Vadeci v fitnesu in fitnes sploh
T-1G napisal:
> Zivijo.
>
> S fitnesom so same tezave 🙂
Hehe, samo če se s fitnesom ukvarjamo zgolj z jezikovnega stališča, nas vsaj naslednji dan ne bolijo mišice:)
>
> Kaj je pravilneje?
> – fitnes / fitness
Slovensko je fitnes.
> – fitnes center / center za fitnes
Ok je oboje – fitnes center (po zgledu žiro račun), ali center za fitnes; uporablja se še fitnes dvorana, fitnes studio ali studio za fitnes. Poznamo še: fitnes oprema ali pa tudi fitnesoprema. Če je jasno iz sobesedila, lahko včasih rečemo tudi kar fitnes (obiskovati fitnes, kjer je jasno, da zahajamo v fitnes center).
> – fitneser / fitnesar / vadeci v fitnesu
Jaz bi rekla kar telovadec, telovadka:) Sicer pa najpogosteje govorimo o obiskovalcih/obiskovalkah fitnesa, vaditeljih/vaditeljicah fitnesa. Mislim, da še nisem slišala ne fitneser ne fitnesar. V bistvu niti glagola fitnesirati nisem slišala v uporabi, temveč predvsem zveze “vaditi fitnes”, “trenirati fitnes”, “ukvarjati se s fitnesom”, “obiskovati fitnes”. Če bi imeli glagol fitnesIRATI, bi po zgledu masIRATI šlo maser – fitneser. Fitnesar me bolj spominja na mesar, čeprav imamo v tem smislu kolesar (ampak izhaja iz drugega tipa glagola).
Se še kdo oglasi najbrž:)
Uf, super! Hvala. V nekaj točkah si potrdila moje domneve, glede zadnje se pa kar malce hihotam. Seveda obstaja “fitnesirati” – v neformalnem pogovoru zagotovo, čeprav bi sama v besedilu napisala “ukvarjanje s fitnesom”.
Telovadec je pa… – ojej – zveni tako arhaicno, predvsem pa ni prevec tocen izraz. Telovadec je lahko tudi hitrostni drsalec 🙂
Hvala vseeno!
> V bistvu niti glagola fitnesirati nisem
> slišala v uporabi, temveč predvsem zveze “vaditi fitnes”,
> “trenirati fitnes”, “ukvarjati se s fitnesom”, “obiskovati
> fitnes”.
Tole sem prej napisala, in ponavljam, glagola fitnesirati v govoru še nisem slišala:) Pa reci, da sem stara mama:) V bistvu mi je zanimivo: na vprašanje, s katerim športom se kdo ukvarja, še nisem slišala odgovora, da kdo fitnesira ali pa aerobikira, tako kot rečejo, da kolesarijo, prosto plezajo ali plavajo. Zanimivo zato, ker fitnes in aerobika na naših tleh obstajata že ohoho let.
Dopuščam možnost, da glagola fitnesirati res nisem slišala predvsem zato, ker sem se s fitnesom ukvarjala samo kratek čas, kakšno leto in pol. Potem pa me je minilo, ker mi je ta oblika telovadbe dolgčasna (ko nehaš, pa mišice izgubiš prej, kot bi mignil). Ljubša mi je aerobika (klasična, step aerobika ali pa akvarobika oziroma vodna aerobika).
No, če je fitnesirati, je fitneser:) Čeprav potem nikoli ne veš, kaj pomeni fitneser – ali vadečega ali vaditelja.
Telovadec pa arhaičen?:) Ravno toliko verjetno kot telovadba ali telovaditi, po krivem:) Telovaditi/telovadba sta bolj natančna izraza kot vaditi/vadba, čeprav je vaditi/vadba postalo bolj modno v uporabi v zvezi s športnimi aktivnostmi. Se pa s tem izgubljajo druge plasti pomena vaditi/vadba, kot jih navaja SSKJ:
VADITI:
1. s sistematičnim ponavljanjem gibov, dejanj
prizadevati si postati sposoben čim hitreje, bolje
opravljati kako dejanje, dejavnost: tekmovalci
vadijo vsak dan; redno, vztrajno vaditi; vaditi na
prostem; vaditi v majhnih skupinah / pevski zbor
vadi v dvorani
2. preh. s sistematičnim ponavljanjem prizadevati
si postati sposoben čim hitreje, bolje opravljati
to, kar izraža določilo: vaditi gibe, skok; vaditi
igranje na klavir / vaditi pesem, skladbo; vaditi
poštevanko
3. preh. s sistematičnim ponavljanjem gibov,
dejanj usposabljati, izpopolnjevati koga v
opravljanju kakega dejanja, dejavnosti: učitelj
vadi učence za nastop; vaditi pevski zbor; vaditi
se nastopanja; vaditi se v pisanju / vaditi se v
potrpežljivosti / vaditi si oči za razlikovanje
drobnih znakov / vaditi papigo govoriti; psa vadi
vsak dan / vaditi mišice; vaditi spomin uriti; prim.
vajen
TELOVADITI:
1. opravljati telesne vaje za razvijanje,
ohranjevanje telesnih sposobnosti in
zmogljivosti: vsako jutro telovadi / telovaditi z
rokami // opravljati telesne vaje z namenom
doseči, pokazati telesno sposobnost: telovadci
že telovadijo
* šport. telovaditi na bradlji, krogih
2. gojiti telovadbo, ukvarjati se s telovadbo: že
deset let telovadi; telovaditi v društvu Partizan
• ekspr. krovci telovadijo po strehi se spretno
premikajo; ekspr. ta popevkar pred mikrofonom
preveč telovadi maha z rokami, skače, se zvija
Morda besede telovaditi in telovadec/ka niso ravno posute z bleščicami, kar pa ne pomeni, da so arhaične, za na odmet:) Ali za uporabo samo v športni gimnastiki:) V mojem besedišču še živijo 😛
Saj … tole s “fitnesiranjem” je pa prav hecno, res.
Če se jaz srečam s kom, ki ga nisem videla dlje časa, je ponavadi vprašanje takšno:
“In, kako? Si kaj priden? Fitnesiraš kaj?”
No, resnici na ljubo besedo “fitnesiraš” pogosto zamenja tudi “treniraš”, ampak fitnesirati v pogovornem jeziku zagotovo obstaja. Očitno pri manjšem segmentu govorcev, pa vendar.
Tale oreh s fitneserjem, telovadcem ali vadečim bo treba pa očitno še streti – v času.
V tem smislu fitnes pomeni dejavnost. Zato hoditi na fitnes, podobno kot: rad je hodil na ples/na izlete/na sprehode, pogosto je hodil na predavanja.
hoditi na fitnes (poudarek na dejavnosti) : zahajati v fitnes (poudarek na objektu – fitnes centru)
Pa še, lej ga, šmenta:
hoditi h klavirju (kot ti predlagaš za fitnes) – pa to ne pomeni, da pristopiš h klavirju in tam obstaneš za kakšno urico ali dve:)
hoditi k baletu
hoditi na pevske vaje
hoditi v cerkev
hoditi v službo
Slovenščina je lahko prav noro zabavna in zanimiva:)