Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis V Žurnalu sem prebrala

V Žurnalu sem prebrala

NOVEGA AVTA NE BOSTE MOGLI KUPITI UGODNEJE!

Oglašujejo znamko avtomobilov in dopišejo ta stavek. “Mogli” me je zmotil, pa sama ne vem, zakaj. Poznavalce sprašujem, če je stavek napisan v pravilni slovenščini.

Hvala:)

Zmeda najbrž nastane zaradi tega, ker ogromno (in čedalje več) Slovencev ne loči med glagoloma moči in morati. Celo v nacionalnih medijih lahko slišiš stavke kot npr.: “Več sredstev bomo mogli vlagati v razvoj infrastrukture”.

Navedeni stavek iz Žurnala je slovnično pravilen.

Saj tudi s tem stavkom ni nič narobe. 🙂

Iz stavka je seveda moč razumeti, da bomo MORALI vlagati sredstva (če bomo hoteli doseči boljšo infrastrukturo). V tem kontekstu je stavek napačen.

A da res? Po moje je iz stavka mogoče razumeti to, da bomo lahko, ker bomo varčevali pri zdravstvu, več sredstev vlagali v infrastrukturo. V tem kontekstu je stavek popolnoma pravilen. 🙂

Drugače pa hvala za razlago, saj ni treba vsega, kar kdo napiše, jemati smrtno resno (in potem na vse tudi odgovarjati smrtno resno).

Stavek bi bil bolj normalno slovenski, če bi se glasil:

Več sredstev bomo morali vlagati v razvoj infrastrukture.

ali v drugem (špelinem) pomenu:

Več sredstev bomo lahko vlagali v razvoj infrastrukture.

modalni glagoli niso problem samo v slovenščini

Tole je pa z enega bloga, in podobnih primerov mrgoli:

To je praznik aktivizma žensk. To ni praznik, ko se podari vrtnico (oz. nagelj, če je osebek ostal 30 let nazaj) in se reče ‘vse najboljše za dan žena1’. To je praznik, ob katerem bi se mogli vsi… zamislit.

(poudaril jaz)

Najprej, uporabljen bi moral (mogel, ha ha) biti glagol morati in ne moči.
Drugič, zamisliti in ne zamislit.

lp

Mene pa precej jezi izraz, ki se pri nas v zadnjem času uporablja za “poroko stoletja”, to je “kraljeva” poroka. Kateri kralj se poroča?

… he he …

Na http://www.rtvslo.si/ v naslovu govorijo o kraljevski poroki, v zadnjem stavku članka pa tudi oni o kraljevi.

Za 24 ur bi bilo skoraj čudno, če bi pisali pravilno, kakih 20-krat navedejo pridevnik kraljeva. Napisali so tudi: “Vse skupaj se je razvilo v nekakšno obsedeno stanje …” Navajam iz SSKJ:

obseden -dna -o prid. (e) v zvezi obsedno
stanje
, v nekaterih državah stanje, v katerem na
določenem področju vojaška uprava zamenja
civilno oblast

V zadnji Jani sem prebral[sub]a[/sub] mednaslov “Pri starejših večje slo”.

Vse bi bilo lepo in prav, če bi bilo tole resnično, a žal denarja ni, zato ga ne moremo vlagati v razvoj infrastrukture.

New Report

Close