Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis v zakonih ne, da zares dobro procesuirati pred…

v zakonih ne, da zares dobro procesuirati pred…

“Ostala polovica evtanazij ( ali asistiranih samomorov ) pa je sploh neprijavljenih, sepravi so nezakonite, vendar praktično tolerirane, ker se jih zaradi lukenj v zakonih ne, da zares dobro procesuirati pred sodiščem.” Meni ta stavek ne pove dosti.

Kaj ni nekaj najbolj neumnega, ko ti jezikoslovec ali prevajalec popravi celotno diplomsko tako, da pred vsak “DA” da veico. Bolj trdiš, da povsod ne more bit tako, bolj ti trdijo, da so oni strokovnjaki in da bo že držalo. In potem mi spet ni hotela popraviti, tako da je veica pri da samo takrat, ko je to smiselno.

Slovenščine ne obvladam aktivno, a vendar, ne more bit če je v vseh drugih jezikih veici NAMEN ta, da loči stavek na smiselne celote, da edino v slovenščini ni tako, ali pač?? Je tu kak pravi jezikoslovec?

ker se jih zaradi lukenj v zakonih ne da zares dobro procesirati pred sodiščem

V tem stavku vsekakor ni vejice pred da (ki v tem primeru sploh ni veznik, ampak je glagol).

Je pa tako, da je “da” daleč najbolj problematična beseda pri postavljanju vejic v slovenščini.
Pravzaprav se mi zdi, da je pred “da” tako največ manjkajočih kot največ odvečnih vejic.

Drugače pa v slovenščini v splošnem vejice kažejo na strukturo povedi/stavka. V nekaterih primerih pa vplivajo tudi na pomen (npr. vejice pred “in” pri protivnem in sklepalnem priredju).

Naj še jaz dodam nekaj malega:

– ni veica, ampak vejica,

– pravilo “pred ki, ko, ker, da, če vejica skače” v mnogih primerih ne drži in upam, da ga ne učijo več v osnovnih šolah,

– če ti je “lektor” urejal besedilo tako, kot si navedel, je bolje poiskati drugega.

Poved ima nekaj večjih težav, ne samo vejico pred da, ki nikakor ni na mestu. Mimogrede, prevajalec nima enakega znanja kot lektor in torej ne more popraviti diplomskega dela. Jezikoslovcev pa je več vrst, torej spet lahko ni prava oseba. Edino dober lektor slovenskega jezika bo kar dober stik. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close