Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Valeta v festivalni dvorani

Valeta v festivalni dvorani

Živjo,

kolegičin sin letos zaključuje 9.razred in valeto bodo imeli v Festivalni dvorani. Baje da staršev o tem sploh ni nihče nič vprašal, ampak so kar sami (ravnateljica?) rezervirali termin in lokacijo.

Je to sploh mogoče? Moji imajo do valete še kar nekaj let pa me vseeno zanima kako imate to urejeno pri vas.

Mislim…naj potem tudi stroške nosijo, tisti ki organizirajo ali kako?

Odgovor na objavo uporabnika
mea250, 17.09.2025 ob 07:22

Živjo,

kolegičin sin letos zaključuje 9.razred in valeto bodo imeli v Festivalni dvorani. Baje da staršev o tem sploh ni nihče nič vprašal, ampak so kar sami (ravnateljica?) rezervirali termin in lokacijo.

Je to sploh mogoče? Moji imajo do valete še kar nekaj let pa me vseeno zanima kako imate to urejeno pri vas.

Mislim…naj potem tudi stroške nosijo, tisti ki organizirajo ali kako?

Spet se kot starši vtikate v delo šole. Iščete dlako v jajcu. Pustite šolam, da avtonomno opravljajo svoje delo.
Če valete ne prepoznate kot prelomnega dogodka v življenju vašega otroka in če vam je otrok v breme, se mu odrecite.

Valeta ni obvezna. Če ti kaj ni všeč, pač ne greste.

In kaj bi bilo, če bi spraševali vas, starše? Kaos.

Ne moreš met demokracije povsod. Če bi starši vsi mel besedo pri takšnih stvareh bi bil kaos. Udeležba seveda ni obvezna, če se ne strinjaš s izbiro dvorane.

Do valete imaš še nekaj let – odlično?

Vsak mesec nameni nekaj deset evrov za valeto in ne boš imela nobenih težav.

Hvala bogu živimo v takem okolju, kjer se ne dela takih ceremonij za naše “sončke”. Nas je lani valeta stala točno 25 €. In predhodno smo se tako dogovorili na roditeljskem.

Zanimivo kako vam je tak modus operandi sprejemljiv, pa znate drugače picajzlat za vsako malenkost.

Valeta je pač zaključek. Boljše, da se ta spelje v kakšnem kulturnem hramu, kot pa v šolski telovadnici ali jedilnici. Marsikateri od otrok bo prvič prestopil vrata Festivalne dvorane.

Osebno, če bi bila iz Ljubljane, bi si želela valeto v Cankarjevem domu, Operi ali Filharmoniji. Je pa res, da se tja ne gre v kavbojkah.

Pri nas je bilo isto, dve leti nazaj. Postavljeni smo bili pred dejstvo, pa je na 1.roditeljskem bila velika večina staršev PROTI.

Nihče nas ni nič vprašal, plačali smo pa mi. S plesnimi vajami vred, ker očitno na naši šoli učitelji športne tudi plesa ne obvladajo.

A šole vlečejo kakšno provizijo pri vsem tem?

Mulcem bi bilo popolnoma isto, če bi imeli zaključek v kaki športni dvorani ali na šolskem igrišču.

Kaj imamo starši na valeti sploh počet, mi pa tudi ni najbolj jasno. To je njihov zaključek, njihovo slovo od šole, učiteljev in sošolcev. Vse je totalno zrešilo smer in smisel.

Vprašanje je, ali se prilagajamo eliti ali revnim?

Seveda niso vsi enaki.

Zato pa dandanes razmislimo, preden imamo otroke.

Če nimaš za valeto, pa otrok želi iti (v Festivalno dvorano), ni hujšega kot da otroku odrečeš veselje. Mene bi bolelo. Zato pa nimam otrok. Ker nisem elita!

Meni je to pretirano za valeto, to naj bo za maturantski ples.

