Najdi forum

varnost KLIK NLB

ali je možno, da mi kdo vdre prek interneta v moj računalnik in se posluži klika? Uporabljam Win XP, antivir, spyboot in požarni zid. Na internetu sem priklopljen non-stop.

lp

Glede na izpiske in sloves NLB v zvezi s svojim info sistemom je vse možno.
Res pa je, da je Skulj že pokojni, se pa lahko vsak hip rodi drug navihanec.

Na tvojem mestu bi se bolj bal NLB, ki zna prav elegantno nakazati del tvojih prihrankov na moj račun. Pssst, pa nč okol govort!

No ja, v vsak sistem se verjetno da vdret, zato 100% trdit da je nemogoče nima smisla.
Je pa res, da lahko z preventivnimi ukrepi med katere spadajo tudi tvoji že našteti to možnost zmanjšaš za 99,9%. In to je v glavnem tudi največ, kar lahko sam storiš za svojo varnost pri tebi doma (pa seveda pamet v glavi), na strani banke pa sam itak ne moreš nič.

Lahko varnost povecas na ta nacin, da certifikat za NLB shranis na pametno kartico ali pa USB kljuc za varnost in vstavis v racunalnik samo takrat ko potrebujes, ko ne potrebujes povezavo na NLB kartico ali USB kljuc odstranis in nihce nemore uporabljati tvoj certifikat. Kartica je standardne velikosti, kot ostale kartice, tako da jo lahko prosto prenasas. USB kljuc pa je standardni USB spomin z dodatkom za varnost- imas ga lahko za obesek za kljuce;-))

In verjami, da deluje – efekt je obcutek vecje/boljse varnosti!!

____________ profa

Sigurno da ja in ko kartico ali ključ preprosto prenašaš okoli kot obesek je precej večja verjetnost, da te nekdo lopne po glavi in ti ključ odtuji, kot pa da tvoj certifikat ob normalni varnostni politiki pridobi iz tvojega diska 🙂

Če bi že bil tak paranoik, potem bi ga jaz zašvasal na cd in imel v predalu….

Ampak to je seveda čisto moje osebno mnenje.

Tako kot v banko, verjetno tudi na Klik ne hodiš vsak dan, ali pač?

Za boljši občutek, bi mogoče lahko naredil takole:

1. Izvoziš NLB certifikat na disketo (!!!-pazi)
2. Iz PC zbrišeš obstoječi certifikat (še prej testiraj če si pravilno izvozil certifikat na disketo) – tako ti ga nihče ne bo mogel ukrasti 🙂
3. Po potrebi (pred vsakim povezovanjem na Klik) certifikat ponovno uvoziš
4. Po končanem delu, ga ponovno zbrišeš

Certifikat imaš tako vedno shranjen na (1, 2, …, ???) disketi – in ga pač uporabljaš po potrebi…

Klik NLB je en bulshit. Kar nekajkrat na dan se spomni, da ne dela.
Če pa želim vstopit ponoči, pa itak vedno izpiše, da dostop do stanja na računu ni mogoč ali nekaj takega….

Pa kakšen informacijski sistem imajo!!!

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close