitrost uploada samo 1 MB,
mi bo načeloma zadostovala, ker mene predvsem zanima download, ki
bo pa nekajkrat večji od npr. petice (5MB) pri Telemachu ta hip, kateri
roko na srce tudi izvrstno deluje, ampak ker raje malce počakam
bom le počakal na vdsl. Imeli bodo kar nekaj paketov, seveda
odvisno od hitrosti, meni bo zadostovalo tam nekje
okrog 10 MB, vse ostalo bo čisti luxuz.
Je pa seveda stvar razdalje, mislim da dalj kot 2 km, ne bo šlo, oz hitrost
tako pade, da ni uporabno.
lp
OK, no, končno se je izkazalo, da ni nič narobe, če sem le 70 m stran od centrale. Včasih nam celo antena na bližnji strehi, ki kao seva, koristi.
Klemenxx, glede SIOL TV-ja si me prepričal, ga pri nas ne bo, lahko bi me kap, če bi predolgo gledal sebe – je pa že bolje kakšno vročo Švedinjo.
Rad pa bi, da malce podrobneje opišeš opcije te IP telefonije, o kateri čivkajo že vrabci, pa še na Telekomu nihče ne zna prav odgovoriti potencialnim naročnikom. Zanima me naslednje:
– kaj se zgodi z obstoječimi tel. št. (sedaj imam 2 ISDN)? Ali ne ostanejo? Ali je za IP tel. možno dobiti novo številko?
– za katere naročnike je ta paket, npr. DUO, smiseln?
– kje lahko privarčuješ (klici med ostalimi uporabniki IP telefonije v Sloveniji (svetu?), mednarodni tel. pogovori? Mobi klici so pa itak dražji.
– predvsem me zanima, ali je ta paket dobra izbira npr. za avtoprevoznika, ki veliko telefonira v tujino?
– kaj se zgodi z obstoječimi tel. št. (sedaj imam 2 ISDN)? Ali ne ostanejo? Ali je za IP tel. možno dobiti novo številko?
ISDN številke ti ostanejo, poleg tega dobiš IP telefonsko številko, ki
je seveda tudi v svoji omrežni številki.
Prednosti:
– v omrežju Siol so pogovori brezplačni, vse ostale pogovore (mobitel, ostale omrežne skupine, tujina) pa plačaš po ceniku telekomovih storitev
– za katere naročnike je ta paket, npr. DUO, smiseln?
– po pravici Pojma nimam, npr. za nekoga, ki nima doma telefona,
ip telefonijo vključiš, ali pa tudi ne – po želji, dostopna ti je, če jo
želiš prav, če ne pa tudi prav.
– kje lahko privarčuješ (klici med ostalimi uporabniki IP telefonije v Sloveniji (svetu?), mednarodni tel. pogovori? Mobi klici so pa itak dražji.
Kot sem napisal, samo v omrežju Siol, kjer so pogovori brezplačni
– predvsem me zanima, ali je ta paket dobra izbira npr. za avtoprevoznika, ki veliko telefonira v tujino?
brez veze :))
lp
Forum je zaprt za komentiranje.