Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis VABILO NA LITERARNI VEČER

VABILO NA LITERARNI VEČER

JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI • OI MARIBOR

ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV MARIBOR

KULTURNO DRUŠTVP MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA

V okviru programa »Harmonije«, EPK VAS

vabimo na literarni večer in predstavitev knjige

Milena Miklavčič: ŽENSKE

v torek, 24. januarja 2011, ob 18. uri v Literarni hiši Maribor, Vojašniška ulica 12 v Mariboru.

Ženske

Ženske so izšle ravno v času (2011) ko so se vrstili različni izbori za miss sveta, Universe in še za kakšno drugo najlepšo Slovenko. Mnoge ženske imajo ob pogledu na lepotice slab občutek, ker se zavedajo, da še zdaleč niso popolne. Prepričana sem, da se marsikatera tudi vpraša, bo kdaj kdo »videl« mene, pisal o meni, ki sem »nič« in »nihče«?
Zmeraj sem si želela, da bi napisala knjigo o ženskah- o tistih, ki življenje živimo v neki brezimnosti – v krogu med domom, službo, prijatelji, samimi seboj.
Zgodbe sem iskala domala celo življenje. Priložnosti zato je bilo pri mojem novinarskem delu nič koliko.
Želela sem, da bi Ženske prebrale vse, da bi zgodbe zaznamovale bralce in bralke s svojim sporočilom, ki pravi, da je vsaka izmed nas nekaj posebnega in si zasluži, da se o njej piše.
Zgodbe, ki so nastale, v sebi skrivajo marsikatero sporočilo. Med drugim tudi to, da si mora vsaka graditi svoje lastne poti, ne pa, da čakamo, da nam jih zgradi kdo drug. Moje ženske nočejo biti podložne, preveč šibke, nočejo biti cmere, negotove in neodločne, zaradi česar jih lahko odpihne vsaka sapa.
Čas, ko ljubimo, se predajamo, smo ljubljene, srečne, zadovoljne, pa tudi jezne, skrušene, nesrečne, žalostne, izpolnjene ali neizpolnjene, se konča šele tedaj, ko nas pokopljejo.
Nič prej.
Strašno pomembno je, da iščemo kompatibilnosti. Nekdo je lahko še tako popoln, če ob tem ni kompatibilen z drugimi, ostane, žal, tudi notranje osamljen, trdijo ženske, ki so se že našle.
Pravijo, da je Bog že vedel, zakaj je ustvaril žensko. Včasih je res ni lahko razumeti in ljubiti, a kljub temu bo, če znamo na pravi način zaigrati na njene občutljive strune, zazvenela z vso mehkobo, toplino, ljubeznijo in naklonjenostjo. Seveda bo kdaj pa kdaj tudi udarila po mizi, spet drugič bo zlezla v naročje, željna ljubezni, strasti in pravega moškega.
Zdi se mi, da o ženski zdajšnjega časa, o tisti, s katero se srečujemo domala na vsakem koraku- doma, v službi, na ulici, med prijateljicami, vem marsikaj, nekaj od tega, kar vem, sem spletla v knjigi, v kateri je 52 zgodb, za vsak teden v letu- ena.
Drznem si pa reči, da podobne knjige kateregakoli slovenskega avtorja na naših policah (še) ni.
In tudi zato so Ženske nekaj posebnega, ker so- vsaj zaenkrat- unikatne.

http://www.maribor2012.eu/dogodek/?no_cache=1&tx_frepkevents_pi1%5Buid%5D=742519

New Report

Close