Pretiravajo in se mečejo ven. Valeta ni nič posebnega in popolnoma zadostuje, če se izvede v avli šole ali telovadnici.

Tudi meni se valeta danes zdi čisto pretiravanje. Slovo v lepo okrašeni šolski telovadnici je lahko mnogo bolj čustveno kot komercialna prireditev v stilu maturantskega plesa. Še skoraj otroci so s prehudim make upom, umetelno frizuro in v večernih oblekah videti skoraj smešno.

tudi naš je imel tam valeto, je bilo tudi že podana ta lokacija. ni bilo drago, sicer leta 22.

sem pa imela občutek, da je bilo bolj za starše, kot za njih. tuki delajo napako organizatorji- to je namreč dogodek za otroke ne za nas starše.

jaz sem jo imela v šoli, starši so pogledali kar je bilo za njih, potem smo mi še žurali tam, oni so pa šli domov.

Povem, kako je bilo pri nas. Imeli smo valeto na šolskem igrišču. Nekateri so se še vseeno pripeljali z limuzino, kot da so predsedniki. Mize in klopi smo si izposodili. Vse skupaj so pripravili učitelji hišnik in ravnatelj. Ker na dan valete gredo dekleta k frizerju in na make up in nohte. Fantje tudi niso imeli časa. Razen nekaj tistih, ki se vedno za vse javijo. Da bi se kje kakšna monasta mama ali oče pojavil smo lahko samo sanjali. Ko se je vse skupaj končalo in so šli otroci na afterje, se je našlo par očetov, vsak je odnesel eno ali dve klopi in odšel. Hišniki, učitelji za šport, tehniko in  računalništvo pa so pospravljali do polnoči. Naslednji dan pa služba enako kot na dan valete in pred tem.

Starši lahko glasujete, da nočete valete. Za vse ostalo pa se vam premalo da. Vašim otrokom pa še manj.

Mene vedno znova fascinira, kako vedno jamrate, kako je Slovenija revna, kako so najemnine drage, kako so visoki davki, kako je hrana draga, kako je sola draga, kako veliko je revnih, ampak za drage hise, drage dopuste in draga praznovanja vam pa denarja nikoli ne zmanjka.

Odgovor na objavo uporabnika
Vidm to, 17.09.2025 ob 08:03

Valeta je pač zaključek. Boljše, da se ta spelje v kakšnem kulturnem hramu, kot pa v šolski telovadnici ali jedilnici. Marsikateri od otrok bo prvič prestopil vrata Festivalne dvorane.

Osebno, če bi bila iz Ljubljane, bi si želela valeto v Cankarjevem domu, Operi ali Filharmoniji. Je pa res, da se tja ne gre v kavbojkah.

Tudi v Festivalno dvorano se ne gre v kavbojkah, je preveč lepa in veličastna za to.

kot rečeno- ni obvezno …

naš je imel  valeto v cajtu korone in je blo sam nek protokol, brez staršev…še to mu je blo žal , da je šel…nikoli potem ni pogledal fotk, …gre se naprej .

sošolce ima pa tri iz osnovke, ki so res ostali prijatelji in se družijo še zdaj, ko so po faksih ,  to je to kar šteje  …je pa šel večkrat obiskat učiteljice že v srednji potem in so bile zelo vesele …

na maturanca pa ni šans , da ga spravimo in tak je bilo. iz srednje ima pa točno enega sošolca kateri se še družijo…

torej ima …tri iz osnovne šole in enega iz srednje …res za prijatelje in družbo, ..

sedaj je na faksu…tam ne kaže dobro za prijateljstva, je bolj površno …

saj se nato pride v službe in so bolj sodelavci in ne prijatelji…ti kateri se poznajo od otroštva bodo ostali, če se le ne bodo selili po tujini , da bi izgubili stike …

vsak naj se odloči po svoje kako in kaj …pa bo vse okej, sam ne silit mlade, če nimajo želje po pasjih procesijah …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close