Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis V tridesetem letu starosti

V tridesetem letu starosti

Prosim za pojasnilo. Je človek, ki je v tridesetem letu starosti, star devetindvajset ali trideset let?

Hvala, Lidija

TO POMENI,DA JE IZPOLNIL 29. LETO IN DA SE BLIŽA 30.!

ČAO.

meni gre ta opredelitev vedno na živce……..ja, mišljena je tako kot piše bavbav
LP!

Najlaže si to predstavljaš pri otroku v njegovem prvem letu “starosti”, ko torej še ni star eno leto.

Hja, draga Branka. Človek je star kolikor je pač star. Če je star 29 let in 5 mesecev je star točno toliko in nič več ali manj. Zato pa rečemo V TRIDESETEM LETU STAROSTI. Skratka, v tem primeru gre za uporabo časovne kategorije, ki zaobsega čas, ki traja eno leto. Je pa res, da je človek po tej logiki star 30 in ne 29. Zakaj? Zato ker bo takoj zatem ko bo nastopil njegov rojstni dan že v 31. letu starosti. Če pa gremo v manjše časovne kategorije seveda takoj nastopi vprašanje kdaj se človeško življenje sploh začne šteti. Itd…in potem smo že kmalu pri Ensteinu in pri tem, da sta prostor in čas eno in sploh boljše, da neham pisat, da ne bom koga zamoril…

lp
Jernej

Če je človek star 29 let in 5 mesecev, je star 29 let, ne 30, je pa v 30. letu, tudi brez “Ensteina”.

Podobne so bile tudi debate glede tega kdaj se začne novo tisočletje.

LP
T.

Tista debata je bila jako neumna, glede na to, da je leto 2000 v bistvu dalo ime dvajsetemu stoletju.

In kdaj se je torej 3. tisočletje po vašem začelo??

S 1.1.2001.

za mene velja
1.1.1 – 31.12.1000 prvo tisočletje
1.1.1001 – 31.12.2000 drugo tisočletje

Leto 0 spada v prvo tisočletje pred našim štetjem

Jaz sem še iz stare šole, to je bila ena od prvih stvari, ki smo se jih učili pri zgodovini, namreč opredeljevanje stoletij… Takrat bi dobila cvek, če bi trdila, da leto 2000 spada v enaindvajseto stoletje.

Lahko se pa narediš kitajca in začenjaš šteti z nič.

Se SKORAJ povsem strinjam, mislim celo, da “stara šola” nima nič pri tem, saj se matematika ne spreminja tako hitro kot vreme ali politika.

Tisti SKORAJ tam zgoraj pa je zaradi vašega stavka “Leto 0 spada v prvo tisočletje pred našim štetjem”. Leta nič ni bilo, razen morda za kitajce, ki so seveda Kitajci.

No, pa so šle moje iluzije o poteku časa. Do sedaj sem živela v prepričanju, da so določili leto v katerem naj bi bil rojen Kristus, za leto 0. Kaj to ne bi bilo logično? Namreč, prvo naslednje leto se potem imenuje leto 1 po Kristusu (A.D.).

Čeprav, po malo bolj temeljitem razmisleku… imate prav.

Če se še spomnite osnovne šole, smo ponazarjali števila na številski premici. Najbolje je, da si jo narišete. 0, 1, 2, … pa tudi -1, -2, … smo risali v enakih presledkih. 0 je TOČKA za orientacijo. In Kristus naj bi bil rojen v TRENUTKU nič. V trenutku 1 je bil star eno leto. Med trenutkoma 0 in 1 pa je bil v prvem letu živlenja. V času med -1 in 0 pa je bila Marija noseča (ne ves čas, le devet mesecev). Leta 0 torej res ni bilo. Leto 1 je prvo leto Kristusovega življenja. V trenutku, ko se je leto 1 zamenjalo z letom 2, je bil star eno leto in je bil v drugem letu starosti, ves čas med točkama 1 in 2. Je potrebno še pojasnjevati?

A.D. pomeni anno domini, v letu gospodovem (je tudi v ang-slo slovarju). Mi običajno rečemo “po našem štetju” ali pa tudi “po Kristusu”.

Sicer se včasih pojavi debata, ali je leto 0 obstajalo, vendar, kolikor mi je poznano, prevladuje znastveno stališče, da ga ni bilo. V tistih časih menda števila 0 sploh niso poznali (itak ni realno število, ker je to pravzaprav TOČKA na številski premici). Morda si to najlaže predstavljamo, če si zamislimo, da bi ob prihajajočem novem letu (še pravilneje bi bilo ob zimskem solsticiju) začeli šteti leta na novo. Ko bi torej na silvestrovo “ob zadnjem znaku” bila polnoč, se bi datum spremenil iz 31.12.2004 na 1.1.1.

Da ne bo kdo mislil, da sem prepisoval od mimaŠ, ker je moj post kakih 9 minut kasnejši od njenega – nisem, ampak sem med pisanjem brskal po netu in iskal mnenja o letu 0. Je pa zanimivo, da sva uporabila podoben argument glede TOČKE na številski premici in celo oba napisala TOČKO z veliko 🙂

Ja, se strinjam z obema, do tega sem po premisleku tudi sama prišla, zato pa sem napisala, da vam dajem prav 🙂

New Report

Close