Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev varovanje podatkov o zdravstvenem stanju zaposlenega

varovanje podatkov o zdravstvenem stanju zaposlenega

Pozdravljeni

Pred dobrim tednom sem nastopila z delom po porodniškem dopustu. Z nadrejeno sem se pogovarjala o zdravstvenem stanju v nosečnosti. Po nekaj dneh sem izvedela,da je ona te stvari razlagala naprej drugim v službi.
Kaj lahko v tem primeru storim? Stanje je izredno neprijetno.

Hvala

Lp

V tem primeru lahko poveš šefici, da kar si ji povedala, je bilo zaupno in zato ni prav, da razlaga okoli o tvojih zdravstvenih zadevah. Za drugič pa veš, da običajno v službah take stvari raznosijo naprej.

Zdravnik na primer ne sme delodajalcu posredovati diagnoze, lahko mu pa potrdi tvojo upravičeno odsotnost. Prav tako si pa ti dolžna delodajalcu sporočati le tvojo odsotnost, ki jo potem tudi opravičiš, nisi mu pa dolžna razlagati zdravstvenih težav oz. diagnoze.
Je tvoja prosta odločitev, ali boš ti delodajalcu povedala o svojih težavah in ker si stvari prostovoljno povedala sama, kaj dosti ne moreš. Le zapomni si, da se boš v naprej v službi pogovarjala le službene stvari, tvoje privat pa doma pusti. Pa če te bo še tako prijazna oseba premamila, da bi ji zaupala svoje privat stvari. Ki na koncu ne bodo več privat, kot si opazila.

Če jim boš pokazala obremenjevanje, sekirancijo okrog tega, boš le dodala, da bodo imeli še dodatno kaj za razglabljati o tebi. Pri šefici sama ne bi nič rekla, ker s tem lahko dodatno reskiraš, kar sem že omenila – razpihanje žerjavice. Praktično imaš sedaj tudi na dlani, kam kdo paše oz. kdo je kdo.
Če te kdo vpraša, kako si – super, odlično, dobro, vi/ti?
Naredi se, kot da ni nič ni. Bo že izvodenela stvar.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close