Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Vas zanima kako se upreti mobingu?

Vas zanima kako se upreti mobingu?

Pozdravljeni,
pripravljam se na izdelavo diplomske naloge glede mobinga, ki sem ga tudi sama pred kratkim doživljala (šele zdaj vidim, da sem za marsikaj kriva tudi sama) in stanje se precej izboljšuje. Z znanjem, ki sem ga pridobila bi rada pomagala tudi drugim, s tem pa bi tudi vi pomagali meni -če ste pripravljeni seveda, in sicer pri izdelavi diplomske naloge na to temo.

Kdor bi rad sodeloval in ga to zanima mi lahko piše na naslov:

diplomska.mobing@gmail.com

Lep pozdrav!

Alenka

pozdravljena: Mam probleme vslužbi s strani nadrejenega-direktorja,vsaj za njega se idaja.Grozi mi z različnimi sankcijami,prestavlja me iz mesta na drugo mesto,obnaša se ne spoštljivo,tudi pri plači se mi vsak mesec pozna manj,grozi z odpovedjo,.Pred kratkim mi je poslal domov OPOMIN PRED REDNO DELOVNO ODPOVEDJO,ker sem se saspal v soboto,ta je bila nadurna in to 2 uri-Takoj sem javil da pridem ker sem se zaspal sojem nadrejenem ne pa njemu domov na mobi.Redno poslušam boš pa dobil knjigo. Je pa res da mu nisem tih kar numa prav glede dela. LP.JURE

Spoštovani g. Jure,

forum je z 2010 postal moderiran. S trpinčenjem na delovnem mestu se ukvarjam kot psihoterapevt, zlasti s perspektive urejanja medosebnih odnosov na delovnem mestu in ne z vidika pravno-formalnih delovnih razmerij. V kolikor potrebujete pravni nasvet na tem forumu, bo potrebno počakati na novega strokovnega sodelavca, ki bo pripravljen prostovoljno pomagati, sicer se lahko obrnete na različne inštitucije in osebe, ki so navedene tudi na tem forumu.

Opomba: razkrivanje imena delodajalca na moderiranem forumu s pravilnikom in ZVOP-1 ni dovoljeno, zato sem ime umaknil.

V kolikor želite stopiti v kontakt z avtorico teme, Alenko,pa lahko uporabite njen objavljen kontakt.

Želim vam uspešno reševanje zadeve!

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: edin.durakovic@gmail.com

Pozdravljeni!
Pred kratkim sem v novi službi in kaj hitro so se pokazale težave s šefom. Situacije je sledeče: šef se namreč name spravlja verbalno ali me pokliče v pisarno in mi pove da ne dosegam rezultatov za svoj položaj, da ne razumem stvari ali pa se na podoben način spravi name preko e-maila. To kar on trdi seveda ni res. Delovne naloge ki mi jih daje, mi jih daje z zelo omejenimi informacijami, ko postavim vprašanjem z namenom da dobim več informacij, so informacije vedno drugačne. Večkrat tudi nimam dela, nato me “obtoži” da nikjer ni rezultatov, ko prosim za delovne naloge, šef pravi, pa saj imaš delo. Stalno sem verbalno napadena z njegove strani, do ostalih zaposlenih je sladek kot med. Sem pod pritiskom, saj se je začelo dogajati to, da imam vrtoglavico in slabost, pritisk čutim tudi v prsnem košu. Kaj naj storim, da se uprem temu? Da me šef ne bi več verbalno napadal? Ali je rešitev res samo v tem, da zamenjam službo? Hvala za pomoč in lp

Spoštovana,

Hvala za zaupanje vaše situacije. Čeprav ne navajate koliko časa in kako pogosto se to dogaja (pomembno pri opredelitvi trpinčenja), lahko iz opisa predpostavljam, da gre za resne ponavljajoče se konflikte, ki načenjajo duševno trdnost in osebno dostojanstvo na delovnem mestu. Nadrejeni mora delavcu varno argumentirati svoje izjave in voditi zapisnik, vsako vpitje, nalaganje ali odvzemanje dela, dajanje dvojnih ali pomanjkljivih navodil idr. manipulativni odzivi … nimajo mesta v delovnem razmerju oz. je le-to poleg omenjene konfliktnosti tudi kršenje zakonodaje in predpisov, za kar mora nekdo prevzeti odgovornost.

Ker smo za lasten občutek varnosti najprej odgovorni sami, je potrebno prve korake v smeri reševanja konflikta narediti medosebno, tj. se usesti in o težavi spregovoriti (če obstajajo za to pogoji). Vse se najprej zgodi v odnosu in komunikaciji. A ker gre za delovno in ne zgolj osebno razmerje, je potrebno poznati svoje delavske pravice (glej pogodbo o zaposlitvi ter vsaj še ZDR-1), ki vam jih zagotavlja zakon in ki mu mora slediti tudi delodajalec (če zakonov in predpisov ne poznate ali ne veste, imate pravico to izvedeti od delodajalca oz. kadrovske službe, to je njihova zakonska pristojnost in odgovornost).

Kot drugo, pomembno je kako sami skrbite za svoje dostojanstvo in ali znate postaviti meje do kod si dovolite psihološko maltretiranje. Torej ali znate reči NE brez slabe vesti? Ste pripravljena predihati in v fazi stresa jezo pretočiti v odločnost? Ste pripravljeni za opisane situacije voditi zapisnik in to v živo predstaviti kadroviku ali direktorju? Najprej je torej potrebno ugotoviti, spoznati oz. razviti ta potencial, nato se lahko po potrebi ukvarjamo s pravno-formalnimi zadevami, kajti vsi smo najprej ljudje s pravicami in svoboščinami ter odgovornostmi in če delujemo po človekoljubnih načelih, potem se kot ljudje lahko veliko dogovorimo, še poebej ko gre za konfliktne situacije. Ko smo že pri konfliktih: zavedati se je potrebno, da ni vsak konflikt mobing in tudi ko gre za mobing, ta se ne dogaja izključno prek konflikta (je lahko zelo manipulativne, na videz nekonfliktne narave). Torej moj prvi nasvet bi bil, naredite zase to, kar lahko in kar zmorete – verjamem, da lahko veliko, četudi morda tega trenutno ne čutite – šele nato se obrnite na pravne inštitucije oz. pravno-formalno pot.

Vaši opisani telesni simptomi pomenijo normalen odziv organizma na nenormalno situacijo, ki je zlorabljajoča in zato stresna; vrtoglavica, slabost, stiskanje v prsih – so znaki anksioznosti oz. utesnjenosti, česar se vam ni potrebno ustrašiti, vendar pa vam telo sporoča, da je potrebno ukrepati, mu zagotoviti vsaj potrebni mir, najbolje pa je, ko si zagotovimo varen odnos, v katerem se umirite in s pomočjo katerega se lahko okrepite za potrebno soočanje s tovrstnimi stresnimi situacijami. Če čutite to potrebo, vam pri tem lahko priskočimo na pomoč.

Vse dobro!

- - Edin Duraković, STUDIO SIMBALEIN Center za kulturo in terapijo odnosov Ljubljanska c. 15, 1293 Šmarje-Sap t: 030 689 656 e: edin.durakovic@gmail.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close